breaking news Νέο

Τι καπνός θα βγει από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο;

Τι καπνός θα βγει από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο;

Η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να πάει σ' ένα συνέδριο Fast track, μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο, δεν έχει άλλο σκοπό από το να κλείσει ο κύκλος της εσωστρέφειας που έχει ανοίξει εδώ και καιρό. Από την μία, ο Παύλος Γερουλάνος που ανεβάζει τους τόνους, λέγοντας πως «δεν αξίζει στο ΠΑΣΟΚ, ούτε στην πορεία της προέδρου, ούτε σε κανένα στέλεχος, σε κανένα μας, τέτοιο συνέδριο – ημερίδα. Κάτι πρέπει να γίνει. Και θα γίνει. Η δημοκρατία είναι πάντα η απάντηση» και από την άλλη, ο ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης που θέτει ως κυρίαρχο ζήτημα «ό,τι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε, να είναι πολιτικό γεγονός, προωθητικό για την χώρα. Βλέπω ότι μετατρέπεται σε μια διεκπεραιωτική διαδικασία λίγων ωρών. Όλες οι αποφάσεις κρίνονται εκ του αποτελέσματος».

Η Φώφη Γεννηματά απέναντι σ' όλη αυτή την κριτική που δέχεται ετοιμάζει την δική της απάντηση, η οποία και θα έχει να κάνει με την συγγραφή ενός είδους πολιτικής διακήρυξης, την οποία ανέθεσε στον Κώστα Σκανδαλίδη και την οποία θα κληθεί να υιοθετήσει το συνέδριο. Επί της ουσίας το κείμενο αυτό, όπως λέγεται, θα επικαιροποιεί τα παρατάγματα της ιδρυτικής διακήρυξης του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου το 1974.

Ένα κείμενο που θα δώσει με κάθε επισημότητα την σκυτάλη της πολιτικής του παρακαταθήκης στο Κίνημα Αλλαγής, που αποτελεί την κύρια συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ.

Κυρίαρχο ζήτημα, ωστόσο, του συνεδρίου είναι η συμμετοχή. Κι αυτό γιατί ένα συνέδριο χωρίς ευρύ προσυνεδριακό διάλογο δεν μπορεί να έχει την σοβαρότητα που θα έπρεπε. Ως εκ τούτου θα χρειαζόταν ένας εκτεταμένος διάλογος, χρειαζόταν μία επαναλειτουργία των οργάνων της βάσης του και κυρίως χρειαζόταν ένα σοβαρό προγραμματισμένο συνέδριο.

Στη βάση όλων αυτών θα λέγαμε ότι ένας προσυνεδριακός διάλογος θα ενεργοποιούσε τις χιλιάδες των οπαδών του ΠΑΣΟΚ που απομακρύνθηκαν και πιθανόν να αλλάξουν απόψεις σχετικά με το τι εκφράζει το σημερινό ΠΑΣΟΚ. Μόνο ο διάλογος, όπως εύστοχα επισημαίνει ο Δημήτρης Κρεμαστινός, πρώην Υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ΠΑΟΣΚ, μπορεί να πείσει αυτόν που έχει αποχωρήσει ότι αξίζει και πρέπει να επανέλθει. Ένα έκτακτο συνέδριο ουσιαστικής διάρκειας ενός 24ωρου δεν είναι αρκετό να υπηρετήσει τέτοιους σκοπούς.

Πάντως τα μηνύματα για την συμμετοχή του κόσμου που φθάνουν στην Χαριλάου Τρικούπη κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Η σύντομη διάρκεια του συνεδρίου (θα ξεκινήσει το Σάββατο το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή το μεσημέρι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας) και η απουσία ψηφοφοριών, όπως για παράδειγμα εκλογή οργάνων, λειτουργεί αποτρεπτικά για τους συνέδρους της περιφέρειας. Εξ ου και το ότι μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε αναμενόταν να υπάρξει κινητοποίηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Εν κατακλείδι, η ηγετική ομάδα του ΚΙΝ.ΑΛ με τις μεθοδεύσεις αυτές απομακρύνει αντί να προσελκύει πολλούς ακόμα από αυτούς που σήμερα βρίσκονται στο ΚΙΝ.ΑΛ. Ενώ το μεγάλο στοίχημα για την Φώφη Γεννηματά είναι το αν θα καταφέρει την επόμενη του συνεδρίου να κλείσει αυτός ο κύκλος της εσωστρέφειας ή θα εξακολουθήσει να υφίσταται. Μέχρι που το βάρος στο εσωκομματικό πεδίο, μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, θα δοθεί στην Συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής που μετατίθεται για τον Φεβρουάριο.

 

του Παύλου Τουτουντζίδη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής