breaking news Νέο

Α.Νεφελούδης: "Αναζητούμε λύσεις για τους εργαζόμενους σε ΕΝΚΛΩ και S/M Καρυπίδη"

Α.Νεφελούδης:

Την πόλη της Βέροιας επισκέφθηκε χθες Τετάρτη ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης. Σκοπός της επίσκεψης του κ. Νεφελούδη δεν ήταν άλλος από το να συναντηθεί στις 7 μ.μ. με ανέργους και να μιλήσει σ' αυτούς, αναφορικά με το τι έχει κάνει το υπουργείο Εργασίας σε περιπτώσεις που απασχολούν την Ημαθία και δη τις περιπτώσεις των εργαζομένων στα σούπερ-μάρκετ Καρυπίδης και αυτών της ΕΝΚΛΩ στη Νάουσα.

Νωρίτερα, στις 12 το μεσημέρι, ο κ. Νεφελούδης, παρουσία και της βουλευτή Φρόσως Καρασαρλίδου, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, οι οποίες είχαν να κάνουν και με τις περιπτώσεις των εργαζομένων στα σούπερ-μάρκετ Καρυπίδης και της ΕΝΚΛΩ, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε στα τοπικά ΜΜΕ, στην αίθουσα «SALA» του πολυχώρου της «ΕΛΙΑΣ».

Ειδικότερα, έγινε αναφορά στις προβλέψεις που βγάζουν από την ομηρία κατοίκους των εργατικών κατοικιών και οι οποίοι δεν είχαν λάβει τα οριστικά παραχωρητήρια, την εξασφάλιση ρύθμισης που δίνει λύση στους δανειολήπτες, που είχαν βρεθεί σε αδιέξοδο, την εφαρμογή μιας νέας στεγαστικής πολιτικής (η οποία και πρόκειται να ανακοινωθεί στις αρχές του 2018) και την κάλυψη από εργατικά ατυχήματα (υπεγράφη προχθές από την υπουργό Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, νέα εθνική στρατητική για την ασφάλεια και την υγεία).

 

Ενέργειες

Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, στο νόμο αυτό καθρεπτίζεται μία κατηγορία εργαζομένων, σημειώνοντας πως «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την παραβατικότητα που υπάρχει στον τομέα της εργασίας, όπως με την απόλυτη παραβατικότητα των S/M Καρυπίδης». Παράλληλα, ο ίδιος αναφέρθηκε και σε μια σειρά από ενέργειες που έχει κάνει το υπουργείο, λέγοντας :

«Δεν επιτρέπεται να μένουν στο δρόμο και απλήρωτοι 1500 εργαζόμενοι, να μην έχουν κατατεθεί οι ασφαλιστικές τους εισφορές, ο επιχειρηματίας να επενδύει αλλού, ποιός ξέρει και με τι χρήματα, αλλά και η Δικαιοσύνη να καθυστερεί.

Στην πρωτοβουλία μας αυτή, οι εργαζόμενοι μ' ένα εξώδικο στον εργοδότη τους, θα μπορούν να τα καταθέτουν και στον ΟΑΕΔ, να χαρακτηρίζονται άνεργοι και να βγαίνουν άμεσα στο ταμείο ανεργίας».

Σ' ό,τι αφορά δε τους εργαζόμενους στα S/M Καρυπίδης, που δεν έχουν πληρωθεί οι εισφορές τους και δεν μπορούσαν να βγουν στο ταμείο ανεργίας, ο κ. Νεφελούδης ξεκαθάρισε πως «γίνεται μία προσπάθεια να καλυφθούν οι εισφορές από τον ΕΦΚΑ και να βγουν στο ταμείο ανεργίας», ενώ άλλες υποθέσεις που απασχολούν το υπουργείο Εργασίας, είπε, είναι τα Λιπάσματα Καβάλας και η ΕΝ ΚΛΩ.

 

«Στόχος μας να τσακίσουμε τη μαύρη – αδήλωτη εργασία»

Όπως τόνισε ο κ. Νεφελούδης, «είμαστε σ' ένα διαρκή πόλεμο με την αδήλωτη εργασία. Μας λείπει προσωπικό και έχουμε ζητήσει 150 νέους επιθεωρητές εργασίας».

Επεσήμανε δε ότι «είναι πάρα πολλά τα μέτωπα, που μας απασχολούν και τα αντιμετωπίζουμε, στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας, την οποία και σιγά – σιγά αλλάζουμε. Στόχος μας είναι να τσακίσουμε τη μαύρη – αδήλωση εργασία».

Ερωτηθείς ο κ. Νεφελούδης αμέσως μετά για το αν υπάρξει κάλυψη και για τους εργαζόμενους των S/M Καρυπίδης, οι οποίοι και δεν έλαβαν το επίδομα των 1.000 ευρώ, σημείωσε ότι με το εξώδικο θα χαρακτηρίζονται πλέον άνεργοι, θα μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας και θα μπορούν να λάβουν κα τα 1.000 ευρώ του εισοδήματος, που πήραν οι συνάδελφοί τους.

 

Η υπόθεση της ΕΝΚΛΩ

Αναφορικά με την ΕΝΚΛΩ, ο κ. Νεφελούδης κατέστησε σαφές ότι η θέση του υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες πτώχευσης και να βγει το ακίνητο στον πλειστηριασμό, ώστε να αναδειχθεί ο νέος επενδυτής, ο οποίος και θα δώσει σάρκα και οστά στο σχέδιο που έχει εκπονηθεί, για να τεθεί και πάλι σε λειτουργία η επιχείρηση αυτή.

Μάλιστα, ο κ. Νεφελούδης στο σημείο αυτό ανέφερε ότι το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, ενώ πρόσφατα με τροπολογία δίνει επιτάχυνση σε τέτοιες διαδικασίες, προκειμένου να τελειώσει το συντομότερο η πτώχευση και να προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Παρεμβαίνοντας η κ. Καρασαρλίδου στο εν λόγω θέμα, ανέφερε πως «είμαστε χαρούμενοι και έχουμε εμπιστοσύνη στους εργαζόμενους, που εκπόνησαν το σχέδιο. Σε επιτροπή που συστήσαμε, υπό τον κ. Φλαμπουράρη, κρίθηκε το σχέδιο βιώσιμο, αλλά υπάρχει επενδυτής, που το θεωρεί βιώσιμο. Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό και ότι θα ευοδωθεί, διότι θα είναι ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός. Όχι μόνο ότι θα απασχολήσουν κόσμο αυτές οι επιχειρήσεις, αν ξανασυσταθούν και λειτουργήσουν, αλλά θα παράξουν και πλούτο.

Θεωρούμε ότι τα πράγματα είναι στην τελική ευθεία και υπάρχουν πολλοί λόγοι, που θέλουμε να λειτουργήσει. Έγινε δικαστήριο στις Βρυξέλλες και η χώρα μας εγκαλείται για δάνεια, που έχει δώσει στο Λαναρά». Από την πλευρά του, ο κ. Νεφελούδης επεσήμανε : «Προσπαθούμε μέσα σε δύο χρόνια να μαζέψουμε ένα σύστημα απίστευτης διαπλοκής και αδιαφανών ενεργειών. Δεν έχει γίνει η αποτίμηση της περιουσίας της ΕΝΚΛΩ. Παρεμβαίνουμε διαρθρωτικά και κάνουμε πιο ευέλικτο το σύστημα και θέλουμε να προχωρήσει η παραγωγική διαδικασία. Εμείς θέλουμε να γίνει ο πλειστηριασμός. Αν υπάρχει επενδυτής, θα φανεί αν γίνει ο πλειστηριασμός».

Τέλος και σ' ό,τι αφορά στο θέμα της μαύρης εργασίας, ο κ. Νεφελούδης έστειλε ένα μήνυμα στους επιχειρηματίες, τονίζοντας πως η νομιμότητα συμφέρει, διότι με τη μαύρη εργασία ελλοχεύει ο κίνδυνος μεγάλου αμετάκλητου προστίμου.

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής