breaking news Νέο

«Η Πολιτική ως Κάλεσμα και Επάγγελμα», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Η Πολιτική ως Κάλεσμα και Επάγγελμα», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Γερμανός, κορυφαίος Κοινωνικός Επιστήμονας, Μαξιμίλιαν Καρλ Έμιλ Βέμπερ (1864-1920), στο εξαιρετικά σημαντικό, και πάντα επίκαιρο, Δοκίμιό του «Η Πολιτική ως Κάλεσμα και Επάγγελμα» (Εκδ. «Δώμα», Μτφρ. Κ. Κουτσουρέλης, Αθήνα 2019), θέτει μια σειρά από ουσιώδη ερωτήματα σχετικά με την ενασχόληση με την Πολιτική.

Το σπουδαίο αυτό κείμενο του Μαξ Βέμπερ (που επανεκδίδεται από τις εξαιρετικές Εκδόσεις "Δώμα", για να στοχαστούμε στην παρούσα πολιτική συγκυρία), αποτελεί  ίσως το σημαντικότερο πολιτικό κείμενο του 20ου αι., και εκφωνήθηκε, ως Διάλεξη, το 1919, σε συνθήκες ταραχώδεις. Η Γερμανία έχει ηττηθεί στον Α’ Π.Π., το Ράϊχ κατέρρευσε, ο Κάϊζερ παραιτήθηκε, ξέσπασε Επανάσταση, δολοφονήθηκαν οι Κομμουνιστές ηγέτες Κ. Λίμπκνεχτ και Ρ. Λούξεμπουργκ, αλλά η Δημοκρατία της Βαϊμάρης δεν έχει εγκαθιδρυθεί ακόμα.

Ο Μαξ Βέμπερ, θεμελιωτής του κλάδου της Κοινωνιολογίας, αφού παρουσιάζει την ιστορία και ιδιοσυστασία του νεότερου Κράτους, εξηγεί τις διάφορες μορφές ενασχόλησης με την Πολιτική, αναλύει τα Κόμματα στην σύγχρονη εποχή, και ακολούθως αφιερώνεται στην εξέταση των σχέσεων Πολιτικής και Ηθικής, εστιάζοντας στην διάκριση μεταξύ ηθικής και φρονήματος και ηθικής της ευθύνης.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής