breaking news Νέο

Την Πέμπτη το απόγευμα συνεδρίασε η Κοινότητα Βέροιας

Την Πέμπτη το απόγευμα συνεδρίασε η Κοινότητα Βέροιας

Με την απαιτούμενη απαρτία και με τρία θέματα στην Ημερήσια διάταξη, πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κοινότητας Βέροιας, την Πέμπτη το απόγευμα, με προεδρεύοντα τον Γιώργο Τσιλογιάννη.

 

Προ ημερησίας διάταξης...

...ο κ. Τσιλογιάννης ενημέρωσε πως στον οικισμό της Μέσσης τοποθετήθηκαν 10 πινακίδες οδικής σήμανσης και αλλάχθηκαν τα παγκάκια στην πλατεία, μετά τις επισημάνσεις που έγιναν στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, ενω ο Γιάννης Πετρομελίδης έθεσε την έλλειψη φωτισμού που υπάρχει στην οδό που τέμνεται μεταξύ της Πιερίων και της Σαμψούντας. Η, δε, Αθηνά Τζούρτζια έβαλλε ως πρόταση το να διαθέτει ο Δήμος ένα αυτοκίνητο για να μπορεί να εξυπηρετεί μεταφορικά τα άτομα με τα αναπηρικά αμαξίδια τους στις μετακινήσεις τους μέσα στην πόλη. Κάτι για το οποίο ο Βαγγέλης Τσιμούρας παρατήρησε πως έχει να κανει «με το τι Δήμο θέλουμε, έναν Δήμο με κοινωνικό πρόσωπο».

 

Τα θέματα της Ημερήσιας διάταξης

• Σ' ο,τι αφορά στα θέματα της Ημερήσιας διάταξης, το πρώτο ειχε να κάνει με την αποτύπωση απόψεων του Συμβουλίου της Κοινότητας Βέροιας για την κατάστρωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Δήμου Βέροιας για την τετραετία 2019 - 2023.

Και πιο συγκεκριμένα με το ότι  η Διεύθυνση Προγραμματισμού - Οργάνωσης - Πληροφορικής του Δήμου Βέροιας, ξεκινώντας την απαιτούμενη έρευνα για την συλλογή προτάσεων που θα βοηθήσουν στην κατάστρωση του σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου για την τετραετία 2019-2023 ζητά από τους Συμβούλους να αποτυπώσουν σε προτάσεις, ανάγκες που προκύπτουν στην τοπική κοινότητα, οι οποίες και πρόκειται να διαβιβασθούν αρμοδίως. Οι δε "άξονες του Επιχειρησιακού Προγράμματος καθορίζονται ως εξης: 1. Περιβάλλον και ποιότητα ζωής, 2. Κοινωνική πολιτική, υγεία, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός, 3. Τοπική οικονομία και απασχόληση, 4. Βελτίωση διοικητικής ικανότητας του Δήμου.

• Για τον πρώτο άξονα (περιβάλλον και ποιότητα ζωής) αποτυπώθηκαν οι εξής προτάσεις: Τοποθετήσεις περισσοτέρων κάδων απορριμμάτων και ανακύκλωσης στο κέντρο της πόλης, δημιουργία ενος κτιρίου πάρκινγκ (Μ. Ορνταντζόγλου), σηματοδότηση οδών με έξυπνες πινακίδες, επισήμανση συνοικιών με πινακίδες στις οποίες θα αναφέρεται η ιστορία αυτών, την πρόβλεψη ενος κωδικού τα χρήματα του οποίου θα διατίθενται στις ομάδες εξωραϊσμού για δραστηριότητα, την τοποθέτηση κάδων κομποστοποίησης σε μια προσπάθεια μάλιστα η Βέροια να κατασθεί υποδειγματική πόλη, την δημιουργία σημείων επιβίβασης - αποβίβασης τοπικων Λεωφορείων, την δημιουργία χώρου πολυήμερης στάθμευσης αυτοκινήτων εκτός πόλης και την απελευθέρωση συγχρόνως θέσεων πάρκινγκ εντος της πόλης, την δημιουργία Βοτανικού κήπου μέσα από την αξιοποίηση προγράμματος (Ν. Πατσιαβούρας), την ανάπλαση του ποταμού Τριποτάμου (Κώστας Γραμματικός), την ενίσχυση δενδροφυτεύσεων σε πλατείες, καθώς και την αναπλαση του Άλσους Παπάγου που θα καταστεί χώρος και για μαθητικές εκδρομές (Γ. Τσιλογιάννης).

• Για τον δεύτερο άξονα (κοινωνική πολιτική, υγεία, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός) αποτυπώθηκαν οι παρακάτω προτάσεις: Κάθε άθλημα να διαθέτει ενα γυμναστήριο με τα δικά του χαρακτηριστικά, δημιουργία αθλητικού ξενώνα (στα πρότυπα του Βόλου), Αναπαλαίωση των παλαιών συνοικιών, ανάπλαση παιδικών χαρών, επαναλειτουργία ενος Διαδημοτικού Ραδιοφωνικού σταθμού ή ακόμα και τηλεοπτικού σταθμού (Ν. Πατσιαβούρας) οπως και το να προχωρήσει ο Δήμος σ' ένα νέο πρόγραμμα αδελφοποίησης πόλεων που μεσα από ανταλλαγές πολιτισμών και αγαθών θα ωφεληθεί η πόλη (Μιρέλα Ορταντζόγλου).

• Για τον τρίτο άξονα (τοπική οικονομία και απασχόληση) τέθηκαν οι εξης προτάσεις: Δημιουργία Φεστιβάλ (Μιρέλα Ορταντζόγλου), Δημιουργία Χριστουγεννιάτικης αγοράς σε δύο σημεία της πόλης και σύνδεση των δυο αυτών διαδρομών, Δημιουργία τεχνητής χιονόπτωσης, ανάδειξη περιουσίας του Δήμου, Τοποθέτηση ενος ρολογιού στην πλατεία Ωρολογίου με διεθνή διαγωνισμό για την μελέτη του το οποίο και θα αποτελέσει με την μορφή που θα λαβει σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα (Ν. Πατσιαβούρας), Δημιουργία εμπορευματικου σταθμού στην πόλη, επαφή με επιχειρηματίες της πόλης εκθέτοντας τις απόψεις τους και να γίνει, μέσα από ανταλλαγή προτάσεων, ανθέστερη η οικονομία (Γ. Πετρομελίδης).

• Για τον τέταρτο άξονα (βελτίωση διοικητικής ικανότητας του Δήμου) αποτυπώθηκαν προτάσεις, όπως η παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες (Γ. Πετρομελίδης), ανάγκη ενημέρωσης πολιτών με την δημιουργία προγράμματος που θα στέλνει SMS στους δημότες για σημαντικές εκδηλώσεις κ.α., ζωντανή μετάδοση των συνεδριάσεων του ΔΣ Βέροιας προς ενημέρωση των δημοτών για όλες τις εξελίξεις (Γ. Τσιλογιάννης), δημιουργία σαϊτ τοπικής κοινότητας Βέροιας (Μ. Ορταντζόγλου).

 

Θετική γνωμοδότηση για τα άλλα δύο θέματα

• Το δεύτερο θέμα με το οποίο κλήθηκαν να ασχοληθούν οι σύμβουλοι της κοινότητας Βέροιας αναφερόταν στην γνωμοδότηση για κυκλοφοριακή μελέτη που αφορά στο «ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης αστικού τοπίου στη Βέροια». Οπως προκύπτει, βασικό αντικείμενο του έργου είναι η επισκευή και η αποκατάσταση των φθορών του παραπανω έργου. Ειδικότερα, οι εργασίες περιλαμβάνουν:

• Την επισκευή μαρμάρων στον άξονα της οδού Ελιάς από την Βενιζέλου εως την οδό Παστέρ και από την Παστέρ Βενιζέλου εως την οδό Ανοίξεως.

• Την επισκευή διαβάσεων (2 τεμ.) επί της οδού Βενιζέλου στην διασταύρωση με την οδό Καρατάσου.

• Την επισκευή διάβασης (1 τεμ.) επί της οδού Βενιζέλου στην διασταύρωση των οδων Ρόδων.

• Την επισκευή γρανιτοκυβόλιθων επί της οδού Βενιζέλου μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου.

Η συνολική διάρκεια των εργασιών υπολογίζεται σε 3 μήνες με ημερομηνία έναρξης από την έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης.

Κατόπιν τούτου, τα παρόντα μέλη του οργάνου εκφράσθηκαν ομόφωνα υπερ της γνωμοδότησης.

• Οσο για το τρίτο θέμα, αυτό αφορούσε στην γνωμοδότηση για την δωρεάν παραχώρηση της χρήσης χώρων στο κτίριο του Πολιτιστικού Κέντρου Ταγαροχωρίου, στο Σωματείο "Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Ε.Φ.Ε.Δ.).

Κατά την διάρκεια της συζήτησης του εν λόγω θέματος, τον λόγο πήρε και ο παρευρεθείς προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Ημαθίας Γιώργος Μπαρμπαρούσης, ο οποίος και υποστήριξε το παραπάνω αίτημα. «Θεωρώ πως δεν υπάρχει χώρος στη Βέροια, ας πάμε στο Ταγαροχώρι. Το προτείνω ανεπιφυλαχτα» επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ακόμα, όπως αναφέρεται στο εισηγητικό του θέματος, η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης θα τελεί υπό τον όρο ότι σε περίπτωση που ο Δήμος Βέροιας θελήσει να χρησιμοποιήσει τους παραχωρούμενους χώρους του κτιρίου για δικές του ανάγκες (π.χ. λειτουργία Μουσικού Σχολείου), η δωρεάν παραχώρηση της χρήσης τους στην Λ.Ε.Φ.Ε.Δ. θα αρθεί άμεσα, κατόπιν σχετικής έγγραφης ειδοποίησης του Σωματείου και λήψη απόφασης του αρμοδίου οργάνου του Δήμου. Δεν θα τεκμαίρεται γι' αυτό συνέπεια κατά του Δήμου Βέροιας.

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε για το θέμα, αυτό έλαβε θετική γνωμοδότηση με την αρχή της πλειοψηφίας.

Τέλος, να αναφερθεί ότι στην συνεδρίαση της Κοινότητας Βέροιας την Πέμπτη, που διήρκεσε 75 λεπτά, παρόντες ήταν οι σύμβουλοι Μιρέλα Ορταντζόγλου, Αθηνά Τζούρτζια, Νίκος Πατσιαβούρας, Κώστας Γραμματκός, Γιάννης Πετρομελίδης, Βαγγέλης Τσιμούρας και Παναγιώτης (Πάνος) Μαρκούλης. Απουσίαζαν οι Σοφία Ηλιάδου, Παπανδρώνη Αντωνία και Λιάπη Παρασκευή - Ζωή.

 

Από τον Παύλο Χρ. Τουτουντζίδη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής