breaking news Νέο

Κλείνουν παραγωγικές επιχειρήσεις, ανοίγουν καφέ και...Airbnb!

  • Κλείνουν παραγωγικές επιχειρήσεις, ανοίγουν καφέ και...Airbnb!
  • Κλείνουν παραγωγικές επιχειρήσεις, ανοίγουν καφέ και...Airbnb!

Θα ήταν σημαντικό, κάποια στιγμή, το Επιμελητήριο Ημαθίας, να δώσει στοιχεία, μέσω του ΓΕΜΗ, που αφορούν στο κλείσιμο παλιών επιχειρήσεων και το άνοιγμα νέων και σε ποιον κλάδο δραστηριοποιούνται οι νέες επιχειρηματικές προσπάθειες. Αν και στην αγορά της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα, αλλά και σε όλη τη Μακεδονία, η συντριπτική πλειονότητα των νέων επιχειρηματικών προσπαθειών στρέφεται στα συνήθη μικροεπαγγέλματα της εστίασης και του τουρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Β.Ε Θεσσαλονίκης, καταγράφηκε αύξηση στις εγγραφές νέων επιχειρήσεων στα μητρώα μελών του το πρώτο εξάμηνο του 2019, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Παράλληλα, την περίοδο από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο του 2019, υποχώρηση παρουσίασαν οι διαγραφές επιχειρήσεων έναντι του α' εξαμήνου του 2018.  Ανάλογη είναι και η εικόνα εγγραφών -διαγραφών στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2019. 

Στο σύνολο της χώρας σήμερα υπάρχουν πάνω από 100.000 λιγότερες εταιρίες απ’ ό,τι δέκα χρόνια πριν.  Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα καλύπτουν το 55% των θέσεων απασχόλησης. Παρά όμως τα υψηλά επίπεδα απασχόλησης, δεν συνιστούν το πιο παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας, καθώς σε αυτές οφείλεται μόλις το 20% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. 

Εστίαση και τουριστικά καταλύματα καλύπτουν το 29% των θέσεων εργασίας, ενώ τεχνικές και επιστημονικές δραστηριότητες, που κατά τεκμήριο έχουν υψηλότερες αποδοχές, καλύπτουν μόλις το 12%. Τα ποσοστά απασχόλησης στη μεταποίηση είναι ακόμα πιο χαμηλά- μόλις 6%- ενώ απέναντι στην εστίαση μπορεί να σταθεί μόνο το λιανεμπόριο, στο οποίο οφείλεται το 28% της απασχόλησης.

Το κυριότερο πρόβλημα των επιχειρήσεων η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες, που ανακεφαλαιοποιήθηκαν από τους Έλληνες φορολογούμενους, στο 3ο μνημόνιο, αλλά και τα προηγούμενα.

Επί της ουσίας; Οι παλιές, βιοτεχνικές κυρίως, αλλά και βιομηχανικές επιχειρήσεις, έκλεισαν και αντικαταστάθηκαν από ένα καφέ, ένα σνακ μπαρ και μια Airbnb ενοικίαση. Προφανώς το αδιέξοδο της ελληνικής οικονομίας, που περιγράφεται στη συγκεκριμένη έρευνα, δίνει την κατεύθυνση επιδότησης από το ΕΣΠΑ και τον αναπτυξιακό νόμο στις νεοφυείς δράσεις και όχι στην ανακύκλωση των καφέ, όχι πλέον σε κάθε γειτονιά, αλλά σε κάθε σπίτι.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής