breaking news Νέο

«Όχι στον προϋπολογισμό - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ», βροντοφώναξαν συνταξιούχοι του ΙΚΑ Βέροιας και στελέχη του ΠΑΜΕ

  • «Όχι στον προϋπολογισμό - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ», βροντοφώναξαν συνταξιούχοι του ΙΚΑ Βέροιας και στελέχη του ΠΑΜΕ
  • «Όχι στον προϋπολογισμό - ΚΑΡΜΑΝΙΟΛΑ», βροντοφώναξαν συνταξιούχοι του ΙΚΑ Βέροιας και στελέχη του ΠΑΜΕ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε το σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Βέροιας και στελέχη του ΠΑΜΕ, χθες στις 18.00 το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου της Βέροιας, ενάντια στην ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού - καρμανιόλα για το 2020 συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμμάτων. Ο προϋπολογισμός υλοποιεί τις "μεταμνημονιακές" δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Αποδέχεται την ενισχυμένη εποπτεία, τα ενισχυμένα πρωτογενή πλεονάσματα, που βγαίνουν από το ξεμούδιασμα και την ανελέητη φορολόγηση του εργαζόμενου λαού. Οδηγούν τους εργαζόμενους, τον λαό σε μεγαλύτερη φτώχεια και εξαθλίωση. Στα δέκα χρόνια καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι πληρωσαν ξανά και ξανά.

Η πολιτική στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων, μας πηρε κατακτήσεις και δικαιώματα. Αυτή η πολιτική με βάση τους νόμους των μνημονίων συνεχίζει να εφαρμόζεται, ενω παράλληλα συνεχίζουν και νέες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις. Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ο πρώτος που συντάσσεται σε συνθήκες ανάκαμψης μετά απο 10 χρόνια κρίσης. Και αυτός είναι κομμένος και ραμμένος αποκλειστικά στην ενίσχυση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων, υπηρετεί τη στρατηγική της καπιταλιστικής ανάπτυξης, άρα βαθιά αντεργατικός και αντιλαϊκός. Γιατί η ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, η στήριξη της ανταγωνιστικότητας προϋποθέτουν πάφθηνη εργατική δύναμη. Για τους εργαζόμενους προβλέπεται νέα κατακρεούργηση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αφού η κυβέρνηση ήδη εχει φροντίσει για αυτό. Έχει στρώσει το έδαφος για την ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, η μισθολογική πολιτική και ο κατώτερος μισθός συνεχίζουν να καθορίζονται από την ανταγωνιστικότητα και τις υπουργκές αποφάσεις» επεσήμανε ο Γιώργος Μελιόπουλος στην ομιλία που εκφώνησε, ο οποίος παράλληλα κάλεσε «τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία να πυκνώσουν τα μπλοκ του αγώνα, να δυναμώσουν τους αγώνες απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται στα δικαιώματα τους, στις συλλογικές συμβάσεις, στους μισθούς, στο ασφαλιστικό».

Τώρα, τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2020:

• Μειώνεται κατά 192 εκατ. ευρώ το κονδύλι για κύριες και επικουρικές συντάξεις.

• Φοροελαφρύνονται το κεφάλαιο και οι επιχειρηματικοί όμιλοι κατά 616 ευρώ.

• Μειώνονται κατά 173 εκατ. τα επιδόματα των αναπήρων.

• Φοροελαφρύνονται οι εργοδότες με μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 123 εκατ. ευρώ τα οποία θα οδηγήσουν σε αντίστοιχη μείωση της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων από το κράτος.

Τέλος, η χθεσινή κινητοποίηση των συνταξιούχων του ΙΚΑ Βέροιας και στελεχών του ΠΑΜΕ περιελάμβανε και επίσκεψη στην αγορά της Βέροιας με την διανομή υλικού στους καταστηματάρχες και πορεία στους δρόμους της πόλης φωνάζοντας συνθήματα.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής