breaking news Νέο

Ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αγρότες ροδακινοπαραγωγοί Χθες το μεσημέρι στη Βέροια

  • Ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αγρότες ροδακινοπαραγωγοί Χθες το μεσημέρι στη Βέροια
  • Ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αγρότες ροδακινοπαραγωγοί Χθες το μεσημέρι στη Βέροια
  • Ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αγρότες ροδακινοπαραγωγοί Χθες το μεσημέρι στη Βέροια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν ροδακινοπαραγωγοί της περιοχής Βέροιας, χθες στις 12 το μεσημέρι μπροστά από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας, με την συμπαράσταση της ΠΕ Ημαθίας, του Δήμου Βέροιας, του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας, του Εργατικού Κέντρου Βέροιας και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Βέροιας και συμπολιτών.

Η κινητοποίηση είχε να κάνει με το κάλεσμα που είχε απευθύνει ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας, αναφέροντας πως «διαδηλώνουμε ειρηνικά και ζητούμε από την κυβέρνηση να σεβαστεί τον κόπο και τον ιδρώτα των εξαθλιωμένων οικονομικά καλλιεργητών της χώρας, διεκδικώντας άμεσες και δίκαιες στρεμματικές ενισχύσεις (Deminimis) και αποζημιώσεις (ΕΛΓΑ), λόγω της μεγάλης απώλειας που έχουν υποστεί οι ροδακινοπαραγωγοί και της καθυστέρησης της καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ».

Την ειρηνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία, ωστόσο, η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη καθ' οτι υπήρξε μόνο μία μικρή παρουσία αγροτών ροδακινοπαραγωγών και δίχως την παρουσία ακόμα τρακτέρ, χαιρέτισαν ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης ("ο παραγωγός αιμορραγεί, είμαστε μαζί σας στα δίκαια αιτήματα που βάζετε" τόνισε χαρακτηριστικά), ο Δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης ("να σκύψει η πολιτεία πάνω στα προβληματα των αγροτών ροδακινοπαραγωγών και να μπει στην λογική της αναδιάρθρωσης. Περιμένουμε τα αποτελέσματα από Υπουργείο μπροστά στο αίτημά μας σαν Δήμος που έχουμε θέσει, για το αν θα δοθούν χρήματα σ' όλες τις παραγωγές και θα είμαστε εδώ αν θα χρειασθεί" επεσήμανε), ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Βέροιας Θωμάς Ζιώγας και η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βέροιας Αθηνά Πλιάτσικα - Τσιπουρίδου, οι οποίοι και εξέφρασαν την συμπαράσταση τους στα δίκαια αιτήματα των αγροτών ροδακινοπαραγωγών.

 

Βοργιάδης: "Ζητάμε τα αυτονόητα"

Τον λόγο αμέσως μετά πηρε ο Χρήστος Βοργιάδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας, ο οποίος εν πρώτοις θύμισε στην κυβέρνηση και στους κυβερνητικούς βουλευτές που όταν ήταν στην αντιπολίτευση χαρακτήριζαν ψίχουλα αυτά που είχαν δοθεί το 2017 και 2018 από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ηταν και περισσότερα τα ποσά από αυτά που ακούγεται πως θα δοθούν από την παρούσα κυβέρνηση (70 ευρώ το στρέμμα στα επιτραπέζια και 50 ευρώ στα νεκταρίνια).

«Ζητάμε τα αυτονόητα. Είναι λίγα τα χρήματα του κ. Υπουργού που σκοπεύει να μας δώσει και που δεν τα ανακοίνωνε μέχρι χθες. Γι' αυτό ας το ξανασκεφθεί ο κ. Υπουργός» τόνισε ο Χρήστος Βοργιάδης, ο οποίος δοθείσης της ευκαιρίας έκρινε φρόνιμο να δώσει και κάποιες απαντήσεις που είχαν συγκεκριμένους αποδέκτες, σχετικά με τις αναφορές που γίνονται για κατακερματισμένο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα.

«Έχουμε 5 αγροτικούς συλλόγους στην Ημαθία, μπορούν να γίνουν 15, αυτό θα είναι καλό. Ανέκαθεν, όμως, οι κυβερνήσεις μας ήθελαν διασπασμένους. Η Αγροτιά της Ημαθίας έχει κοινά αιτήματα, όμως υπάρχει και διάσταση απόψεων, όπως συμβαίνει κι αλλού. Οι δικές μας απόψεις σαν Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας είναι διαφορετικές, ως προς την μορφή των κινητοποιήσεων. Εμείς δεν θέλουμε να κλείνουμε τους δρόμους και να δημιουργούμε πρόβλημα σ' άλλες κοινωνικές ομάδες. Άλλοι θέλουν να κλείνουν τους δρόμους..» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ακόμα, ο κ. Βοργιάδης πρότεινε στον ΥΠΑΑΤ να προστατεύει τις διοικήσεις των συνεταιρισμών με κρατικό μηχανισμό, ο οποίος θα ελεγχει ανά τακτά διαστήματα τους συνεταιρισμούς, ενω επίσης έκανε λόγο και να οργανωθεί το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα. Τέλος, ο ίδιος έβαλε κατά άλλου αγροτικού συλλόγου της περιοχής της Βέροιας, υποστηρίζοντας πως είναι αρνητικό που τα μέλη της διοίκησης του έχουν κομματική ταυτότητα και συγχρόνως διατηρούν συνεταιρισμό.

Το παρών στην κινητοποίηση των αγροτών ροδακινοκαλλιεργητών έδωσαν ακόμα οι περιφερειακοί σύμβουλοι Στέργιος Μουρτζίλας και Απόστολος Νεστορόπουλος, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Ισότητας δυο φύλων Συρμούλα Τζήμα, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βασίλης Παπαδόπουλος,ο Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Ηλίας Τσιφλίδης, η Δημοτική Σύμβουλος Γεωργία Μπατσαρά, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δημήτρης Ταχματζίδης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων Στέργιος Κύρτσιος, ο συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Τάσος Κωστόπουλος, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Πατρίδας Γιάννης Σιδηρόπουλος και ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Αποστόλου Παύλου Βαλάντης Κεχαϊδης.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ; ΠΑΥΛΟΣ ΧΡ. ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής