breaking news Νέο

Ο ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδης με Υπουργική Απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας

Ο ΥπΑΑΤ Μ. Βορίδης με Υπουργική Απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη Διεπαγγελματική Οργάνωση της Φέτας

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, ενέκρινε και υπέγραψε την Τρίτη 17 Δεκεμβρίου την Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται αναγκαία θέματα και λεπτομέρειες για την εφαρμογή της. Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται 8 μόλις ημέρες μετά την ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας, με την οποία εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία για το θεσμό των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (ΔΟ).

Της υπογραφής της Υπουργικής Απόφασης είχε προηγηθεί ευρεία σύσκεψη (13 Δεκεμβρίου) υπό τον κ. Βορίδη με εκπροσώπους Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε ένας άκρως εποικοδομητικός διάλογος και τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σημαντικά εκείνα ζητήματα που ήταν αναγκαίο να ρυθμιστούν στην υπό έκδοση Υπουργική Απόφαση και τα οποία ελήφθησαν υπόψη για τη διαμόρφωση του τελικού κειμένου της με το οποίο διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία τους. 

Αναλυτικότερα, στην Υπουργική Απόφαση ορίζονται οι προϋποθέσεις, η διαδικασία και τα δικαιολογητικά αναγνώρισης των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων (Ε.Δ.Ο.) και διευκρινίζεται το καθεστώς ελέγχου τους.

Παράλληλα, θεσπίζεται το κυρωτικό πλαίσιο προκειμένου να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά τυχόν παραβάσεις ενώ τίθενται συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού αναφορικά με συμφωνίες, αποφάσεις και εναρμονισμένες πρακτικές των Εθνικών Διεπαγγελματικών Οργανώσεων.

Επιπροσθέτως, καθορίζονται οι προϋποθέσεις και οι όροι για τη δυνατότητα επέκτασης κανόνων των Ε.Δ.Ο. και σε μη μέλη τους και με αναλυτική μεταβατική διάταξη ρυθμίζονται τα θέματα αναγνώρισης και λειτουργίας των υπαρχουσών καθώς και των υπό αναγνώριση Ε.Δ.Ο.

Ο κ. Βορίδης με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη συγκρότηση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης της Φέτας, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα τριών τουλάχιστον ετών και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζει στο μέγιστο βαθμό την υπεράσπιση, την υποστήριξη και την προώθηση του εμβληματικού προϊόντος της πατρίδας μας.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα νομοθετική ρύθμιση ήρθε σε αντικατάσταση σχετικών διατάξεων του νόμου 4384/2016 για τις οποίες είχε εκδοθεί η εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση, τρία χρόνια και δύο μήνες αργότερα προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στο σύνολο των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, με αποτέλεσμα ο κ. Βορίδης να προχωρήσει στην κατάργησή της στις 26 Αυγούστου 2019.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής