breaking news Νέο

«Θρησκευτικές Κοινότητες της Βέροιας, Συνύπαρξη – Συμβίωση – Συμπόρευση», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Θρησκευτικές Κοινότητες της Βέροιας, Συνύπαρξη – Συμβίωση – Συμπόρευση», βιβλιοπαρουσίαση από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Η Εταιρεία Μελετών Ιστορίας και Πολιτισμού Ν. Ημαθίας, εξέδωσε πρόσφατα τον τόμο με τις Εισηγήσεις της Επιστημονικής Ημερίδας «Θρησκευτικές Κοινότητες της Βέροιας, Συνύπαρξη – Συμβίωση – Συμπόρευση» (ΕΜΙΠΗ, Βέροια 2019), σε μια προσπάθεια επιστημονικής σύνθεσης του θρησκευτικού και εθνοτικού μωσαϊκού της Ημαθίας του 20ου αι.

Η Ημερίδα που διοργανώθηκε από την ΕΜΙΠΗ, πραγματοποιήθηκε στις 18.2.2015, στην Ευαγγελική Εκκλησία της Βέροιας. Με την Ημερίδα αυτή εγκαινιάζεται μια σειρά παρόμοιων επιστημονικών ημερίδων, υπό τον γενικό τίτλο «Συνθέτοντας το θρησκευτικό και εθνοτικό μωσαϊκό της Ημαθίας του 20ου αι. Ιστορία, δομές και κοινωνικές προεκτάσεις».

Ο τόμος περιλαμβάνει τέσσερις Εισηγήσεις, οι οποίες ερευνητικά εστιάζουν στο ιστορικό επίπεδο, ενώ αποφεύγεται κάθε αναφορά ή αναγωγή σε θεολογικές έννοιες και διαφορές μεταξύ των ομάδων. Οι Εισηγητές και οι Εισηγήσεις τους είναι οι εξής :

  • Αιδ. Σταύρος Δ. Δεληγιάννης, Ποιμένας της Ε.Ε.Ε. Βέροιας «Ελληνική Ευαγγελική Εκκλησία Βεροίας – Μια ιστορική αναδρομή».
  • Πέτρος Παπαϊωάννου, Πάστορας της Εκκλησίας των Αντβεντιστών «Η Εκκλησία των Αντβεντιστών της 7ης Ημέρας».
  • Π. Τιμόθεος Χαλκιάς «Οι απαρχές του Παλαιοημερολογιτισμού στην περιοχή της Ημαθίας».
  • Π. Αθανάσιος Γ. Βουδούρης, Δρ Εκκλησιαστικής Ιστορίας «Θρησκευτική Ετερότητα και Κοινωνικές Συγκρίσεις».

Πρόκειται για εξαιρετικά τεκμηριωμένες Εισηγήσεις, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται η διαχρονική πολυμορφία των Εκκλησιαστικών και Θρησκευτικών Κοινοτήτων, καθώς και η πολύτροπη επίδρασή τους στην διαμόρφωση της ταυτότητας της περιοχής μας.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής