breaking news Νέο

Έλλειμμα 300.000 ευρώ στο ταμείο του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου!

  • Έλλειμμα 300.000 ευρώ στο ταμείο του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου!
  • Έλλειμμα 300.000 ευρώ στο ταμείο του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου!
  • Έλλειμμα 300.000 ευρώ στο ταμείο του Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου!

«Αν και τέτοιες ημέρες άλλα πράγματα θα θέλαμε να συζητάμε...», ξεκίνησε να λέει ο πρόεδρος του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, Γιώργος Μιχαλιάς, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής προς τα τοπικά ΜΜΕ, στη SALA του πολυχώρου της Ελιάς, εν τούτοις ο ίδιος έκρινε κάτι που θα έπρεπε να γίνει σε μία προσπάθεια στο να ενημερωθούν οι Βεροιείς για τις κινήσεις, στις οποίες προέβη η νέα διοίκηση του Χιονοδρομικού Κέντρου με την ανάληψη των καθηκόντων της εδώ και 40 ημέρες.

Ο κ. Μιχαλιάς έφερε πρώτα στην αναφορά του μια σειρά από ημερομηνίες και γεγονότα.

Όπως είπε, «στις 17/10 διορίστηκε η νέα διοίκηση του ΕΧΚ Σελίου, η οποία στις 24/10 έκανε την πρώτη της επίσκεψη στο βουνό για την παράδοση - παραλαβή που δεν έγινε, καθώς δεν υπήρχε καταγραφή του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού προς παράδοση. Κατόπιν τούτου, η παράδοση - παραλαβή πραγματοποιήθηκε τελικά στις 8/11. Στις 25/10 παραδόθηκαν οι κωδικοί των τραπεζών από τον ειδικό σύμβουλο του ΕΧΚΣ στην μόνιμη υπάλληλο και στις 20/11 διαπιστώθηκε οικονομικό έλλειμμα από έναν λογαριασμό του Χιονοδρομικού Κέντρου ο οποίος έχει να κάνει με τα έτη 2016, 2017, 2018. Το δε έλλειμμα αυτό, όπως αναφέρθηκε, είναι 6ψηφιο νούμερο το οποίο και δεν ξεπερνά τις 300.000 Ε. Αυτός ήταν και ο λόγος που καλέστηκε συνάντηση της νέας διοίκησης με τον πρόεδρο, τον ταμία και τον ειδικό σύμβουλο της πρώην διοίκησης, η οποία (συνάντηση) και έγινε στις 22/11, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις. Στη συνάντηση αυτή ο ειδικός Σύμβουλος ανέφερε πως υπάρχουν εξηγήσεις για το έλλειμμα που παρουσιάζεται και ότι ο τότε πρόεδρος δεν γνώριζε κάτι, ενώ στις 25/11 επέστρεψε στο λογαριασμό μέρος του ποσού των χρημάτων, τουτέστιν 5ψηφιο νούμερο, και μάλιστα δεσμεύθηκε πως θα προσέλθει για εξηγήσεις, πλην όμως δεν έκανε την εμφάνισή του».

 

«Είχαμε ένα φίδι κολοβό και επικίνδυνο»

Στο σημείο αυτό ο κ. Μιχαλιάς σημείωσε πως όταν ενημερώθηκε ο πρώην πρόεδρος της διοικούσας Επιτροπής του ΕΧΚ Σελίου κ. Κώστας Τζελέπης, ο τελευταίος αναφερόμενος στο πρόσωπο του κ. Βουλουτάκη ειπε συγκεκριμένα: «Είχαμε ένα φίδι κολοβό και επικίνδυνο στον κόρφο  μας». Συνάμα ο κ. Μιχαλιάς ενημέρωσε για όσα προαναφέρθηκαν και την ΓΓΑ.

Προχωρώντας την ενημέρωση του ο κ. Μιχαλιάς επεσήμανε ότι «δόθηκε πλήρης εξουσία στον ειδικό σύμβουλο από την πρώην διοίκηση, κάτι που, όπως είπε, απαγορεύεται.

Ειδικότερα, ο ειδικός σύμβουλος κατείχε αυθαίρετα τους κωδικούς της τράπεζας όπου διατηρούνταν (2) λογαριασμοί του ΕΧΚΣ (επιτρέπεται μόνο μόνιμοι Υπάλληλοι να τους κατέχουν, εν προκειμένω ο Ταμίας και ο πρόεδρος, ο δε Ταμίας καταργήθηκε από την απερχόμενη Διοίκηση, κάτι που δεν προβλέπεται), ενω ανάμεσα στους 2 λογαριασμούς του ΕΧΚ Σελίου στην τράπεζα υπήρχε και ένας δικός του. Επιπλέον, κατείχε και τον κεντρικό Server διαχείρισης του Site, των καμερών που υπάρχουν στο βουνό (που ακόμα δεν έχουν παραδοθεί και επιστρατεύθηκε... χάκερ για να σπάσει τον κωδικό μιας κάμερας) και του λογιστικού προγράμματος».

Ακόμα, όπως ανέφερε ο κ. Μιχαλιάς, ο ειδικός σύμβουλος δεν κινήθηκε στην αποστολή των ενημερώσεων Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2019 στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, με αποτέλεσμα το Χιονοδρομικό Κέντρο να μεινει εκτεθειμένο, κάτι που είχε ως συνέπεια στο να χαθεί η τρίτη δόση της τακτικής επιχορήγησης. Μετά από αυτό επιστρατεύθηκε συνεργάτης από την ΠΕ Ημαθίας, προκειμένου να σταλούν έστω και εκπρόθεσμα οι ενημερώσεις στη ΓΓΑ, οπότε και αναμένεται η πιστωση της 3ης τακτικής επιχορήγησης, η οποία και ανέρχεται στο ποσόν των 30.000 Ε».

 

Απλήρωτοι έκτακτοι Υπάλληλοι, λογαριασμοί, ενοίκια, υποχρεώσεις

Ο κ. Μιχαλιάς στην ενημέρωση που παρείχε έγινε ακόμα πιο... αποκαλυπτικός, λέγοντας ότι «οι έκτακτοι υπάλληλοι έμειναν απλήρωτοι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2019, γιατί το ταμείο δεν είχε χρήματα να τους πληρώσει, όμως την ίδια στιγμή κάποιοι πληρωνόταν, οπως ο κ. Βουλουτάκης, ενω κινδύνευαν κάποια στιγμή να μην πληρωθούν και οι τακτικοί υπάλληλοι. Είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι. Είχαν μείνει απλήρωτα ενοίκια 6 μηνών, κοινόχρηστα, προμηθευτές, συντηρητές, το Site που κινδυνεύει να κλείσει και άνθρωποι που προσέφεραν εργασία. Είναι πολύ δυσάρεστο για μένα να βγω και να πω τέτοια πράγματα τέτοιες ημέρες, μου είναι δύσκολο».

Μάλιστα στο σημείο αυτό ο κ. Φώτης Κόβας, νομικός Σύμβουλος του ΕΧΚΣ, ανέφερε πως «ο ειδικός σύμβουλος λίγο πριν την λήξη της τελευταίας του σύμβασης, κατέθεσε αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα κάτα της πρώην Διοίκησης του Χιονοδρομικού Κέντρου όπου και ζητούσε να του αναγνωρισθεί ως υπάλληλος αορίστου χρόνου (σημειωτέον είχε προσληφθεί με 4 συμβάσεις με την τελευταία να έχει λήξει τον Οκτώβριο του 2019), αφού, όπως ισχυρίστηκε, εξυπηρετούσε  πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η υπόθεση για τα ασφαλιστικά μέτρα εκδικάστηκε την Τετάρτη και ο ίδιος δεν παρουσιάστηκε, ούτε και εκπροσωπήθηκε».

Συν τοις άλλοις, ο κ. Κόβας, αν και δεν θέλησε να κάνει αναφορά στο ακριβές ποσό το οποίο έλειπε από τα ταμεία, ωστόσο είπε πως αυτό δεν ξεπερνά τις 300.000 Ε και ότι έχει γίνει μήνυση για υπεξαίρεση.

 

Κ. Τζελέπης: «Τον κ. Βουλουτάκη τον ξέρατε όλοι, μείναμε έκπληκτοι και συντετριμένοι απο την εμπιστοσύνη που δείξαμε στο πρόσωπό του»

Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής ΕΧΚ Σελίου Κώστας Τζελέπης που παρίστατο στην συνέντευξη τύπου, δεν μπορούσε να πιστέψει ότι αυτή η εμπιστοσύνη που έδειξε προς τον Βουλουτάκη οδήγησε και έφθασε εδώ την κατάσταση, νιώθοντας συντετριμμένος. Πέραν τούτου, ο κ. Τζελέπης έκρινε φρόνιμο να αναφερθεί στο τι παρέλαβε τότε η διοίκηση από την απερχόμενη, σε μια προσπάθεια να υπάρχει μια εικόνα για το τι κατάσταση βρήκε.

«Η κατάσταση ήταν τόσο κακή και εκτός ελέγχου, που η νέα διοίκηση είχε τόσο μεγάλο δρόμο να διαβεί μπροστά της και δεν είχε την δυνατότητα να ελέγξει τον κ. Βουλουτάκη, ο οποίος είχε την αμέριστη εμπιστοσύνη όλων» είπε και συνέχισε: «Το 2015 που αναλάβαμε βρήκαμε ένα κακοφορμισμένο πτώμα. Ένα λεηλατημένο Χιονοδρομικό Κέντρο. Δεν υπήρχαν υπάλληλοι να αναλάβουν την διοικητική εξυπηρέτηση των αναγκών του κέντρου και την οικονομική διαχείριση, ούτε λογιστές για τις φορολογικές δηλώσεις. Τέσσερα χρόνια δεν υπέβαλλε φορολογική δήλωση, όμως έπαιρνε βεβαιώσεις από την Εφορία και εισέπραττε κρατική επιχορήγηση μη έχοντας άδεια λειτουργίας. Μπήκε στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών που πίεζαν τη διοίκηση να βρει άνθρωπο να ξεσκονίσει τα αρχεία να βρει τι είχε συμβεί και να τα παραδώσει στις αρχές. Καταλήξαμε στον κ. Βουλουτάκη, του δώσαμε τη θέση του ειδικού συνεργάτη, είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη μας και νιώθουμε συντετριμμένοι. Η διοίκηση δεν μπορεί να ελέγχει τα πάντα. Είχαμε ορίσει άνθρωπο ως κύριο χειριστή των συστημάτων του κέντρου. Πέσαμε έξω στον άνθρωπο. Αν έχουμε ευθύνες ως Διοίκηση, θα το βρούνε οι αρμόδιοι.

Τέλος, να αναφερθεί οτι τους κ. κ. Μιχαλιά και Κόβα στην συνέντευξη τύπου πλαισίωναν τα μέλη της διοικούσας επιτροπης του ΕΧΚΣ Νίκος Μπούρας, Γιώργος Τσίρης και Νίκος Κακούλης. Παρόντες στην αίθουσα ήταν ακόμα ο αντιπρόεδρος της επιτροπής του Χιονοδρομικού Κέντρου Παναγιώτης Πιτούλιας, υπάλληλι του ΕΧΚΣ, καθώς και κάτοικοι του Σελίου.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής