breaking news Νέο

Τα λαϊκά σπίτια «ξεπαγιάζουν», η κυβέρνηση προκαλεί! -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Τα λαϊκά σπίτια «ξεπαγιάζουν», η κυβέρνηση προκαλεί!  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Την ώρα που ο υδράργυρος έκανε βουτιά τις προηγούμενες μέρες, με χιλιάδες λαϊκά σπίτια να «ξεπαγιάζουν», η κυβέρνηση συνέχισε τα «κρύα» αστεία, με τον προπαγανδιστικό της μηχανισμό να προσπαθεί ...φιλότιμα να πείσει για την «απλοχεριά» της στο επίδομα θέρμανσης.

 

Έτσι, η κυβέρνηση λέει πως αυξάνει το επίδομα θέρμανσης στο... εξωφρενικό ποσό των 84 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που μόλις πριν από πέντε χρόνια το ίδιο επίδομα ανερχόταν στα 210 εκατ. ευρώ, απέχοντας φυσικά και πάλι «έτη φωτός» από την πλήρη κάλυψη των λαϊκών αναγκών στη θέρμανση.

 

Παράλληλα, το θράσος της κυβέρνησης, που «διαγωνίζεται» με τον... πάτο που έπιασε το επίδομα θέρμανσης όλα τα προηγούμενα χρόνια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι αποκαλυπτικό για το πώς όλες οι διαδοχικές αστικές κυβερνήσεις - και στη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως και προηγουμένως στη φάση της κρίσης - επιχειρούν να ρίξουν τις απαιτήσεις του λαού στα τάρταρα.

 

Θυμίζουμε εξάλλου ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «τσεκούρωσε» το επίδομα θέρμανσης από τα 206 εκατ. ευρώ το 2014, στα 186 εκατ. το 2015, στα 106 εκατ. το 2016, στα 112 εκατ. το 2017, στα 57,5 εκατ. ευρώ για το 2018 και στα 64 εκατομμύρια για το 2019. Πάνω σε αυτά έρχεται τώρα το υπουργείο Οικονομικών και με πρόσφατη ανακοίνωσή του επαίρεται, επειδή αύξησε το πενιχρό επίδομα κατά 20 εκατ. ευρώ συγκριτικά με όσα δίνονταν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας έτσι στα 84 εκατ. ευρώ, ανακοινώνοντας μάλιστα την «αναδιανομή» της φτώχειας, αφού το ποσό αυτό μοιράστηκε σε περισσότερους από600.000 δικαιούχους που έκαναν αίτηση, δηλαδή 100.000 περισσότερους από πέρυσι.

 

Την ίδια ώρα, χιλιάδες μένουν εκτός κι αυτού του πενιχρού επιδόματος, αφού δεν μπορούν να περάσουν από το «ψιλό κόσκινο» των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων που βάζει η κυβέρνηση.

 

Ακόμη και τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά στις πιο υψηλές θέσεις των δεικτών ενεργειακής φτώχειας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας, το 22,7% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δεν μπορούν να ζεστάνουν επαρκώς το σπίτι τους και η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην ΕΕ, πίσω από τη Βουλγαρία, όπου το αντίστοιχο ποσοστό είναι 33,7% και τη Λιθουανία όπου κι εκεί παρατηρείται επίσης πολύ υψηλό ποσοστό της τάξης του 27,9%.

 

Με απλά λόγια, την περίοδο που περίπου ένα στα 4 ελληνικά νοικοκυριά στερούνται επαρκή θέρμανση, η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τις «πενταροδεκάρες» που δόθηκαν παραπάνω σε σχέση με πέρσι ως «ανακούφιση». Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στην έκθεση που κυκλοφόρησε το Παρατηρητήριο τον περασμένο Ιούλη, το38,5% των ελληνικών νοικοκυριών αντιμετώπιζαν δυσκολία να πληρώσουν τους λογαριασμούς υπηρεσιών κοινής ωφέλειας που σχετίζονταν με τη θέρμανση του σπιτιού τους (κοινόχρηστα πετρελαίου, λογαριασμοί ΔΕΗ – φυσικού αερίου).

 

Και φυσικά η φορομπηχτική πολιτική συνεχίζεται απαρέγκλιτα, αφού η κυβέρνηση φροντίζει να διατηρήσει στα ίδια ληστρικά επίπεδα του 24% τον ΦΠΑ αλλά και στα 28 ευρώ ανά λίτρο τον Ειδικό Φόρο Καυσίμων. Θυμίζουμε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο το 2010, φτάνει σήμερα στα 280 ευρώ, επί του οποίου προστίθεται και ο διογκωμένος ΦΠΑ (24%), με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να φτάνει στα 347 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής