breaking news Νέο

Πρόταση για να λυθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα, του Ν.Παπαθεοφάνους

Πρόταση για να λυθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα, του Ν.Παπαθεοφάνους

Ένα πρόβλημα που τα τελευταία χρόνια υπάρχει σε πολλούς δήμους της χώρας μας αφορά τα αδέσποτα ζώα. Κατά καιρούς ακούμε για περιστατικά με επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε πολίτες. Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό αφού σχετίζεται με τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών. Φυσικά δεν ευθύνονται σε κάτι τα ίδια τα αδέσποτα. Την ευθύνη την έχουμε εμείς οι άνθρωποι γιατί εμείς «δημιουργούμε» τα αδέσποτα και δεν έχουμε καταλάβει ότι τα ζώα δεν είναι παιχνίδια αλλά συναισθανόμενα πλάσματα. Άρα πρέπει κι αυτά να προστατευτούν και να λάβουν τη φροντίδα που τους αξίζει αφού πρόκειται για ζώα εγκαταλελειμμένα που σε πολλές περιπτώσεις ταλαιπωρούνται από την πείνα ή από ασθένειες.

Αρκετοί δήμοι έχουν κάνει προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος αλλά οι περισσότεροι δεν εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία ώστε να υπάρξει οριστική λύση (δηλαδή δημιουργία  κυνοκομείου) είτε λόγω οικονομικών δυσκολιών είτε λόγω άλλων προτεραιοτήτων. Συνήθως ευαισθητοποιημένοι εθελοντές προσπαθούν, αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο και αρκετές φορές και χρήματα, να φροντίζουν τα αδέσποτα.

Επειδή για τους περισσότερους δήμους η δημιουργία και η λειτουργία κυνοκομείου είναι σχεδόν αδύνατη, καταθέτω δημόσια μια εναλλακτική πρόταση για την επίλυση του προβλήματος.Οι δήμοι θα πρέπει να δώσουν κίνητρα στους πολίτες για να υιοθετούν τα αδέσποτα.  Προτείνω λοιπόν, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του καθε δήμου, να πληρώνουν μειωμένα δημοτικά τέλη όσοι δημότες υιοθετούν ένα αδέσποτο ζώο και για όσο χρονικό διάστημα το φιλοξενούν και το φροντίζουν. Με κίνητρο μια σημαντική μείωση στα δημοτικά τέλη θεωρώ ότι αρκετοί θα είναι αυτοί που θα ενδιαφερθούν. 

Το κόστος για τον κάθε δήμο από τα δημοτικά τέλη που θα «στερηθεί» θα είναι ελάχιστο σε σχέση με το κόστος κατασκευής και λειτουργίας κυνοκομείου και με  τον τρόπο αυτό μπορεί να λυθεί σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα με τα αδέσποτα.

Βεβαίως ο κάθε δήμος θα πρέπει να λάβει τα μέτρα του ώστε αυτή η ρύθμιση να μην γίνει εκμεταλλεύσιμη από επιτήδειους. Παραδείγματος χάριν, για να υπάρξει η μείωση των δημοτικών τελών ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση κάθε χρόνο και να προσκομίζει δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν ότι το ζώο που έχει στην κατοχή του είναι υγιές και διαβιεί σε καλές συνθήκες.

Αυτή είναι μία πρόταση σε πρωτογενή μορφή που μετά από ζήμωση και συζήτηση θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει βάση για την επίλυση του προβλήματος.

 

Νίκος Παπαθεοφάνους

Πολιτικός Επιστήμων MSc


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής