breaking news Νέο

Καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες το 70% της βασικής ενίσχυσης για το 2017

Καταβάλλεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες το 70% της βασικής ενίσχυσης για το 2017

Από το απόγευµα της Πέµπτης 26 Οκτωβρίου, όπως όλα δείχνουν, θα µπορούν να αρχίσουν να «σηκώνουν» από τα ΑΤΜ’s της τράπεζας Πειραιώς οι αγρότες τα ποσά του 70% της βασικής ενίσχυσης, που πιστώθηκαν στους λογαριασµούς τους για το 2017. Λίγες µόλις µέρες έχουν ακόµα στη διάθεσή τους οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειµένου να ολοκληρώσουν τον έλεγχο και την επεξεργασία των στοιχείων, ώστε να σταλεί η δισκέτα µε τους δικαιούχους και τα ποσά στην τράπεζα.

Όπως και σε ανάλογες «ογκώδεις» πληρωµές, η διαδικασία των πιστώσεων αναµένεται να ξεκινήσει µεν το απόγευµα της Πέµπτης, αλλά να τελειώσει στις αρχές της επόµενης εβδοµάδας για όλους τους παραγωγούς. Σηµειωτέον ότι οι αναλήψεις από τα γκισέ των υποκαταστηµάτων της Πειραιώς θα µπορούν να γίνουν από την επόµενη ηµέρα, ενώ όσοι αγρότες έχουν λογαριασµό σε άλλη τράπεζα θα πρέπει να κάνουν υποµονή ως την ερχόµενη εβδοµάδα. 
Σε κάθε περίπτωση, υπενθυµίζεται ότι για φέτος η χώρας µας, µετά το πράσινο φως που δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, µπορεί να καταβάλει το 70% της βασικής ενίσχυσης, όπως και πέρυσι, κάτι που δεν συνέβαινε όµως τα προηγούµενα χρόνια. Σύµφωνα µε τον Εθνικό φάκελο, η βασική ενίσχυση αποτελεί το 53% των άµεσων ενισχύσεων, από το οποίο ειδικά για φέτος πρέπει να αφαιρεθεί το 4,5% υπέρ του Εθνικού Αποθέµατος, που σηµαίνει ότι η προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης αντιστοιχεί στο 36-37% της ενιαίας για το έτος. ∆ηλαδή, από το συνολικό ποσό του περίπου 1 δις της βασικής ενίσχυσης, θα πληρωθεί το 70% αυτής ως προκαταβολή, µείον περί τα 50 εκατ. ευρώ για το Απόθεµα, που σηµαίνει ένα ποσό περί τα 730-750 εκατ. ευρώ.  
Όσον αφορά τις πιστώσεις, ειδικά φέτος, όλοι οι παραγωγοί αναµένεται να δουν µια διαφορά στα ποσά –σε άλλες περιπτώσεις µεγάλη και άλλες πιο µικρή- µετά την υπουργική απόφαση για παρακράτηση 4,5% στη βασική ενίσχυση υπέρ του Εθνικού Αποθέµατος. Η περικοπή στη βασική ενίσχυση όλων των δικαιούχων αγροτών, µέσω αύξησης της γραµµικής µείωσης της αξίας όλων των δικαιωµάτων έως 4,5%, αντί 2%, ειδικά για το 2017 αφορά ένα ποσό περί τα 50 εκατ. ευρώ. 
Υπογραµµίζεται ότι όσοι έχουν να λάβουν δικαιώµατα από το Εθνικό Απόθεµα, δηλαδή νέοι αγρότες και νεοεισερχόµενοι, δεν θα περιλαµβάνονται στην πληρωµή της προκαταβολής, αλλά θα πληρωθούν κατά την καταβολή της δεύτερης δόσης, δηλαδή την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν θα γίνει η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.
Αντίθετα, η εν λόγω πληρωµή θα περιλαµβάνει και τις µεταβιβάσεις, καθώς έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο σύνολό της η επεξεργασία των 65.000 αιτήσεων.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής