breaking news Νέο

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Πολιτική και διαχείριση -Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας

Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας : Πολιτική και διαχείριση  -Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου Βέροιας τη Δευτέρα 21/1, με βασικά θέματα τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα, ανέδειξε κατά τη γνώμη μας ορισμένα γενικότερα πολιτικά ζητήματα.

1. Το ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και για τα ζητήματα αυτά. Ουσιαστικά οι Δήμοι έχουν μετατραπεί σε γρανάζια της κεντρικά ακολουθουμένης (αντιλαϊκής) πολιτικής, σε «αποκεντρωμένες δημόσιες υπηρεσίες», χωρίς ουσιαστική αυτοτέλεια. Η κατάρτιση των παραπάνω γίνεται υπό το «άγρυπνο μάτι» του Παρατηρητηρίου, ενώ και η διαδικασία συζήτησής τους είναι αυστηρά ελεγχόμενη, χωρίς δικαίωμα ακόμη και κατά να υπάρχει!

2. Το Δ.Σ είναι κατεξοχήν πολιτικό όργανο και όχι υπηρεσία του Δήμου. Πολύ απλά το Δ.Σ. θα πρέπει πρώτιστα να εξετάζει τα ζητήματα πολιτικά και με βάση αυτό να δίνει κατευθύνσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου για την πρακτική εφαρμογή τους. Κάτι τέτοιο σε μεγάλο βαθμό έλειψε, όπως άλλωστε συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Φυσικά αυτό συμβαίνει πέρα απ’ τα άλλα και εξαιτίας του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ συμφωνεί στα «βασικά» πολιτικά διακυβεύματα και δεν διαφωνεί με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, καθώς και με την ουσία της κεντρικά ακολουθούμενης πολιτικής και στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, αντίθετα συχνά στο όνομα του «ρεαλισμού» βοηθά-πρωτοστατεί στην υλοποίησή της.

3. Το ζητούμενο της «συναίνεσης» από πολλούς συμβούλους που εκφράστηκαν παρόμοια, δεν έχει να κάνει πάντα με την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Οι δημότες απαιτούν λύσεις για τα βασικά τους προβλήματα. Λύσεις που δεν μπορούν να δοθούν, όσο οι δημοτικές αρχές και η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων δεν ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στην ακολουθουμένη πολιτική, όσο μετατρέπονται σε απλούς διαχειριστές της μίζερης κατάστασης.

Υπάρχουν παραδείγματα στην Ελλάδα αγωνιστικής αντιμετώπισης. Οφείλουν να τ’ ακολουθήσουν!


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής