breaking news Νέο

Σακελλαροπούλου : Τι έδειξε για τα κόμματα η εκλογή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Σακελλαροπούλου : Τι έδειξε για τα κόμματα η εκλογή της στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Η αναμενόμενη -από την πρώτη ψηφοφορία- εκλογή της νέας προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου απλώς επισφραγίζει την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη διαμόρφωση των κανόνων του πολιτικού παιχνιδιού.

Η υπερψήφιση της κας Σακελλαροπούλου από 261 βουλευτές και τη στήριξη των τριών μεγαλύτερων κομμάτων αντικειμενικά πιστώνεται στον πρωθυπουργό.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε η εικόνα του κ. Μητσοτάκη ο οποίος εξήλθε της αίθουσας της βουλής μόλις ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες δήλωσε πως «στα μεγάλα μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε. Η νέα Ελλάδα η οποία ξημερώνει, μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου».

Σε αντίθεση, ο Αλέξης Τσίπρας μετά την ψηφοφορία αποχώρησε από την αίθουσα της ολομέλειας του κοινοβουλίου και πήγε στο γραφείο του προκειμένου να συσκεφτεί με τους συνεργάτες του αποφεύγοντας οποιαδήποτε δημόσια τοποθέτηση.

Οι αιχμές των προηγούμενων ημερών και κυρίως η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να οικειοποιηθεί την υποψηφιότητα της κας Σακελλαροπούλου μιλώντας για «νίκη των ιδεών μας» έμειναν στο στενό κύκλο της κοινοβουλευτικής του ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την άλλη μεριά η χαρτογράφηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος μέσα στο κόμμα του. Κατάφερε με το μικρότερο δυνατό κόστος να εξουδετερώσει τις αντιθέσεις σαμαρικών και καραμανλικών.

Η μόνη απουσία από την ψηφοφορία στη βουλή με πολιτικό νόημα είναι αυτή του Αντώνη Σαμαρά. Με τα ως τώρα δεδομένα, είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως ο κ. Μητσοτάκης είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στη ΝΔ και ως εκ τούτου η απουσία του πρώην πρωθυπουργού περισσότερο προσωπική πικρία που δεν ήταν ο ίδιος υποψήφιος για την ΠτΔ μπορεί να σηματοδοτεί, παρά ένα γενικότερο ρεύμα αμφισβήτησης για τον κ. Μητσοτάκη μέσα στη ΝΔ.

Άλλωστε ουδείς γαλάζιος βουλευτής ακολούθησε το παράδειγμα του κ. Σαμαρά. Ταυτόχρονα, από την καραμανλική πτέρυγα ουδείς θέλησε να πάει κόντρα στον κ. Μητσοτάκη. Η δήλωση υπακοής και πειθαρχίας στον κ. Μητσοτάκη και την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου από το Νικήτα Κακλαμάνη που ήταν από τους θιασώτες της επανεκλογής Παυλόπουλου είναι χαρακτηριστική.

Σφήνα στον κεντροαριστερό προσανατολισμό Τσίπρα

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης μετά και το σημερινό αποτέλεσμα στη βουλή δείχνει ότι μπορεί να υποχρεώνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την Φώφη Γεννηματά να μετατρέπονται σε παρακολούθημα της κυβερνητικής ατζέντας.

Αν κανείς θέλει να μεταφράσει τη δήλωση του Γιάννη Βαρουφάκη πως «η σύμπνοια ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ στην σημερινή εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας είναι χαρακτηριστική αυτού του Μεγάλου Συνασπισμού του Μνημονιακού Τόξου» δεν μπορεί παρά να καταλήξει στο συμπέρασμα πως είναι αδιαμφισβήτητη η ηγεμονία του κ. Μητσοτάκη εντός του κυρίαρχου αστικού μπλοκ.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατάφερε να κάνει την ακροδεξιά «Ελληνική Λύση» να μιλούν για επιλογή «αριστεροφοβίας» στο πρόσωπο της κας Σακελλαροπούλου και τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ να μιλά πρόσωπο που «επιβλήθηκε» στον κ. Μητσοτάκη λόγω της δύναμης των ιδεών του ΣΥΡΙΖΑ!

Σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός μπορεί να επιτρέπει στην δεξιά πτέρυγα της ΝΔ να έχει το χώρο της εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, όμως ο ίδιος μπορεί να κινείται με άνεση στο κέντρο και την κεντροαριστερά διεμβολίζοντας το χώρο στον οποίο θέλει να κυριαρχήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ισχυρός πρωθυπουργός

Άλλωστε σε ότι αφορά τους συμβολισμούς, η κα Σακελλαροπούλου είναι ένα μη πολιτικό πρόσωπο και επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί ως ένας πανίσχυρος πρωθυπουργός και όχι όπως στην περίπτωση Τσίπρα όπου εξέλεξε ένα κατεξοχήν πολιτικό πρόσωπο όπως τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο κ. Τσίπρας -σε συμβολικό πάντα επίπεδο- είχε μετατρέψει την ΠτΔ ως αντίβαρο εξουσίας στην δική του διακυβέρνηση της «πρώτης φοράς Αριστεράς» ή έστω έδειξε ότι είχε πρόθεση να μοιραστεί την εξουσία με ένα σημαίνον πρόσωπο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή.

Οι παράμετροι και η ακτινογραφία της σημερινής ψηφοφορίας στη βουλή σε κάθε περίπτωση συνιστούν μια «νίκη» για τη ΝΔ, κυρίως όμως σηματοδοτούν μια προσωπική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής