breaking news Νέο

Πιθανή η εξάλειψη δασμών ΗΠΑ στην κομπόστα με τις νέες λίστες

Πιθανή η εξάλειψη δασμών ΗΠΑ στην κομπόστα με τις νέες λίστες

Σε «αναµµένα κάρβουνα» κάθονται, εκ νέου, αυτή τη χρονική περίοδο οι ελληνικές βιοµηχανίες κοµπόστας που δραστηριοποιούνται και στην αµερικανική αγορά, πουλώντας κάθε χρόνο προϊόντα αξίας περίπου 50 εκατ. δολαρίων, επί συνόλου εξαγωγών του κλάδου διεθνώς που κυµαίνονται από 300 έως 400 εκατ. ευρώ, ανάλογα τη χρονιά. Ο λόγος της αγωνίας τους έχει να κάνει µε την επικείµενη «ετυµηγορία» του αρµόδιου αµερικανικού κρατικού φορέα «USTR» αναφορικά µε την τακτική που θα ακολουθηθεί εφεξής γύρω από τη δασµολογική τακτική της Ουάσιγκτον, σε σχέση µε τα προϊόντα της ΕΕ. «Περιµένουµε ανά πάσα στιγµή τα αποτελέσµατα του review που έγινε τις προηγούµενες ηµέρες, τα οποία µπορεί να κρύβουν ελπίδες, αλλά και κινδύνους», είπε στην Agrenda ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου.
Όπως εξήγησε, προηγήθηκε, από τις αρχές ∆εκεµβρίου του προηγούµενου χρόνου, µέχρι και την περασµένη ∆ευτέρα 13 Ιανουαρίου, ένα εκτεταµένο πρόγραµµα επαναξιολόγησης των δασµών, συνολικού ύψους 7,5 δισ. δολαρίων που έχουν επιβληθεί σε ευρωπαϊκά προϊόντα, µεταξύ των οποίων περιλαµβάνονται και οι ελληνικές κοµπόστες, έχοντας επιβαρυνθεί ήδη µε πρόσθετο φόρο 25%.
Όσο διήρκεσε η διαδικασία της επαναξιολόγησης, πέρασαν από «ψιλό κόσκινο» τόσο τα προϊόντα που έχουν ήδη τιµωρηθεί µε δασµούς, όσο κι εκείνα που δεν έχουν ενταχθεί ακόµη στη σχετική µαύρη λίστα, ώστε να αποφασιστεί αν κάτι θα πρέπει να αλλάξει µε τα πρώτα, ως προς το ύψος του επιβληθέντος φόρου και αν τα δεύτερα θα εξακολουθήσουν να απολαµβάνουν «ασυλία» ή θα υπαχθούν και αυτά σε δασµούς.
«Θα µου φανεί περίεργο αν τελικώς αποφασιστεί να αυξηθεί ο δασµός στην κοµπόστα από το 25% που είναι σήµερα. Θα έλεγα πως υπάρχει πιθανότητα να µειωθεί αυτός ο φόρος ή και να εξαλειφθεί ακόµη. Αλλά πρέπει να περιµένουµε να δούµε», τόνισε ο κ. Αποστόλου, δηλώνοντας συγκρατηµένα αισιόδοξος ενόψει των ανακοινώσεων του USTR.
Την αισιοδοξία του αυτή ο επικεφαλής της ΕΚΕ ανέφερε πως την αντλεί από το γεγονός πως τόσο ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρµόδιος για τις ∆ιεθνείς Οικονοµικές Σχέσεις, Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης, όσο και ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, έχουν πάρει πολύ «ζεστά» το θέµα και έχουν προχωρηµένες επαφές µε τους Αµερικανούς. Ο υφυπουργός µάλιστα έθεσε το πρόβληµα της ελληνικής κοµπόστας και στις επαφές του (στην πρόσφατη επίσηµη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον) µε τον αναπληρωτή υπουργό Εµπορίου των ΗΠΑ Τζεφ Γκέρις, ο οποίος προΐσταται του αρµόδιου γραφείου που αποφασίζει για τους δασµούς.

Η υπερασπιστική γραµµή που ανέπτυξε η ελληνική πλευρά προς τους Αµερικανούς περιλάµβανε, µεταξύ άλλων, το επιχείρηµα  πως ούτως ή άλλως η ντόπια παραγωγή κοµπόστας των ΗΠΑ δεν αρκεί να καλύψει τις ανάγκες της αµερικανικής αγοράς. Ως εκ τούτου το ελληνικό προϊόν δεν «κλέβει» µερίδιο από τις τοπικές επιχειρήσεις του κλάδου και πως -εν τέλει- το µόνο που επιτυγχάνεται µε αυτή την πολιτική, είναι να υποκατασταθεί η ελληνική κοµπόστα από όµοιο προϊόν που παράγεται σε Λατινική Αµερικής αλλά και από την Κίνα.

Παροµοίως τους επισηµάνθηκε ότι µε τους δασµούς επιβαρύνεται και η τσέπη όσων Αµερικανών καταναλωτών εξακολουθούν να προτιµούν την ελληνική κοµπόστα, καθώς ο δασµολογικός φόρος µετακυλίεται στο τελικό κόστος προϊόντος στο σούπερ µάρκετ. Επίσης υποχωρεί ο τζίρος των αµερικανικών εισαγωγικών επιχειρήσεων, όσο χάνουν µερίδιο τα ελληνικά προϊόντα και δέχονται πλήγµα και οι βιοµηχανίες των ΗΠΑ που κατασκευάζουν ειδικά κοπτικά µηχανήµατα που χρησιµοποιούν ελληνικές κονσερβοποιίες στις γραµµές τους.

 

πηγή agronews.gr


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής