breaking news Νέο

Να λειτουργήσει το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας διεκδικούν τευτλοπαραγωγοί

Να λειτουργήσει το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας διεκδικούν τευτλοπαραγωγοί

Με αίτημα να λειτουργήσει το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στο Πλατύ, τευτλοπαραγωγοί της Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινούν από σήμερα εκστρατεία ενημέρωσης των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης (σε δήμους και περιφέρεια) και των βουλευτών Ημαθίας και Πέλλας, στο πλαίσιο κινητοποίησής τους.
«Ο επικεφαλής της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης, μίσθωσε τα δύο εργοστάσια της ΕΒΖ σε Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες, υπό την προϋπόθεση να τα λειτουργήσει, αλλά και να μη σβήσει η τευτλοκαλλιέργεια. Αλλιώς γιατί τα πήρε;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.  «Είμαστε αναστατωμένοι και οργισμένοι», συνέχισε ο κ. Πίππας, σημειώνοντας πως «από τη μία έχουμε την ανακοίνωση ότι το εργοστάσιο της ΕΒΖ δεν θα λειτουργήσει στο Πλατύ Ημαθίας, που σημαίνει ότι απαξιώνεται το στολίδι και η περιουσία της περιοχής μας και από την άλλη ο νέος μισθωτής δεν μας δίνει σπόρους, για να σπείρουμε τεύτλα φέτος, εάν δεν αλλάξει η διοίκηση στη βιομηχανία».
Πρόσθεσε ακόμη ότι ο επικεφαλής της Royal Sugar υποτίθεται ότι θα στήριζε τους τευτλοπαραγωγούς με την παραγωγή του 2019, αλλά δεν έγινε τίποτα. «Περίπου 17.500 στρέμματα τεύτλων πετάχτηκαν, με εξαίρεση την παραγωγή από 2.000 στρέμματα στη Λάρισα, που δόθηκε για βιοκαύσιμα στην εξευτελιστική τιμή των 10 λεπτών/κιλό». Συμπλήρωσε δε ότι οι παραγωγοί είναι διατεθειμένοι να φέρουν σπόρο υψηλής ποιότητας από το εξωτερικό. «Ας μας κάνει το τιμολόγιο λοιπόν (ο κ. Καραθανάσης) και ας δώσει το σήμα έναρξης της σποράς», είπε χαρακτηριστικά.
«Περιμέναμε μια πιο υπεύθυνη στάση, τόσο από το νέο μισθωτή, όσο και από την κυβέρνηση», επισήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Μεσσαλάς, προσθέτοντας : «Το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας είναι κόμβος για την Κεντρική Μακεδονία. Παραδοσιακά, όλα τα χρόνια λειτουργίας της βιομηχανίας, με τα όποια προβλήματα, στο εργοστάσιο του Πλατέως γινόταν η παραλαβή των τεύτλων. Ας συνεχιστεί λοιπόν η πρακτική αυτή και ας μεταφέρονται στη συνέχεια στο εργοστάσιο των Σερρών για επεξεργασία».
«Ουσιαστικά κλείνουν το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, παρά τις διαβεβαιώσεις του επενδυτή και της κυβέρνησης για το αντίθετο», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, Τάσος Λιολιόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Royal Sugar, Χρήστος Καραθανάσης, μισθωτής των μονάδων της ΕΒΖ σε Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες, γνωστοποίησε ότι το αργότερο στις αρχές Αυγούστου φέτος, πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της η μονάδα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις Σέρρες, ύστερα από έξι χρόνια που παρέμενε ανενεργή. Είχε διευκρινίσει επίσης ότι μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 5 εκατ. ευρώ, ξεκίνησαν ήδη οι εργασίες συντήρησης στο εργοστάσιο των Σερρών και είχε γνωστοποιήσει ότι η μονάδα της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας θα χρησιμοποιείται για αποθήκευση και μεταποίηση.
Η απόφασή του για λειτουργία του εργοστασίου των Σερρών ήρθε ύστερα από τα αποτελέσματα της έκθεσης για τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα των μονάδων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που «έτρεξε» εταιρεία του εξωτερικού. Το συμπέρασμα ήταν, σύμφωνα με τον κ. Καραθανάση, ότι «η μονάδα των Σερρών μπορεί να λειτουργήσει παραγωγικά με επενδύσεις συντήρησης ύψους 5 εκατ. ευρώ, έναντι της Ημαθίας, όπου απαιτούνται επενδύσεις τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ». Αναφορικά με τη στελέχωση των εργοστασίων, ο κ. Καραθανάσης είχε σημειώσει ότι στη μονάδα της ΕΒΖ στις Σέρρες θα απαιτηθούν 150 εργαζόμενοι και στο Πλατύ Ημαθίας συνολικά 40.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής