breaking news Νέο

Σημαντικές πληροφορίες για τον ιό της γρίπης -Γράφει η Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος Στέλλα Αραμπατζή

Σημαντικές πληροφορίες για τον ιό της γρίπης  -Γράφει η Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος Στέλλα Αραμπατζή

Ποια είναι τα συμπτώματα του ιού της γρίπης;


Τα συμπτώματα της γρίπης τύπου Α και τύπου Β, μοιάζουν με τα αντίστοιχα της εποχικής γρίπης και περιλαμβάνουν: αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχα, καταρροή, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, ρίγη,
αίσθημα κόπωσης, πόνο στους μύες, διάρροια και εμετούς.

Τι πρέπει να κάνουμε αν αισθανθούμε συμπτώματα γρίπης;

 Όταν αισθανθεί κάποιος αδιαθεσία που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, βήχα ή και έντονα συμπτώματα κρυολογήματος, καλό θα είναι να μείνει σπίτι του και να ειδοποιήσει τον οικογενειακό του γιατρό για συμβουλές.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της γρίπης;


Ο ιοί της γρίπης Α (Η1Ν1, Η3Ν2) και τύπου Β μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδεται και η εποχική γρίπη. Πιο συγκεκριμένα, ο ιός της γρίπης μεταδίδεται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων, από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα μέσω της επαφής των χεριών με επιφάνειες όπου υπάρχουν σταγονίδια με τον ιό της νέας γρίπης ή της επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Στελέχη του ιού της γρίπης τύπου Α (Η1Ν1,Η3Ν2)
Οι ιός της γρίπης τύπου Α διακρίνεται σε υπότυπους με βάση δύο πρωτεΐνες που βρίσκονται στην επιφάνεια του: την αιμαγλουτινίνη (Η) και τη νευραμινιδάση (Ν). Μέχρι σήμερα είναι γνωστοί 16 υπότυποι με βάση την αιμαγλουτινίνη και 9 υπότυποι με βάση την νευραμινιδάση, με διάφορους συνδυασμούς των δύο αυτών πρωτεϊνών, με πιο συχνά στον άνθρωπο τα στελέχη Η1Ν1και Η3Ν2.

Ανιχνεύεται ο ιός της γρίπης;
Τα Μικροβιολογικά μας εργαστήρια Bioanalysisnet προσφέρουν τη δυνατότητα ανίχνευσης και τυποποίησης και των στελεχών Α και Β της εποχικής γρίπης καθώς και υπο-τυποποίηση των στελεχών Η1Ν1 και Η3Ν2 με μοριακή μεθοδολογία. Ο ιός της γρίπης ανιχνεύεται άμεσα και αξιόπιστα με μεθόδους μοριακής βιολογίας (PCR Real time -πραγματικού χρόνου) σε ρινικά ή φαρυγγικά επιχρίσματα. Το επίχρισμα συλλέγεται με ειδικό στυλεό και σωληνάριο τα οποία παρέχονται από εμάς.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για πιθανές επιπλοκές από τη γρίπη;
Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων, οι οποίες ονομάζονται ομάδες υψηλού κινδύνου, γιατί στα άτομα αυτά ακόμα και μια κοινή γρίπη ενδέχεται να δημιουργήσει επιπλοκές.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν :
Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, με άσθμα, με χρόνια νοσήματα μεταβολισμού και σακχαρώδη διαβήτη, με χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, με νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, με νευρολογικά και νευρομυικά νοσήματα, με νοσογόνο παχυσαρκία
Γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης,
Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον ιό της γρίπης;
Δύο είναι τα μέτρα πρόληψης από τον ιό της γρίπης:
1. Τήρηση Κανόνων Υγιεινής
2. Εμβολιασμός

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και τους άλλους στην περίπτωση που νοσήσουμε από τον συγκεκριμένο ιό;
Αν νοσήσουμε από τη γρίπη, πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά, για χρονικό διάστημα 7 ημερών

 

 

Διαγνωστικά Iατρεία Βιοπαθολογίας- Μικροβιολογίας
Στέλλα Ι.Αραμπατζή MD, MSc
Ιατρός Βιοπαθολόγος-Μικροβιολόγος
Μ.Δ.Σ Νανοεπιστήμες & Νανοτεχνολογία Α.Π.Θ
ΜΕΤΕΚΠΑΙΔΕΥΘΕΙΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ, ΛΩΖΑΝΗ
GHUV/Centre Hospitalier Universitaire Vaudois, Lausanne
Υποψ Διδάκτωρ Α.Π.Θ 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής