breaking news Νέο

Σύσκεψη για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στο Υπουργείο Πολιτισμού

  • Σύσκεψη για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στο Υπουργείο Πολιτισμού
  • Σύσκεψη για τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, στο Υπουργείο Πολιτισμού

Η πρόεδρος του Δ.Σ κ. Γεωργία Μπατσαρά και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος ήταν παρόντες στη σύσκεψη για τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ), υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε μες αφορμή, το 2020, έτος αφιερωμένο στη Μελίνα. Όπως είπε η κ. υπουργός, «Είναι η κατάλληλη στιγμή, το 2020 έτος αφιερωμένο στη Μελίνα, η οποία δημιούργησε το θεσμό, για ένα καινούριο, δυναμικό ξεκίνημα για την αναγέννηση των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ενός πρωτοποριακού για την εποχή του θεσμού. Βούλησή μας είναι να ενδυναμώσουμε τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για να έχουμε ένα καλύτερο παρεχόμενο αποτέλεσμα και κυρίως καλύτερες προσφερόμενες υπηρεσίες προς τις τοπικές κοινωνίες. Κοντά τέσσερις δεκαετίες μετά την προγραμματική ίδρυσή τους, είναι αναγκαίο να κάνουμε επανεκκίνηση».

Στην πολύωρη σύσκεψη συμμετείχαν ο γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, πρόεδροι, καλλιτεχνικοί διευθυντές και εκπρόσωποι των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όλης της χώρας.

Συζητήθηκε  η κατάσταση, που επικρατεί σήμερα στα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και η ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού τους πλαισίου. Η κ. υπουργός τόνισε ότι το έχει ανάγκη η χώρα, όχι μόνο η Περιφέρεια, γιατί αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης εθνικής πολιτικής για το θέατρο". Σημειώνεται ότι ήταν η πρώτη φορά που εκπρόσωποι των Περιφερειών (παρόντες ήταν ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, εκπρόσωποι των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας και Κρήτης) και της τοπικής αυτοδιοίκησης (ο δήμαρχος Αγρινίου κ. Γιώργος Παπαναστασίου) συμμετείχαν μαζί με τους εκπροσώπους των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. σε σύσκεψη για το μέλλον του θεσμού. «Θέλουμε να προχωρήσουμε κι όχι να μείνουμε πάλι στα λόγια», υπογράμμισε η κ. Μενδώνη.

Στη σύσκεψη υπό την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάστηκε από το γ.γ. Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, εισήγηση, στην οποία αποτυπώθηκε η σημερινή κατάσταση και τα κυριότερα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν: Το δυσυπόστατο και ανακόλουθο νομικό τους καθεστώς, η χρονοβόρα και πολύπλοκη διοικητική διαδικασία, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού, η επικάλυψη αρμοδιοτήτων, η έλλειψη πόρων κ.ά.

«Το οικονομικό δεν είναι το μείζον. Θέλουμε να αυξήσουμε την επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ και να βρούμε έναν τρόπο, μέσω αλλαγών του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας να απεμπλακούν διαχειριστικές διαδικασίες που καθιστούν εξαιρετικά δυσχερείς ως και αδύνατες πολλές από τις λειτουργίες των θεάτρων. Θέλουμε να ζητήσουμε από τις Περιφέρειες -όσες δεν το κάνουν- να ενισχύσουν και να υποστηρίξουν και οικονομικά το θεσμό. Υπάρχουν, ωστόσο σοβαρά θεσμικά προβλήματα, ενώ πρέπει να εξεταστεί τόσο η λειτουργία όσο και η απόδοση των θεάτρων.

Απαιτείται σαφής στοχοθεσία και αξιολόγηση», υπογράμμισε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι εκπρόσωποι των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. συμφώνησαν στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, στην επανεξέταση των στόχων των θεάτρων και στην αξιολόγηση. Αναγνώρισαν ότι η βιωσιμότητα των θεάτρων εξαρτάται άμεσα από το παραγόμενο έργο και τη σχέση που αναπτύσσουν με την τοπική κοινωνία.

Στην τοποθέτησή της η πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας κ. Μπατσαρά τόνισε τη μεγάλη προσφορά των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. για τον πολιτισμό της χώρας και είπε το έτος Μελίνα, είναι η κατάλληλη στιγμή για την αναγέννησή τους, αφού η Μελίνα Μερκούρη ήταν η εμπνευστής των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Της το οφείλουμε!

Η κ. υπουργός δεσμεύτηκε να συνεχιστεί και να ειδικευθεί ο διάλογος που ξεκίνησε, με στόχο την αποσαφήνιση του σύγχρονου ρόλου των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., την διασφάλιση της επάρκειάς τους προκειμένου να μπορούν να επιτελέσουν τον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό ρόλο τους, και παράλληλα την απλούστευση του ρυθμιστικού πλαισίου στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν, με γνώμονα την αύξηση του κοινού, το οποίο πρέπει να έχει πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας, επαγγελματικό θέατρο.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής