breaking news Νέο

Τ.Χαλκίδης: «Πιστεύω ότι η σύσκεψη για το ροδάκινο με όλους τους φορείς και τον ΥΠΑΑΤ θα γίνει.»

Τ.Χαλκίδης: «Πιστεύω ότι η σύσκεψη για το ροδάκινο με όλους τους φορείς και τον ΥΠΑΑΤ θα γίνει.»

Η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή υπήρξε το κώλυμα, το οποίο επικαλέστηκε ο ΥΠΑΑΤ, κ. Μάκης Βορίδης, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΑΣΓ Βέροιας και ο λόγος της αναβολής της προγραμματισμένης για χθες στις 6 μ.μ. σύσκεψης όλων των φορέων που εμπλέκονται με το ροδάκινο, στο Δημαρχείο της Βέροιας. Αλλά, όπως ανέφερε ο Τάσος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, φιλοξενούμενος στη χθεσινή εκπομπή "ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ" (12.00 - 13.00) του Ράδιο Αιχμή-102,8 FM, που παρουσιάζουν οι Αλέκος Χατζηκώστας και Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης, «η σύσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία, η οποία και θα ανακοινωθεί στον τύπο. Τώρα αυτό που θέλω να επισημάνω και να τονίσω επί του παρόντος είναι ότι σήμερα που μιλάμε, δεν ξέρουμε ποιά θα είναι η τιμή στο συμπύρηνο τη φετινή χρονιά. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έβγαινε ο κ. Αποστόλου και έβαζε μια τιμή στο συμπύρηνο και έλεγε καλά είναι. Καλά γι' αυτόν, για εμάς όχι. Ξέχωρα, πάντως, από την τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο, θέλουμε να ξέρουμε από τώρα για το πως θα εξελιχθεί αυτό και αν θα έχει ποιότητα».

Σ' ό,τι αφορά και πάλι στην εν λόγω αναβληθείσα σύσκεψη, ο Τάσος Χαλκίδης κατέστησε σαφές πως «όλοι οι φορείς, οι οποίοι και είχαν κληθεί να πάρουν μέρος, θα πρέπει να πάρουμε μια απάντηση ήδη για τις τιμές, όπως βέβαια μια απάντηση για το πετρέλαιο, το ασφαλιστικό και για όλα τα θέματα φυσικά. Υπήρξαν ζημιές στα ακτινίδια και τα συμπύρηνα και δεν πήραμε αποζημιώσεις, ενώ για τα νεκταρίνια και τα επιτραπέζια πήραμε... ψίχουλα. Οπότε στη σύσκεψη αυτή που θα πραγματοποιείτο θα βάζαμε όλα τα θέματα ενώπιον του κ. Υπουργού, για τα οποία και θα κοιτούσαμε να μας δώσει λύσεις».

 

«Συνεργάσιμος ο κ. Μάκης Βορίδης»

Πέρα από την αναβολή της συγκεκριμένης σύσκεψης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας έκρινε συνεργάσιμο τον κ. Βορίδη, σημειώνοντας ότι «με πήρε, μάλιστα, προσωπικά τηλέφωνο στις 15:15 την Πέμπτη, για να μου πει πως δεν θα μπορούσε να έρθει και να πάρει μέρος σ' αυτή τη σύσκεψη με όλους τους φορείς του ροδάκινου. 'Όμως μου είπε ότι θέλει να επικοινωνούμε και ότι ζήτησε να έρθει εδώ στη Βέροια και να γίνει τελικά η σύσκεψη αυτή σε μια ημερομηνία που θα καθορισθεί εκ νέου. Είναι προς τιμήν του κ. Βορίδη το να ζητά να παρίσταται σε μια σύσκεψη για το ροδάκινο και να δώσει λύσεις. 'Όχι μόνο γι' αυτό βέβαια, αλλά και σε θέματα με φρούτα της περιοχής μας γενικότερα. Εγώ, λοιπόν, πιστεύω ότι η εν λόγω σύσκεψη θα γίνει και θα είναι μάλιστα για πρώτη φορά στα χρονικά για τον τόπο μας».

 

«Παρών» ο ΑΣΓ Βέροιας στο συλλαλητήριο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης «Agrotica»

Κοντά σ' όλα αυτά, ο Τάσος Χαλκίδης έθεσε εκ νέου και πάλι «το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει με τους μετακλητούς εργάτες γης, στο οποίο και θα πρέπει να δοθεί μια λύση. Γιατί έτσι όπως πάει, σε λίγο δεν θα έχουμε αγρότες γης...»

Ο ίδιος δε προανήγγειλε πως ο ΑΣΓ Βέροιας θα δώσει το παρών την 1η Φεβρουαρίου στα εγκαίνια της έκθεσης «Agrotica», στη Θεσσαλονίκη, «για να κάνουμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο για τα πολύ σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κλάδος», ενώ περνώντας στον ΕΛΓΑ, έπειτα από σχετικό δημοσιογραφικό ερέθισμα, έβαλλε και πάλι επιτακτικά το ζήτημα της αλλαγής του Κανονισμού του ασφαλιστικού οργανισμού, «για να μπορεί ο αγρότης να πληρώνεται όλο το βασικό ποσό της αποζημίωσης. Δεν μπορεί να παίρνουμε μόνο το 60% της αποζημίωσης και να περιμένουμε μετά να πάρουμε το υπόλοιπο ποσό; Επ’ αυτού, λοιπόν, κρίνεται άκρως απαραίτητο να γίνονται έγκαιρα οι εκτιμήσεις και να βγαίνουν γρήγορα τα πορίσματα, ώστε να ξέρει ο αγρότης τι θα πάρει και όχι να περνάει ο καιρός και να μην ξέρει τι τελικά αποζημίωση θα πάρει;»

 

Αποζημίωση των παραγωγών από την κλιματική αλλαγή

Επιπλέον, ο Τάσος Χαλκίδης έθεσε και ένα άλλο ζήτημα, αυτό της Κλιματικής Αλλαγής. «Φταίνε οι αγρότες για την κλιματική αλλαγή; Όχι φυσικά. Οπότε δεν πρέπει να αποζημιωθούμε από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία πλήττουν καταστροφικά τις παραγωγές μας;»

Τέλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας ρωτήθηκε και για τη στάση των τοπικών αρχών πάνω στα ζητήματα των αγροτών.

«Πάνω σ' αυτό μπορώ να σας πω ότι ο Δήμαρχος κ. Βοργιαζίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Καλαϊτζίδης, το Επιμελητήριο Ημαθίας, ο Εμπορικός Σύλλογος Βέροιας δια της προέδρου του κ. Πλιάτσικα – Τσιπουρίδου, σ' όσες κινητοποιήσεις προβήκαμε, ήταν κοντά μας. Άλλωστε, δεν ζητάμε τα παράλογα, τα αυτονόητα θέλουμε να γίνουν. Γιατί, αν δεν έχουν χρήματα οι αγρότες, δεν μπορούν να έχουν και οι έμποροι της πόλης».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής