breaking news Νέο

Ο τραντέλληνας Ιβάν Σαββίδης, μέσα από τη μοναδική περιγραφή του Αντώνη Καγκελίδη

  • Ο τραντέλληνας Ιβάν Σαββίδης, μέσα από τη μοναδική περιγραφή του Αντώνη Καγκελίδη
  • Ο τραντέλληνας Ιβάν Σαββίδης, μέσα από τη μοναδική περιγραφή του Αντώνη Καγκελίδη

Ήταν Μεγάλη Πέμπτη (2014) και ο Γιάννης (Ιβάν) Σαββίδης (χωρίς μπράβους και αστυνομία, οδηγώντας ο ίδιος το αυτοκίνητό του, επισκέφθηκε τον πολ. σύλλογο Πατρίδας "Ευστάθιο Χωραφά", μετά από πρόσκλησή του.
   Αφού κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Γενοκτονίας του συλλόγου, ακολούθησε ενημέρωσή του, στην ποντιακή διάλεκτο, την οποία έκανε χρήση και ο ίδιος όχι μόνο ευχαριστώντας το σύλλογο στην αντιφώνησή του, αλλά σε όλη τη δίωρη παραμονή του στο σύλλογο.
    Το γεύμα περιλάμβανε μόνο ποντιακά φαγητά, που με χαρά απόλαυσε και κυρίως τον "τανομένο σορβά".
    Υποσχέθηκε να βοηθήσει σε πολλούς τομείς την ελληνική οικονομία και τον ποντιακό ελληνισμό.
    Ενθουσιάστηκε, όταν ενημερώθηκε ότι ο σύλλογός μας ήταν στην πρώτη Λειτουργία, που έγινε στην Παναγία Σουμελά του Πόντου, με πρωτοβουλία του (βλέποντας και το σχετικό βίντεο).
     Αποχώρησε με τους ήχους της ποντιακής λύρας χαρούμενος από τη φιλοξενία, υποσχόμενος να επισκεφθεί και πάλι τον σύλλογο.

Όμως κάποιοι ξεπερνούν τα όρια και με αήθεις επιθέσεις, ρατσιστικές, δεν προσβάλουν μόνο τον Ιβάν Σαββίδη, αλλά όλους εμάς τους Έλληνες του Πόντου, που οι πρόγονοί μας σφαγιάστηκαν, ξεριζώθηκαν και εν τούτοις πολλοί μεγαλουργούν και ΔΕΝ ΛΗΣΜΟΝΟΥΝ την καταγωγή τους.
    Όταν όμως υπάρχει κάποιος, που πρέπει να αισθάνεται περήφανος, γιατί έχει φλέβα από τους Υψηλάντηδες, που ξεκίνησαν και τελείωσαν τους αγώνες απελευθέρωσης της Ελλάδας από τους Τούρκους, γιατί ήταν Έλληνες ποντιακής καταγωγής, αξιωματικοί του ρώσικου στρατού, να επιτίθεται στο Σαββίδη, τότε πρέπει να τρίζουν τα κόκκαλα των Υψηλάντηδων.
      Μπορεί κύριε να έκανες Μνημείο Γενοκτονίας στον Πειραιά. Μπορεί που και που να βοηθάς οικονομικά τον ποντιακό χώρο. Δεν έχεις όμως το δικαίωμα να προσβάλεις τον απανταχού Ποντιακό Ελληνισμό.
      Για το λόγο αυτό ζήτησε τουλάχιστον ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΥΓΓΝΩΜΗ, αναγνωρίζοντας το ΛΑΘΟΣ σου. Διαφορετικά πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας (που έπρεπε ήδη να υπάρξει) με σχετική σκληρή ανακοίνωση-τοποθέτηση. ΟΨΟΜΕΘΑ.

 

Τον άνθρωπο αυτόν, που δεν είναι απλά Έλληνας, αλλά ΤΡΑΝΤΕΛΛΗΝΑΣ και που το αποδεικνύει με την αγάπη του για την ΕΛΛΑΔΑ, τον ΠΟΝΤΟ, την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ και που βοηθά στην ανάπτυξη της Ελλάδας με λειτουργία επιχ/σεων και μάλιστα πολλών πρώην προβληματικών (μετά από παρακλήσεις των κυβερνήσεων) και που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, προσπαθούν κάποιοι με την ανοχή του κράτους να διώξουν από τη χώρα, για τα δικά τους συμφέροντα!!!!!.
* Παρακάτω παραθέτω ένα κείμενο του ποιητή Ντίνου Χριστιανόπουλου, που περιγράφει ένα περιστατικό…
«Σε μια λαϊκή αγορά, ένας Ρωσοπόντιος άπλωσε μια κουβέρτα με κάτι ψιλοπράγματα για πούλημα. Απέναντι του ένας κοτοπουλάς, μόλις τον είδε, άρχισε να βρίζει… Τουρκόσποροι τι θέλατε και ήρθατε εδώ, ήρθατε να μας φάτε το ψωμί μας, να φύγετε, δεν σας θέλουμε… Ο Ρωσοπόντιος δεν ήξερε ελληνικά, δεν καταλάβαινε, φώναξε τον παππού του, που στεκόταν λίγο πιο πέρα και άκουγε. Εκείνος ατάραχος πλησίασε τον υβριστή και του είπε σε άπταιστα ελληνικά… Άκου παιδί μου, μια κουβέντα θα σου πω και βάλε την καλά στο μυαλό σου, αν εσύ είσαι Έλληνας, εγώ είμαι Έλλην. Ο κόσμος χειροκρότησε με ενθουσιασμό. Έφυγα κι εγώ συγκινημένος, που αξιώθηκα να ακούσω τέτοιο ποίημα»


Σαββίδης-Καγκελίδης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής