breaking news Νέο

Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις και να μην κατατεθεί στη Βουλή -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις και να μην κατατεθεί στη Βουλή  -Του Αλέκου Χατζηκώστα

Η κυβέρνηση της ΝΔ στο πλαίσιο του "Στρατηγικού Διαλόγου" με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε πολυετή ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις, την ενίσχυση και την επέκτασή της.

Τι προβλέπει η κατάπτυστη Συμφωνία

Το λεγόμενο «Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ» επικυρώνει τη Συμφωνία που υπογράφτηκε στην Αθήνα στις 5/10/2019 από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών, αναπροσαρμόζοντας την προηγούμενη αντίστοιχη Συμφωνία του 1990. Συνοπτικά προβλέπει

-Επέκταση των δραστηριοτήτων των Αμερικανών και σε «μη συνορεύουσες βοηθητικές ευκολίες της Αεροπορικής Βάσης Σούδας εντός της Ναυτικής Βάσης Σούδας της περιοχής Μαραθίου».

-«Στρατιωτικές και βοηθητικές ευκολίες» εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αεροπορική Βάση της Λάρισας, στη Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου και σε άλλες εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, «όπως συμφωνούνται αμοιβαία από τα Μέρη ή τους ορισμένους εκπροσώπους τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες».

-Χορηγείται στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών «καθεστώς προτεραιότητας (ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση)» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά και «σε άλλες τοποθεσίες, όπως αμοιβαία συμφωνούνται από τα Μέρη», ακόμα και για «έκτακτες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των υποδοχής, στάθμευσης και προώθησης και άλλων δραστηριοτήτων διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης», με μια απλή ειδοποίηση 48 ώρες πριν.

-Απαλλαγή των πλοίων και αεροσκαφών των δυνάμεων των ΗΠΑ από την πληρωμή τελών προσγειώσεως, λιμενικών τελών, τελών ναυσιπλοΐας (...) Απαλλαγές εργολάβων και υπεργολάβων που φέρουν την ιθαγένεια των ΗΠΑ κ.ά.

Συμπέρασμα

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου πως η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εξασφαλίζουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή ή προστατεύουν τη χώρα μας από την τουρκική επιθετικότητα, είναι αβάσιμες και ανιστόρητες. Η Τουρκία ως ΝΑΤΟική δύναμη κλιμακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα. Με ευρωατλαντική ευθύνη επιβλήθηκε η στρατιωτική δικτατορία στην Ελλάδα και η τουρκική κατοχή στην Κύπρο που διαιωνίζεται για 45 χρόνια, με ευθύνη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η συμφωνία αυτή δεν δίνει προοπτικές για αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα μας, δεν αποτελεί μέσο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και δεν εξυπηρετεί την ασφάλεια του ελληνικού λαού. Αντίθετα, την εμπλέκει βαθύτερα στις διενέξεις των ιμπεριαλιστών, την καθιστά ορμητήριο για τις πολεμικές επεμβάσεις τους και στοχοποιεί το λαό μας. Παράλληλα, βεβαιώνει το ρόλο των Αμερικανών ως κυρίαρχων και επιδιαιτητών στη χώρα μας, με όσα αρνητικά αυτό συνεπάγεται για την υπεράσπιση των συνόρων μας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Όλοι γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ απεργάζονται τη διχοτόμηση της Κύπρου και τη συνδιαχείριση στο Αιγαίο και την ΑΟΖ.

Να ακυρωθεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία για τις βάσεις και να μην κατατεθεί στη Βουλή.

Να κλείσουν τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις στην Ελλάδα.

Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό.

Καμία εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.

Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής