breaking news Νέο

Από το σκοτάδι στο φως!

  • Από το σκοτάδι στο φως!
  • Από το σκοτάδι στο φως!
  • Από το σκοτάδι στο φως!
  • Από το σκοτάδι στο φως!
  • Από το σκοτάδι στο φως!
  • Από το σκοτάδι στο φως!
  • Από το σκοτάδι στο φως!

Μέσα σε μία αίθουσα που ίσως «άγγιξε» το Θεό, εγκαινιάστηκε το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στις 20.00, η εικαστική έκθεση «Φωτίζοντας τόπους σκοτεινούς» στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

Στην έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας και είναι αφιερωμένη στις εκκλησίες, παρουσιάζεται μία δουλειά ανάκτησης, που ξεκίνησε πριν από έναν περίπου χρόνο, σε μία διαδικασία αποκατάστασης πολυελαίων και μανουαλιών από εκκλησίες της Ημαθίας, που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα μέχρι και τα μέσα του 20ου.

 

Ο τίτλος της έκθεσης υποδήλωνε την ευφάνταστη ικανότητα των δημιουργών της, που με τις εικαστικές επεμβάσεις και τεχνικές, μεταμόρφωσαν και ανέδειξαν παλιούς - σπασμένους πολυελαίους και μανουάλια, έπειτα από μία μακρά και επίπονη εργασία, και φανέρωσαν μία μοναδική έκθεση έργων τέχνης, προσφέροντας στον θεατή μία καθηλωτική εμπειρία θέασης.

 

Πολυέλαιοι, που προέρχονται από εκκλησίες του κάμπου, από τον Άγιο Δημήτριο στην Ξεχασμένη και τον Άγιο Νικόλαο στο Ζερβοχώρι, όμως και κάποιοι βεροιώτικοι, φιλοτεχνημένοι από κρυστάλλινα σερβίτσια της πάστας ή της κομπόστας, τα οποία έχουνε τρυπηθεί και συνδεθεί με γυαλιά και κρύσταλλα, ενώ οι περισσότεροι κατασκευάστηκαν από την αρχή, για να πάρουν κεριά, συνέθεσαν τον πυρήνα της έκθεσης. Το παζλ της έκθεσης συμπλήρωναν τα μανουάλια που ήταν σε αποθήκες – κυριολεκτικά στα άχρηστα – σκουριασμένα, τα οποία συντηρήθηκαν, σεβόμενοι απόλυτα την αρχική τους μορφή και έγιναν επιτυχώς εκθέσιμα!

 

Σύμβολα του φωτός και τα δύο, καθώς αποτελούν αναπόσπαστα και χαρακτηριστικά στοιχεία της χριστιανικής λατρείας, «έδωσαν τα φώτα τους» μέσα στο μισοσκόταδο εκθεσιακό χώρο, συνοδεία βυζαντινών ύμνων, δημιουργώντας ένα μυστηριακό περιβάλλον.  Οι πολυέλαιοι οι οποίοι κρέμονται από την οροφή, και γοητεύουν τον κάθε επισκέπτη που θα βρεθεί εντός της έκθεσης,  συμβολίζουν το φως του Χριστού, αλλά και πίσω από το άναμμα του κεριού στα μανουάλια, πάντα κρύβεται ένας βαθύτερος συμβολισμός και από την πρώτη στιγμή νιώθεις ότι βρίσκεσαι στην «αγκαλιά» ενός ναού.

«Το φως είναι κεντρικό στοιχείο της λατρείας, «φως εκ φωτός…» και είναι ταυτόχρονα και η παρουσία του Θεού και η προσφορά η δική μας. Όλοι έχουμε ανάψει κεριά. Αυτή η έκθεση είναι και μια τέτοια προσφορά. Το κερί είναι ευχή και προσευχή», όπως είπε ανάμεσα σε όλα τα άλλα, η Αγγελική Κοτταρίδη, Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων στην ομιλία της.

 

Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν ο Ιάκωβος Σαρίογλου, ο οποίος ανέλαβε όλη την ευθύνη του καθαρισμού, της συναρμολόγησης και της συντήρησης, η Μερόπη Χατζημιχάλη που έκανε όλο το στήσιμο, ο Γιώργος Κωνσταντινόπουλος και ο Σάκης Κοσφίτσκας που έστησαν όλο αυτό το υλικό, ενώ για την έκθεση θα ακολουθήσει μία επιστημονική έρευνα από την Μαρία Χειμωνοπούλου.

 

Την έκθεση υποδέχθηκε με ιδιαίτερη θέρμη το φιλότεχνο κοινό, ενώ το παρών έδωσαν η βουλευτής Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος Δ. Μούρνος κ.α.

 

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι και τις 31 Μαϊου του 2020 και σίγουρα αξίζει την επίσκεψη όλων!

 

Ε.Β.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής