breaking news Νέο

Φιλώτας Κόκκινος. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ -Γράφει ο Τάσος Καραμπατζός

Φιλώτας Κόκκινος. Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ  -Γράφει ο Τάσος Καραμπατζός

Διετέλεσε Δήμαρχος Νάουσας για 16 χρόνια:

α) Πρώτη θητεία του: 1933-1937, διαδεχόμενος τον Γεώργιο (Τζών) Περδικάρη, ενώ μετά κατά την ταραγμένη περίοδο στην Ελλάδα (1937-1950) με τη Γερμανική Φασιστική Κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο, η κατάσταση ήταν χαώδης
και ουσιαστικά δεν υπήρχαν δημοτικές αρχές.
β) Δεύτερη θητεία του: 1951-1955,
γ) Τρίτη -Τέταρτη θητεία:1959-1967, διαδεχόμενος τον Αλέκο Χωνό, που ήταν Δήμαρχος στην ενδιάμεση 4ετία (1955-1959). Το 1967, με την Χούντα των εδώ Φασιστών, επαύθη από Δήμαρχος.
Μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές του έτους 1975, έθεσε και πάλι υποψηφιότητα, αλλά τις εκλογές κέρδισε ο μετέπειτα και επί 5 θητείες δήμαρχος Δημήτρης Βλάχος επικεφαλής της "ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ".

Τον χειμώνα του 2003-2004, ως νέος δήμαρχος θέλοντας να τιμήσω τον ιδεολόγο και οραματιστή "προκάτοχό" μου, ένιωθα το χρέος της ανταπόδοσης μιας ΤΙΜΗΣ στη μνήμη του. Έτσι, το ελάχιστο που έπρεπε να πράξω ήταν να του αφιερώσω τη λιτή προτομή του, ακριβώς μπροστά από το τεράστιο (σχολικό-εκπαιδευτικό) του έργο, για να θυμίζει στους παλαιούς και να διδάσκει τους νέους, το μεγαλείο της ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ στον τόπο σου.
Στη φωτογραφία, τα αποκαλυπτήρια κάνουμε με τον βουλευτή Βασίλη Χατζηϊωαννίδη, όπου φυσικά παρευρέθη και πλήθος φίλων Ναουσαίων και παλιών συνεργατών του ΦΙΛΩΤΑ.
Έτσι λοιπόν, γιατί την τοπική μας Ιστορία πρέπει να τη σεβόμαστε, να την θυμόμαστε και να την ΤΙΜΟΥΜΕ δεόντως.

Ένα από τα κορυφαία έργα του Δημάρχου Φιλώτα, ήταν η ανέγερση των ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ Νάουσας κατά το έτος 1962-1963. Για την εποχή εκείνη ήταν σαν ένα Πανεπιστήμιο (!). Η αγάπη και το όραμά του για τη Νάουσα, ήταν τόσο μεγάλα που για να κάνει πράξη τα σχέδιά του, δεν δίσταζε μπροστά σε οποιοδήποτε πρόβλημα. Δεν είναι του παρόντος να αναφέρω το σύνολο του έργου του. Αλλά όταν ο ίδιος ως Δήμαρχος, έφτανε μέχρι τα πέρατα της Ελλάδας για να ...."προσηλυτίσει" μαθητές για τις νέες Τεχνικές Σχολές της Νάουσας, τον καθιστά έναν τελείως ξεχωριστό άνθρωπο της ανιδιοτελούς προσφοράς στα κοινά. Η Νάουσα κατά τη 12ετή περίπου λειτουργία των Τ.Σ. έφτασε να έχει μέχρι και 1275 μαθητές, όπως αργότερα ως δήμαρχο θυμάμαι μου είχε πει ο τότε μάγειρας στο "Οικοτροφείο" Χρήστος Φραγκότσης. Δυστυχώς κατά τις δεκαετίες 1970-1980, που γέμιζε η χώρα μας από Πανεπιστήμια, ΤΕΙ (ΚΑΤΕ) και άλλες Σχολές, η Νάουσα θα μπορούσε όλες αυτές τις εξαιρετικές κτηριακές εγκαταστάσεις, να τις μετατρέψει σε Πανεπιστήμια και να έχει σήμερα πάνω από 2.000 φοιτητές (!). Αλλά .....


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής