breaking news Νέο

Μήνυμα Αντιδημάρχου Παιδείας Δήμου Βέροιας για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών

Μήνυμα Αντιδημάρχου Παιδείας Δήμου Βέροιας για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών

             Αγαπητοί μου μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, οι άγιοι τρεις Ιεράρχες ήταν οι επιστήμονες, ήταν εκείνοι που γνώριζαν καλά τα διδάγματα της ελληνικής φιλοσοφίας και τα γράμματα της ελληνικής παιδείας. Διέθεταν τη σοφία του ελληνικού πνεύματος και παράλληλα διέθεταν κάτι το μοναδικό. Την από Θεού σοφία. Γνώριζαν τα γράμματα τα άγια και τα ιερά, «τα δυνάμενα σοφίσαι εις σωτηρίαν». Γνώριζαν, δηλαδή, εκείνα τα μηνύματα του Ευαγγελίου, που οδηγούν τον άνθρωπο μέσα από την σοφία του Θεού στο γεγονός της σωτηρίας.

          Η σημερινή ήμερα είναι μια αφορμή για να κάνουμε απλώς κάποιες σκέψεις και να πούμε πόσο διαφορετική θα ήταν σήμερα η παιδεία μας, αν είχε ως περιεχόμενό της τα πρότυπα που παρέχει η ελληνική φιλοσοφία, η ελληνική παιδεία, η ελληνική γραμματεία, τα πρότυπα τα οποία παρέχει η διδασκαλία των πατέρων της Εκκλησίας. Σήμερα, δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και επικρατεί ένα άλλο πνεύμα, το οποίο μας απομακρύνει από τις ρίζες μας, από τις παραδόσεις μας και μας οδηγεί σε μία αλλοτρίωση, η οποία στο τέλος μας κάνει να μη γνωρίζουμε τη γλώσσα μας, να μη γνωρίζουμε την ιστορία μας, να μη γνωρίζουμε όλες εκείνες τις μεγάλες αξίες, που έδωσαν στο ελληνισμό τη μεγαλοσύνη για να καυχάται οικουμενικά.

              Αν σήμερα υπάρχει ελληνική παιδεία και ελληνικά γράμματα, αν σήμερα γνωρίζουμε την διδασκαλία των φιλοσόφων, των τραγικών, του Ομήρου την Οδύσσεια, την Ιλιάδα, αυτό οφείλεται στους Πατέρες της Εκκλησίας, οι οποίοι κατέγραψαν και αντέγραψαν με ακρίβεια στα μοναστήρια, στις μοναστικές αδελφότητες αυτόν τον πλούτο.

            Αυτό που κρατάτε στα χέρια σας και που είναι η σκυτάλη του πνεύματος, αυτό που δέχεστε από τους δασκάλους σας, από τους καθηγητές σας, κρατήστε το καλά, φυλάξτε το ανόθευτο. Έχουμε εμπιστοσύνη στις ικανότητες σας. Διαθέτετε φυσικά και πνευματικά χαρίσματα πολύ ισχυρά, που μπορούν να σας δώσουν την δυνατότητα να σταθείτε ψηλά. Είμαστε  υπερήφανοι για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας και οφείλουμε λαμβάνοντας το παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών, να τους δώσουμε τις δυνατότητες να σταθούν με αξιοπρέπεια και αισιοδοξία για το μέλλον.

                                  Η Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Βέροιας

                                                     Συρμούλα Τζήμα


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής