breaking news Νέο

Σε αναβρασμό οι αγρότες παραγωγοί! Ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη

Σε αναβρασμό οι αγρότες παραγωγοί! Ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη

Αναβρασμός επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της χώρας, με τους παραγωγούς να έχουν ήδη αρχίσει να παρατάσσουν τα τρακτέρ σε διάφορα σημεία της χώρας και να ετοιμάζονται για το μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την 28η Διεθνή Έκθεση Agrotica, η οποία άνοιξε τις πύλες της χθες και θα διαρκέσει έως τις 2 Φεβρουαρίου και που σπάει το φράγμα των 2000 εκθετών.

Αναλυτικά, οι εκθέτες (άμεσοι και έμμεσοι) ανέρχονται στους 2.077 από την Ελλάδα και 45 χώρες, έναντι 1903 το 2018, 1503 το 2016 και 1.349 το 2014.

Οι δε εκθεσιακοί χώροι που καλύπτει η Agrotica, είναι επιφάνειας 41.000τ.μ., έναντι 39.000 τ.μ. στην προηγούμενη διοργάνωση.

Την έκθεση πρόκειται να επισκεφθούν - μεταξύ άλλων - και περίπου 550 ξένοι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες από 21 χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Σε αυτούς περιλαμβάνονται γκρουπ ξένων επισκεπτών, οι οποίοι θα έρθουν μαζικά και κατά δεκάδες στην Agrotica. Μεγάλες οργανωμένες αποστολές πολλών χιλιάδων επισκεπτών αναμένονται και από όλη την Ελλάδα, καθώς εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον για την έκθεση από αγροτικούς συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών κ.α.

 

Τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών

Ωστόσο, οι αγρότες μπροστά στο ιστορικό ρεκόρ εκθεσιακών συμμετοχών που καταγράφει η 28η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και εφοδίων, προτάσσουν τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο τους.

Ειδικότερα, οι αγρότες διεκδικούν κατώτατες εγγυημένες τιμές για μια σειρά προϊόντων, καταβολή όλων των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ που εκκρεμούν, απαλλαγή πληγέντων λόγων καταστροφών από φόρους, χαράτσια, αγροτικό πετρέλαιο.

 

Πληθαίνουν τα μπλόκα των αγροτών

Με τα φώτα στραμμένα, λοιπόν, στην έκθεση Agrotica και στο συλλαλητήριο, τα μπλόκα πληθαίνουν και ενισχύονται σε Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας. «Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να δείξουμε στον κ. Βορίδη ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι με όλα αυτά που συμβαίνουν στον αγροτικό χώρο και ασφαλώς διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον, τόσο για τους αγρότες, όσο γενικότερα και για την ελληνική γεωργία», τόνισε χθες στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, ο οποίος και πρόκειται να πάρει μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, απευθύνοντας συνάμα κάλεσμα στους αγρότες για μαζική συμμετοχή σ' αυτό.

Ακόμα, στο εν λόγω συλλαλητήριο θα πάρουν μέρος και αγρότες - μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», με τον πρόεδρό του κ. Τσιουλάκο να τονίζει τη σημασία μιας παρουσίας πολυάριθμων αγροτών στην Agrotica, προκειμένου ο αρμόδιος υπουργός Μάκης Βορίδης να αντιληφθεί το μέγεθος των προβλημάτων που ταλανίζουν τους αγρότες.

 

ΑΣΓ Βέροιας : το Σάββατο η σύσκεψη για το ροδάκινο

Ξέχωρα, πάντως, από την κινητοποίηση που οργανώνει ο ΑΣΓ Βέροιας στην Agrotica, στη Θεσσαλονίκη, έρχεται να υλοποιήσει και μία σύσκεψη, την οποία προσπαθούσε να πετύχει εδώ και 2 χρόνια, χωρίς όμως επιτυχία. «Είχαμε πει πως θα είναι μία πολύ σημαντική, πιστεύω, η σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς με το ροδάκινο εδώ στη Βέροια, παρουσία του ΥΠΑΑΤ. Και μπορεί να προέκυψε αναβολή την πρώτη φορά σ' αυτό που πάμε να κάνουμε, αλλά τώρα θα γίνει πραγματικότητα», επεσήμανε ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής. Η αναφορά, βέβαια, γίνεται για τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών Βέροιας, που σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας και την Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας, μετά την αναβληθείσα σύσκεψη της 24/1/2020, προσκαλεί εκ νέου στη «σύσκεψη φορέων» όλους όσοι είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020, στις 6:00 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επιμελητηρίου Ημαθίας, με μοναδικό θέμα : «Ροδάκινο. Παρόν και μέλλον. Στη σύσκεψη θα παρίσταται τώρα και ο ΥΠΑΑΤ κ. Μάκης Βορίδης.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΠΑΥΛΟΣ ΧΡ. ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής