breaking news Νέο

ΣΥΡΙΖΑ : Επιχείρηση ανασυγκρότησης και διεύρυνσης στο δρόμο προς το συνέδριο

  • ΣΥΡΙΖΑ : Επιχείρηση ανασυγκρότησης και διεύρυνσης στο δρόμο προς το συνέδριο
  • ΣΥΡΙΖΑ : Επιχείρηση ανασυγκρότησης και διεύρυνσης στο δρόμο προς το συνέδριο
  • ΣΥΡΙΖΑ : Επιχείρηση ανασυγκρότησης και διεύρυνσης στο δρόμο προς το συνέδριο
  • ΣΥΡΙΖΑ : Επιχείρηση ανασυγκρότησης και διεύρυνσης στο δρόμο προς το συνέδριο
  • ΣΥΡΙΖΑ : Επιχείρηση ανασυγκρότησης και διεύρυνσης στο δρόμο προς το συνέδριο

Ο αναστοχασμός, η ανασυγκρότηση και η διεύρυνση που επιχειρείται στο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ζητήματα, τα οποία και εντάσσονται στο πλαίσιο του διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, οδεύοντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο 3ο Συνέδριό του, τον προσεχή Μάιο. Κινούμενο μέσα σ' αυτό το πνεύμα, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το παρόν το Σάββατο το απόγευμα, στις 6, στη Βέροια, σε μια εκδήλωση, την πρωτοβουλία της οποίας είχε και πραγματοποίησε η ιστορική εφημερίδα της αριστεράς «ΕΠΟΧΗ». Ομιλητές στην εκδήλωση υπήρξαν – κατά σειρά – οι Κώστας Πουλάκης, Μιχάλης Υδραίος, Ανέτα Καββαδία και Ευκλείδης Τσακαλώτος, πρώην υπουργός Οικονομικών, οι οποίοι, μέσα από την κατάθεση των θέσεων τους για ουσιαστικότερη «δεύτερη φορά Αριστερά», έδωσαν και το στίγμα τους, σ' αυτή την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να «ανοίξει» το κόμμα και να αποκτήσει έναν εκσυγχρονισμό, με κύρια χαρακτηριστικά: «αριστερή ταυτότητα» αλλά συγχρόνως και το να δημιουργήσει συμμαχίες.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το συντονισμό της οποίας είχε η Εύη Παπαγιαννούλη, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, οι ομιλητές άσκησαν αυτοκριτική για τα πεπραγμένα, αλλά και ζητήματα που θα έπρεπε να προχωρήσουν μέσα στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, ασκήθηκε έντονη κριτική στην παρούσα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σ' ό,τι αφορά κατά βάση την πολιτική σε κοινωνικά και εργασιακά ζητήματα, κάνοντας λόγο για «κατεδάφιση» των επιλογών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τα προβλήματα που δημιουργεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως επίσης και για τους χειρισμούς της στα εθνικά θέματα.

 

Ο Κώστας Πουλάκης

Ειδικότερα, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, προχώρησε σε κριτική στην παρούσα κυβέρνηση, αναφορικά με την παρέμβαση της στο σχέδιο «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ», επισημαίνοντας πως έτσι παρακάμπτει η διοίκηση εντός Δήμου την απλή αναλογική, καταργώντας το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ο ίδιος επεσήμανε ακόμα πως «μέσα σε εργασιακή ζούγκλα ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τα δικαιώματα των εργαζομένων», ενώ υπενθύμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε το μαύρο κύκλο των μνημονίων. Τέλος, τόνισε πως «το κόμμα ανοίγει τις πόρτες του, ώστε να εισέλθουν σ' αυτό όσοι στήριξαν, αλλά δεν ήταν οργανωμένοι».

 

Ο Μιχάλης Υδραίος

Ο Μιχάλης Υδραίος, παίρνοντας αμέσως μετά τη σκυτάλη, εν πρώτοις χαιρέτισε με ικανοποίηση την πρωτοβουλία που αναλήφθηκε από την εφημερίδα «ΕΠΟΧΗ», η οποία και με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Λόγος έγινε από τον κ. Υδραίο ότι «η προσπάθεια διεύρυνσης είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνει», ασκώντας συνάμα κριτική στην κυβέρνηση, που χτυπά τα αδύνατα στρώματα της κοινωνίας. Ο ίδιος έθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να βγει από το συνέδριό του έχοντας απαντήσεις στις προκλήσεις της εποχής και σε μια σειρά ζητήματα, όπως η Δημοκρατία.

Ο Μιχάλης Υδραίος υπογράμμισε επιπλέον πως η αριστερά πρέπει να πει ένα μεγάλο «όχι» στην πατριδοκαπηλεία και στους εξοπλισμούς, προτάσσοντας ως επιλογή την ειρηνική διευθέτηση, μέσω διαλόγου, όλων των θεμάτων στη Ν.Α. Μεσόγειο. Τέλος, υποστήριξε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ανοιχτός στις συμμαχίες».

 

Η Ανέτα Καββαδία

Η Ανέτα Καββαδία στη συνέχεια έκρινε αντιλαϊκή τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία και επιτίθεται στα δικαιώματα των πολιτών. Η κ. Καββαδία έκανε και μία αναφορά σε παρεμβάσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες και εστιάζονταν στη στήριξη των λαϊκών στρωμάτων. Στην αναφορά της επίσης η Ανέτα Καββαδία έβαλε και τη συμφωνία των Πρεσπών, θυμίζοντας και τις επιθέσεις που δέχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των οποίων η καταγωγή ήταν από τη Μακεδονία. Μιλώντας για το μνημόνιο, το οποίο ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε πως δεν ήταν δική της πολιτική, κάτι που – όπως είπε – της στοίχισε, όπως στοίχισαν και κάποιες αλαζονικές συμπεριφορές. Τέλος, η ίδια έκρινε ότι με τη διεύρυνση «τα νέα μέλη σ' αυτήν θα πρέπει να νιώσουν ότι βρίσκονται σε ένα κόμμα, που όλα λειτουργούν και είναι αριστερό».

 

Τσακαλώτος : « Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι ανοιχτό, ζωντανό και δημοκρατικό κόμμα»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που υπήρξε ο τέταρτος και τελευταίος ομιλητής στην εκδήλωση, έφερε στην αναφορά του πρώτα το νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος κυριάρχησε και στην πολιτική κεντροαριστερών κομμάτων, προτάσσοντας ως παράδειγμα το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη και πως στη δεκαετία του 1990 άρχισαν να διευρύνονται οι ανισότητες, φέρνοντας και την κρίση. Ιδιαίτερα επικριτικός δε υπήρξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη της χώρας και τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Εκτίμησε, μάλιστα, πως το οικονομικό πρόγραμμα που πάει να εφαρμόσει, δεν θα της βγει. Σ' ό,τι αφορά το πως θα πρέπει να σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο σημερινό πολιτικό γίγνεσθαι, ο κ. Τσακαλώτος προσδιόρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει αριστερό στίγμα, γιατί οι κεντρώες λύσεις δεν λειτουργούν και πρέπει να είναι έτοιμος για συνεργασίες. Συν τοις άλλοις επεσήμανε πως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει λύσεις για τα θέματα των κοινωνικών ανισοτήτων, όπως και για προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή. Τέλος ο κ. Τσακαλώτος έθεσε πως το κόμμα θα πρέπει να είναι ζωντανό, ανοιχτό και δημοκρατικό και να έχει παρέμβαση στα κατά τόπους προβλήματα της κοινωνίας.

Ακολούθησε διάλογος με το ακροατήριο (από το οποίο, μεταξύ άλλων, το λόγο πήραν οι Πέτρος Τσαπαρόπουλος, Νίκος Μπέκης, Δημήτρης Σαζακλίδης, Άγγελος Ντάνος, Χάρης Ντίνας), ασκώντας κριτική πάνω σε κάποια ζητήματα που χειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τι κόμμα θα πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία), ενώ το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι δύο πρώην βουλευτές Γιώργος Ουρσουζίδης και Χρήστος Αντωνίου, ο πρώην υπουργός Άγγελος Τόλκας, στελέχη, φίλοι της ΝΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Του Παύλου Τουτουντζίδη


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής