breaking news Νέο

Α' κατηγορία της ΕΠΣ Ημαθίας: Τι θα συμβεί μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος

Α' κατηγορία της ΕΠΣ Ημαθίας: Τι θα συμβεί μετά το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος

Μπήκαμε στην τελική ευθεία της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και οι ομάδες άρχισαν ήδη να σκέπτονται την διαδικασία των πλεϊ οφ και των πλεϊ άουτ που θα ακολουθήσει.

Οι πέντε πρώτες τα πλεϊ οφ, για την ανάδειξη του πρωταθλητή και οι υπόλοιπες, με εξαίρεση τον Αχιλλέα Νάουσας που είναι η μοναδική ίσως από τις 16 ομάδες της Α' κατηγορίας της Ένωσής μας που δεν καίγεται για τους βαθμούς, την ψυχοφθόρα διαδικασία των πλεϊ άουτ.

Βέβαια τελικά υπάρχει περίπτωση το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί με την λήξη της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Να μην διεξαχθούν δηλαδή πλεϊ οφ και πλεϊ άουτ. Πως μπορεί να συμβεί αυτό;

Αν ο πρώτος του βαθμολογικού πίνακα πάρει διαφορά μεγαλύτερη των 6 βαθμών από τον δεύτερο. Αν δηλαδή ο ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας που αυτή την στιγμή έχει διαφορά 5 βαθμούς από την δεύτερη Νάουσα στο τέλος της κανονικής περιόδου την αυξήσει τουλάχιστον στους 7.

Σ' αυτήν την περίπτωση οι ομάδες κρατάνε την βαθμολογική σειρά που απέκτησαν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ Αλεξάνδρειας να κατακτά δίχως να χρειαστεί να δώσει αγώνες πλεϊ οφ το πρωτάθλημα.

 

ΠΛΕΪ ΟΦ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η προκήρυξη του πρωταθλήματος προβλέπει και διεξαγωγή των πλεϊ οφ με τρεις ομάδες. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν η τρίτη του βαθμολογικού πίνακα αποκτήσει διαφορά μεγαλύτερη των 6 βαθμών από την τέταρτη. Σ' αυτήν την περίπτωση στα πλεϊ οφ συμμετέχουν οι τρεις πρώτες ομάδες. Παίζουν η 2η με την 3η και η νικήτρια με την 1η της κανονικής διάρκειας για να αναδειχθεί η πρωταθλήτρια.

Αυτή η περίπτωση, όμως με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται απίθανο να συμβεί, καθώς η 3η (Μ. Αλέξανδρος Αγίας Μαρίνας) και ο 4ος (ΓΑΣ Ροδοχωρίου έχουν τους ίδιους βαθμούς και θεωρούμε απίθανο να αποκτήσουν μεταξύ τους διαφορά μεγαλύτερη των 6 βαθμών, στα οκτώ παιχνίδια που τους απομένουν).

Μπορεί όμως να γίνουν τα πλεϊ οφ με δύο μόνο ομάδες, τις ομάδες που κατέκτησαν την 1η και την 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Αυτό μπορεί να συμβεί αν η ομάδα που τερμάτισε στην 2η θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, έχει διαφορά μεγαλύτερη των 6 βαθμών από την ομάδα που την ακολουθεί. Τότε και ανεξάρτητα από την βαθμολογική διαφορά που έχουν η 3η από την 4η τα πλεϊ οφ γίνονται με δύο ομάδες αυτήν που στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος κατετάγη 1η και την ομάδα που την ακολουθεί.

Αυτή η περίπτωση να διεξαχθούν πλεϊ οφ φέτος με δύο ομάδες έχει περισσότερες πιθανότητες, από την προηγούμενη, να διεξαχθούν δηλαδή με τρεις (να αποκλειστεί μόνο η 4η ομάδα) καθώς αυτή τη στιγμή η διαφορά μεταξύ της 2ης Νάουσας και των δύο ομάδων που ισοβαθμούν στην 3η θέση της Αγίας Μαρίνας και του Ροδοχωρίου είναι ήδη στους 4 βαθμούς και συνεπώς χρειάζεται άλλους τρεις για να αποκλειστούν η 3η και η 4η από την διαδικασία των πλεϊ οφ και έχουμε μπροστά μας οκτώ παιχνίδια και πολλά ντέρμπι.

 

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ

Τι μπορεί να συμβεί λοιπόν μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

1ον Να έχουμε πρωταθλητή δίχως την διεξαγωγή των πλεϊ άουτ. Αυτό θα συμβεί αν ο πρώτος της κανονικής διάρκειας έχει διαφορά μεγαλύτερη των 6 βαθμών από τον 2ο.

2ον Να γίνουν κανονικά με τέσσερις ομάδες τα πλεϊ οφ. Αυτό θα συμβεί αν ο 1ος με τον 2ο, ο 2ος με τον 3ο και ο 3ος με τον 4ο έχουν διαφορά, ίση η μικρότερη των 6 βαθμών.

3ον Να διεξαχθούν πλεϊ οφ με τρεις ομάδες. Αυτό θα συμβεί, αν ο 1ος με τον 2ο και ο 2ος με τον 3ο έχουν διαφορά ίση ή μικρότερη των 6 βαθμών και ο 3ος με τον 4ο ίση ή μεγαλύτερη των 7 βαθμών (αυτή η περίπτωση με τα σημερινά δεδομένα θεωρούμε απίθανο να συμβεί).

4ον Να διεξαχθούν πλεϊ οφ μόνο με δύο ομάδες. Την 1η και την 2η της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος. Αυτό θα συμβεί αν η διαφορά μεταξύ της 1ης και της 2ης ομάδας του βαθμολογικού πίνακα είναι ίση ή μικρότερη των 6 βαθμών και η διαφορά μεταξύ της 2ης και της 3ης ίση ή μεγαλύτερη των 7 βαθμών. Σ' αυτήν την περίπτωση συμμετέχουν στα πλεϊ οφ ο πρώτος με τον δεύτερο με πλεονέκτημα έδρας φυσικά την ομάδα που τερμάτισε πιο ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα.

 

ΠΛΕΪ ΑΟΥΤ

Να δούμε όμως με λεπτομέρειες τι μπορεί να συμβεί και με τις ομάδες που παλεύουν για την παραμονή τους στην κατηγορία.

Σίγουρα υποβιβάζονται τρεις ομάδες, από τις οποίες από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος δύο (οι δύο τελευταίες του βαθμολογικού πίνακα της κανονικής διάρκειας).

Από κει και πέρα αναζητάμε άλλη μία και αυτή θα προκύψει μέσα από την διαδικασία των πλεϊ άουτ. Αυτό βέβαια ισχύει εφόσον καμιά από τις δύο εκπροσώπους μας στην Γ' Εθνική δεν υποβιβαστεί στο τοπικό πρωτάθλημα. Για να υποβιβαστούν δηλαδή τρεις ομάδες από την Α' κατηγορία θα πρέπει να παραμείνουν στην Γ' Εθνική ο Μ. Αλέξανδρος Τρικάλων και η Νίκη Αγκαθιάς και να ανέβει κατηγορία, όπως προβλέπεται και ο πρωταθλητής της Ένωσής μας. Σε διαφορετική περίπτωση αλλάζουν τα δεδομένα. Αν δηλαδή υποβιβαστεί μία από τις δύο εκπροσώπους μας στην Γ' Εθνική τότε από την Α' κατηγορία δεν υποβιβάζονται τρεις, αλλά τέσσερις κι αν υποβιβαστούν και οι δύο πέντε κι αν για κάποιο λόγο δεν ανέβει ο πρωταθλητής της Ένωσής μας έξι. Βέβαια το τελευταίο δεν πρόκειται να συμβεί.

Ας υποθέσουμε λοιπόν ότι όλα πάνε καλά και οι δύο ομάδες της Ημαθίας τα Τρίκαλα και η Αγκαθιά παραμένουν στην κατηγορία και συνεπώς από την Α' θα υποβιβαστούν μόνο τρεις ομάδες από τις οποίες, όπως ήδη αναφέραμε οι δύο από την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, δίχως να συμμετάσχουν στα πλεϊ άουτ.

Η τρίτη όμως θα πρέπει να προκύψει μέσα από την διαδικασία των πλεϊ άουτ, στην οποία συμμετέχουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την 11η, την 12η, την 13η και την 14η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Υπάρχει όμως περίπτωση να μην πραγματοποιηθούν πλεϊ άουτ. Αυτό μπορεί να συμβεί αν η 13η στον βαθμολογικό πίνακα ομάδα έχει ίση ή μεγαλύτερη διαφορά των 7 βαθμών από την 14η.

Σ' αυτή την περίπτωση η 14η ομάδα δεν συμμετέχει στα πλεϊ άουτ καταλαμβάνοντας την θέση που είχε στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, δηλαδή την 14η, οπότε είναι η τρίτη ομάδα που υποβιβάζεται και δεν χρειάζεται να γίνουν πλεϊ άουτ.

Αυτό όμως εφ' όσον εξασφαλίσουν την παραμονή τους στην Γ' Εθνική ο Μ. Αλέξανδρος Τρικάλων και η Νίκη Αγκαθιάς, γιατί αν υποβιβαστεί έστω και μια από τις δύο τότε είμαστε υποχρεωμένοι να αναζητήσουμε τουλάχιστον τέσσερις ομάδες που θα υποβιβαστούν από την Α' κατηγορία οπότε θα γίνουν τα πλεϊ άουτ με τρεις ομάδες. Υπάρχει όμως περίπτωση να μην διεξαχθούν πλεϊ άουτ ακόμη κι αν χρειαστεί να υποβιβαστούν τέσσερις ομάδες;

Με τα σημερινά δεδομένα δύσκολα,, όμως προβλέπεται από την προκήρυξη του πρωταθλήματος.

Για να συμμετάσχει στη διαδικασία των πλεϊ άουτ, όπως βέβαια και στα πλεϊ οφ, μια ομάδα απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βαθμολογική διαφορά που έχει από την προηγούμενη να μην είναι μεγαλύτερη των έξι βαθμών. Αν από την προηγούμενη ομάδα έχει διαφορά μεγαλύτερη των έξι βαθμών τότε αποκλείεται, από την διαδικασία, όχι μόνο, η ίδια αλλά και αυτές που ακολουθούν, ανεξάρτητα με την σχέση τους με τις υπόλοιπες.

Αν δηλαδή η 13η, έχει διαφορά μεγαλύτερη των έξι βαθμών από την 12η τότε αποκλείονται από τα πλεϊ άουτ, όχι μόνο η 13η, αλλά και η 14η και καταλαμβάνουν τις θέσεις που κατέκτησαν στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, την 13η και την 14η, οπότε δεν χρειάζεται να διεξαχθούν πλεϊ άουτ, σε περίπτωση που υποβιβάζονται 4 ομάδες. Αν όμως χρειαστεί να υποβιβάσουν πέντε ομάδες (περίπτωση που πέσουν κατηγορία τα Τρίκαλα και η Αγκαθιά) θα πραγματοποιηθούν πλεϊ άουτ μεταξύ δύο ομάδων, της 11ης και της 12ης και ο νικητής παραμένει στην Α' κατηγορία.

Για να γίνουμε πιο κατανοητοί: Ας υποθέσουμε ότι η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος ολοκληρώνονταν σήμερα με τις δύο ομάδες της Ημαθίας στην Γ' Εθνική, την Νίκη Αγκαθιάς και τα Τρίκαλα να έχουν εξασφαλίσει την παραμονή τους στην κατηγορία και συνεπώς θα υποβιβάζονταν τρεις ομάδες από την Α'. Δύο από την κανονική διάρεκια, ο Ολυμπιακός Νάουσας και η Α.Ε. Ποντίων και η τρίτη μέσα από την διαδικασία των πλεϊ άουτ.

Οι ομάδες που θα συμμετείχαν στην διαδικασία των πλεϊ άουτ, αν ολοκληρώνονταν σήμερα η κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος για να βγει η 3η ομάδα του υποβιβασμού θα ήταν:

        βαθ.

11η Θύελλα Σταυρού     23

12η Αρης Παλαιοχωρίου        21

13η ΠΑΟ Κουλούρας     21

14η Αστέρας Τριποτάμου      13

 

Η 13η Κουλούρα έχει διαφορά μεγαλύτερη των 6 βαθμών από τον 14η Αστέρα Τριποτάμου (8 βαθμούς) οπότε η ομάδα του Τριποτάμου δεν συμμετέχει στα πλεϊ οφ και καταλαμβάνει οριστικά την 14η θέση στον βαθμολογικό πίνακα και είναι αυτή που θα ακολουθήσει την ΑΕ Ποντίων και τον Ολυμπιακό Νάουσας στον υποβιβασμό.

Αν τώρα υποβιβαστεί έστω και μία από τις δύο ομάδες της Ημαθίας από την Γ' Εθνική θα χρειάζονταν μία επί πλέον ομάδα, οπότε θα διεξάγονταν πλεϊ άουτ με τρεις ομάδες: Τον Σταυρό, το Παλαιοχώρι και την Κουλούρα από τις οποίες θα υποβιβάζονταν η μία.

Αν υποβιβαστούν και οι δύο ομάδες της Ημαθίας από την Γ' Εθνική πράγμα που όλοι απευχόμαστε, τότε από τις τρεις ομάδες που θα συμμετείχαν στα πλεϊ άουτ θα υποβιβαστούν οι δύο.

Ο Αστέρας Τριποτάμου συνεπώς για να συμμετάσχει στα πλεϊ άουτ και να πάρει μια δεύτερη ευκαιρία και να διεκδικήσει την παραμονή του στην Α' κατηγορία θα πρέπει να μειώσει την διαφορά που τον χωρίζει από τον προηγούμενο τουλάχιστον στους 6 βαθμούς, διαφορετικά θα ακολουθήσει τη μοίρα των ομάδων που θα καταλάβουν τις δύο τελευταίες θέσεις. Θα υποβιβαστεί δίχως να μπει στην διαδικασία των πλεϊ άουτ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής