breaking news Νέο

Σ. Κατή : «Υπάρχει επάρκεια χειρουργικών μασκών, αλλά έλλειψη φαρμάκων»

Σ. Κατή : «Υπάρχει επάρκεια χειρουργικών μασκών, αλλά έλλειψη φαρμάκων»

Σε σχέση με τους «γείτονές» μας Θεσσαλονικείς, που φαίνεται πως ανησύχησαν ιδιαίτερα με την εξάπλωση του κορονοϊού παγκοσμίως και «εξόρμησαν» στα φαρμακεία, προκειμένου να προμηθευτούν χειρουργικές μάσκες, στο νομό μας δεν υπήρξε κανένας λόγος ανησυχίας και δεν παρατηρήθηκε το ίδιο φαινόμενο.

«Η ζήτηση που υπήρχε στον τόπο μας για τις χειρουργικές μάσκες, είχε να κάνει αυτό καθ' εαυτό με την εποχική γρίπη, οπότε και η ποσότητα που υπήρχε, ήταν επαρκής, για να καλύψει τις ανάγκες σε μια τέτοια περίπτωση. Όμως με την εμφάνιση του κορονοϊού και των ιώσεων σαφώς και δημιουργήθηκε μια μεγαλύτερη ζήτηση για χειρουργικές μάσκες, τις οποίες εμείς οι φαρμακοποιοί, μέσω του Συνδέσμου Φαρμακοποιών Ημαθίας - Πέλλας, κοιτάμε να παρέχουμε στον κόσμο και αυτή τη στιγμή μπορώ να σας πω ότι το πρόβλημα έχει αποκατασταθεί. Άλλωστε εμείς εδώ στην Ημαθία δεν έχουμε τόσο πρόβλημα, τη στιγμή που οι ανάγκες κυμαίνονται σ' ένα πιο χαμηλό επίπεδο. Απλά οι ανάγκες αυξάνονται με την ταυτόχρονη ζήτηση που υπάρχει σε κάποιο είδος. Συνεπώς θα έλεγα ότι από πλευράς μας γίνονται όλες εκείνες οι προσπάθειες, για να προλάβουμε τις ανάγκες που θα δημιουργηθούν στο κοινωνικό σύνολο», επεσήμανε στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» η κ. Σοφία Κατή, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ημαθίας (ΦΣΗ).

Η ίδια, αναφερόμενη σ' ένα άλλο ζήτημα, αυτό με τις ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται, έπειτα από σχετικό ερώτημα, σημείωσε πως «όντως είναι ένα πραγματικό γεγονός, στο οποίο και προσπαθούμε, προμηθευόμενοι σκευάσματα φαρμάκων εναλλακτικά κάθε μέρα, να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα που δημιουργούνται και ανακούφιση στον κόσμο, που θέλει να τα προμηθευτεί».

Επανερχόμενοι και πάλι στο θέμα με τις χειρουργικές μάσκες, αξίζει να επισημανθεί και να τονιστεί ότι η έλλειψη είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερη διεθνώς, καθώς η παγκόσμια ανησυχία εντείνεται μέρα με τη μέρα, με αποτέλεσμα να ζητούν κιβώτια από την Ελλάδα! Πολλοί αγοράζουν κιβώτια με μάσκες, για να τα στείλουν σε χώρες του εξωτερικού και φυσικά αγοράζουν σε χαμηλή τιμή και πουλάνε, π.χ. στη Γαλλία, σε υψηλότερες τιμές, κερδίζοντας αρκετά χρήματα από αυτές τις πωλήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, βέβαια, δεν μπορεί να παρέμβει κανείς, γιατί δεν απαγορεύεται το εμπόριο με το εξωτερικό, και κυρίως με χώρες της Ευρώπης, κάτι που εκμεταλλεύονται οι έμποροι.

 

Επείγουσα έκκληση του ΠΟΥ, για να βρεθεί άμεσα θεραπεία

Και όλα αυτά τη στιγμή που η επιδημία του νέου κορονοϊού αποτελεί πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο! Είναι η πρώτη φορά που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτηρίζει ξεκάθαρα με δραματικούς τόνους την κατάσταση που επικρατεί παγκοσμίως, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στις χώρες, να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνες τους για φάρμακα ή εμβόλια, «όπλα» που οι επιστήμονες αναμένεται να έχουν στα χέρια τους όχι νωρίτερα από την πάροδο 18 μηνών. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 42.708 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Κίνα και περισσότεροι από 1000 θάνατοι. Η δε επιδημία του νέου κορονοϊού, που επισήμως ονομάζεται COVID -19, μπορεί να εξαπλωθεί στα δυο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού, αν δεν ελεγχθεί, προειδοποιεί επιδημιολόγος δημόσιας υγείας του Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Βρετανικού «Guardian».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής