breaking news Νέο

Προπολεμικό Ρεμπέτικο – Μ. Βαμβακάρης, Α. Δελιάς, Γ. Μπάτης : βιβλιοπαρουσίαση στο ζαχαροπλαστείο Σερεμέτα

  • Προπολεμικό Ρεμπέτικο – Μ. Βαμβακάρης, Α. Δελιάς, Γ. Μπάτης : βιβλιοπαρουσίαση στο ζαχαροπλαστείο Σερεμέτα
  • Προπολεμικό Ρεμπέτικο – Μ. Βαμβακάρης, Α. Δελιάς, Γ. Μπάτης : βιβλιοπαρουσίαση στο ζαχαροπλαστείο Σερεμέτα

Η Οργανοποιία Αναστάσιος - Luthieros Music Instruments, ο Οργανισμός Πολιτισμού SEIKILO, οι εκδόσεις iWrite και ο συγγραφέας Ευάγγελος Πετρινιώτης σας παρουσιάζουν το νέο του βιβλίο με τίτλο «Προπολεμικό Ρεμπέτικο – Μ. Βαμβακάρης, Α. Δελιάς, Γ. Μπάτης».

Η παρουσίαση θα λάβει χώρα στο ζαχαροπλαστείο Σερεμέτα, το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στις 19:00.
Για το βιβλίο, εκτός από το συγγραφέα, θα μιλήσει η Δέσποινα Ψαθά (μουσικολόγος), ενώ αποσπάσματα θα διαβάσουν ηθοποιοί του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας.
Θα ακολουθήσει μικρή συναυλία.

 

Από το οπισθόφυλλο

 

ΔΕΚΑΕΤΊΑ ΤΟΥ ’30 και στον Πειραιά μεσουρανεί η «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς». Οι μάγκες της εποχής ακούνε το σχήμα που ανέδειξε το Πειραιώτικο Ρεμπέτικο και οι τεκέδες μοιάζουν με χώρους λατρείας του μπουζουκιού. Μέλη του σχήματος είναι οι Μάρκος Βαμβακάρης, Ανέστης Δελιάς, Γιώργος Μπάτης και Στράτος Παγιουμτζής. Το προπολεμικό έργο των τριών πρώτων προσώπων αποτελεί και το αντικείμενο μελέτης της παρούσας έκδοσης.

Ο αναγνώστης θα γνωρίσει, αρχικά, τον τρόπο ζωής της εποχής και θα μυηθεί στο ρεμπέτικο ιδίωμα. Έπειτα, ακολουθούν ξεχωριστά κεφάλαια για τον κάθε συνθέτη, στα οποία εμπεριέχονται βιογραφικά στοιχεία, κατάλογοι των συνθέσεών τους, καταγραφή και ανάλυση επιλεγμένων τραγουδιών και τα χαρακτηριστικά του έργου τους.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη λεπτομερή καταγραφή της μελωδίας του μπουζουκιού (ή του μπαγλαμά στην περίπτωση του Μπάτη) και στη σε βάθος μουσικολογική και στιχουργική ανάλυση των τραγουδιών, με ειδική αναφορά στον τρόπο παιξίματος, τα ντουζένια και την ερμηνευτική-εκτελεστική τεχνική. Τέλος, παρατίθεται η συγκριτική μελέτη των τριών και τα συμπεράσματα της έρευνας.

 

Ο συγγραφέας

 

Ο Ευάγγελος Πετρινιώτης γεννήθηκε το 1991 στην Καρδίτσα. Οι πρώτες του μουσικές σπουδές πραγματοποιήθηκαν στο Δημοτικό Ωδείο Καρδίτσας και έπειτα στο Ωδείο Αρίων (Καρδίτσα), απ’ όπου αποφοίτησε με πτυχίο Αρμονίας και Αντίστιξης αντίστοιχα. Στη συνέχεια φοίτησε στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου περάτωσε τις σπουδές του με προπτυχιακό και μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην ερμηνεία και εκτέλεση του τρίχορδου μπουζουκιού. Το 2016 κυκλοφόρησε η πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Χρώματα». Από το 2017 εργάζεται ως καθηγητής τρίχορδου μπουζουκιού σε μουσικά σχολεία και εμφανίζεται σε φεστιβάλ και μουσικές σκηνές.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής