breaking news Νέο

ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (2) - Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας

ΠΡΟΣ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ (2) - Γράφει ο Γιώργος Κακαφίκας

Τον Νοέμβριο του 2019 είχα γράψει σ΄ένα άρθρο πόσο οδυνηρές είναι οι φράξιες  στον κομματικό μηχανισμό και πως μπορούν να μετεξελιχθούν σε «κόμμα μέσα στο Κόμμα».

Πως άλλο η Δημοκρατία, η ελεύθερη έκφραση, ο πλουραλισμός μέσα στο κόμμα και άλλο η οργανωμένη προώθηση με κάθε τρόπο μειοψηφικών απόψεων ώστε να επισκιάσουν-δεν λέω να υπονομεύσουν-την κυρίαρχη πολιτική του κόμματος.

Εδώ έχουμε το φαινόμενο πότε οι +53, πότε οι +51 και δεν ξέρω πόσοι ακόμα να «διαλαλούν την πραμάτεια τους» σπέρνοντας την σύγχυση και πολλές φορές την απογοήτευση στα μέλη και στους οπαδούς. Να οργανώνουν συσκέψεις, συγκεντρώσεις ανά την επικράτεια με οργανωτικό φορέα ένα έντυπο προσπερνώντας και αγνοώντας τις Νομαρχιακές Οργανώσεις .

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Πως θα πορευτούμε προς το Συνέδριο και μετά από αυτό? Τι κόμμα θέλουμε? Πως θα μπούμε στην Κοινωνία και στους Μαζικούς Φορείς ?

Με την υπάρχουσα οργανωτική δομή, την «ιδεολογική  καθαρότητα», να είμαστε  μια συνεπής και μαχητική αντιπολίτευση ή θα γίνουμε ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία, προοδευτικό, αριστερό, με κοινωνικό πρόσωπο και επίκεντρο τον άνθρωπο.

Δεν είναι ένα μηχανιστικό δίλλημα ή μια μεταφυσική αντίθεση.

Αν ορισμένοι θεωρούν λύση την περιχαράκωση στους  εαυτούς  τους, πιο αριστερούς από τους άλλους, ότι κατέχουν την μοναδικότητα της αλήθειας, την ορθότητα της πρότασης τους ας ακολουθήσουν τον δρόμο που πήραν και οι άλλοι στο παρελθόν.

Αν θα προχωρήσουμε σε ένα ανοιχτό προοδευτικό κόμμα που θα μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές συνθήκες πρέπει να ανοιχτούμε, να χτίσουμε νέες συμμαχίες, ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΑΥΤΟΥΣ ΜΑΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ.

Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε πρέπει να αναζητηθούν και να διευκρινιστούν κάποια θεμελιώδη ζητήματα.

-Τι είναι αριστερά σήμερα…..

-Ποιος ο ρόλος της…..

-Πως θα πορευτεί…..

Δεν είναι του παρόντος .Όμως πρέπει να υπάρξει μια θεωρητική προσέγγιση για το σήμερα και το μέλλον της Αριστεράς.

Θα σταθούμε μόνο στη γενικευμένη και καθορισμένη βάση ότι στο επίκεντρο της Αριστεράς βρίσκεται ο άνθρωπος.

Πως θα βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής του, την ποιότητα της , την ενίσχυση των αδύναμων, την θέσπιση κοινωνικών δομών προς όφελος του.

Και για να προχωρήσουν και να υλοποιηθούν όλα αυτά αναγκαία προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ενός υποκειμένου  - Το Κόμμα, που θα έχει πρόσβαση στους κοινωνικούς φορείς, θα κινητοποιεί το λαό σε κάθε πρόσκομμα που θα βάζει το κατεστημένο. Χωρίς αυτό οι υποχωρήσεις θα είναι πιο έντονες, οι συμβιβασμοί πιο επώδυνοι.

Αναδείχθηκε αυτό το έλλειμμα και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019, με τον καταποντισμό στις Αυτοδιοικητικές εκλογές – που ακόμη και στελέχη δεν στήριζαν επιλογές του κόμματος – στις Ευρωεκλογές, και στη ποιο ήπια και ελεγχόμενη ήττα στις Βουλευτικές εκλογές .

ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΓΙ΄ΑΥΤΟ? Τα οργανωτικά στελέχη της κορυφής.

Και σωστά ο Πρόεδρος την ίδια βραδιά το ανέδειξε και πρόταξε την ανασυγκρότηση του κόμματος, την αντιστοίχηση του με την κοινωνία, τους μαζικούς φορείς.

Έμμεσα υπήρχε αναφορά γι΄ αυτά τα στελέχη, αλλά αυτά έκαναν πως δεν ακούνε, πως δεν αφορούσε αυτούς αλλά άλλους . ΠΟΙΟΥΣ ΟΜΩΣ ?

Κανένας δεν είχε το θάρρος να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες και να θέσει στην διάθεση του Προέδρου την παραίτηση του.

Παρά αφέθηκαν στον «χρόνο», να «περάσει ο κουρνιαχτός» και μετά βλέπουμε.

Και το είδαμε, Αναθάρρησαν, οργάνωσαν τις ομάδες τους και έδειξαν τις διαθέσεις τους .

Μέχρι και σε εκβιασμούς προχώρησαν. Αλλιώς πώς να ερμηνευθεί ένα ανώτερο όργανο ή Π.Γ. να βγάλει καταδικαστική απόφαση για ένα άρθρο ενός δημοσιογράφου σε ένα site που ασκούσε κριτική σ΄ένα προβεβλημένο στέλεχος.

Και οργανώνουν την Ελλάδα όπως ανέφερα παραπάνω, προωθώντας δικές τους θέσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των πεπραγμένων 2012 – 2019 και οι προγραμματικές θέσεις για το Συνέδριο.

Είναι αριστερή πρακτική αυτό?

Εκφράζει αριστερή συμπεριφορά να προελαύνει η νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, να γκρεμίζονται κοινωνικές κατακτήσεις και εμείς να διαφωνούμε για το «Φύλλο των Αγγέλων».

Το «Αριστερόμετρο» ορισμένων φαίνεται ότι ήταν χαλασμένο όταν συνεργάζονταν με τους Καμμένους …..

Καθόσασταν δίπλα-δίπλα και τώρα σας μυρίζει ο «ΜΠΊΣΤΗΣ» ?

Δεν επισημάνθηκε από κανένα ούτε κάποια ομόφωνη καταδικαστική απόφαση από όργανα για την καταρράκωση του ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς, από υψηλόβαθμα στελέχη που ακολουθώντας την ειδεχθή και παλαιοκομματική συμπεριφορά των προκατόχων τους σε μία νύχτα με «ντροπολογία» στη Βουλή βόλεψαν συγγενικά τους πρόσωπα. 

Δεν θα επεκταθώ περισσότερο.

Αυτά και μόνο καθιστούν επιτακτική ανάγκη της διεύρυνση και αναδιάρθρωση του Κόμματος.

Σωστά ο Πρόεδρος στις 7 του ΙΟΥΛΗ το ανέδειξε σαν το πρωτεύων καθήκον. Να αντιστοιχηθεί το Κόμμα με την κοινωνία, να αποκτήσει ερείσματα στο μαζικό κίνημα.

Όμως έπρεπε να κάνει ακόμα ένα βήμα.

Αφού κανένας δεν είχε την ευθιξία να υποβάλλει την παραίτηση του, έπρεπε να τις ζητήσει αυτός και την ίδια στιγμή  να απευθυνθεί στη βάση να ζητήσει την επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της.

Και τότε χωρίς τα «βαρίδια» θα προχωρούσε στην αναδιάρθρωση και θα έχτιζε το νέο Κόμμα με νέα υλικά σε πιο στερεή βάση.

Τώρα ο δρόμος προς το Συνέδριο παρά τις αντιξοότητες  και τα εμπόδια που ενδεχόμενα θα προσπαθήσουν κάποιοι ορθώσουν, θα είναι καθοριστικό για την οργανωτική ενδυνάμωση και την πιο πλατιά πρόσβαση στη κοινωνία.

Η δημοκρατία αναζωογονεί, δυναμώνει , πλουτίζει τα μέλη.

Η φράξια είναι τροχοπέδη, οδηγεί στην ακινησία.

Δεν μπορεί να σταθεί το Κόμμα μέσα στο Κόμμα.

Μπορεί κάποιες συγκυρίες να το ευνόησαν όμως η ζωή είναι αδυσώπητη και θα το ξεράσει.

Στην ιστορία μας είναι πολλά τέτοια παραδείγματα καταγεγραμμένα.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί ο κλεφτοπόλεμος με τις τάσεις, τις ομάδες.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η εσωστρέφεια.

Ο «εχθρός »είναι έξω…

Αν ….. .ΤΟΤΕ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.

Ο λαός δεν θα το συγχωρήσει, έχει εναποθέσει μεγάλες ελπίδες και προσδοκία για το μέλλον του. 

 

                                                        ΚΑΚΑΦΙΚΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

                                                           ΒΕΡΟΙΑ - ΣΥΡΙΖΑ   


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής