breaking news Νέο

Α. Τόλκας σε αποκλειστική συνέντευξη στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" : Καμία αναπτυξιακή δράση στην Ημαθία

Α. Τόλκας σε αποκλειστική συνέντευξη στην

Ο Άγγελος Τόλκας  απασχόλησε για πρώτη φορά την πολιτική επικαιρότητα της Ημαθίας το 2007, όταν εκλέχτηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος. Το 2009 εκλέγεται τρίτος βουλευτής Ημαθίας και το 2011 αναλαμβάνει τη θέση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργό, σε ηλικία 33 ετών. Στις εκλογές του 2012 επανεκλέγεται πρώτος αυτήν τη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το Μάιο, αλλά χάνει την έδρα στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου για 600 περίπου ψηφοδέλτια. Το Μάρτιο του 2015 διαφωνεί με την επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου για αυτόνομη κάθοδο του κόμματός του στις επόμενες εκλογές και υποστηρίζει τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ. Η Φώφη Γεννηματά του προτείνει να αναλάβει κεντρικά Γραμματέας του Τομέα Παιδείας ΠΑΣΟΚ και έκτοτε έχει ετοιμάσει όλο το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την Εκπαίδευση. Συνεχίζει ως ελεύθερος επαγγελματίας στη δικηγορία, με επαγγελματική παρουσία σε Βέροια και Αθήνα και συνεργασίες σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα τον ρωτάμε για όλα και δίνει στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» την πρώτη του συνέντευξη σε εφημερίδα της Ημαθίας, μετά από το 2015.

-          Κύριε Τόλκα, σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει το ίδιο ή ακόμη πιο σκληρά μέτρα σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πώς βλέπετε την κατάσταση στην Ημαθία μετά από 8 χρόνια κρίσης;

Η Ημαθία βρίσκεται στο χειρότερο σημείο της, με συνεχή επιδείνωση των οικονομικών και χωρίς να φαίνεται κάποια προοπτική. Το οικογενειακό εισόδημα συνεχώς μειώνεται, η ανεργία αυξάνεται, οι ροές νέων που εγκαταλείπουν τις πόλεις μας, μεγαλώνουν συνεχώς, κρίσιμες παραγωγικές  διαδικασίες, που να αποφέρουν κέρδη, δεν φαίνονται για το άμεσο τουλάχιστον μέλλον, ο αγρότης έχει επιβαρυνθεί όσο ποτέ άλλοτε, ο έμπορος και ο ελεύθερος επαγγελματίας αγωνίζεται καθημερινά με τεράστιες αντιξοότητες να επιβιώσει, με την απειλή πλειστηριασμών, οι ηλικιωμένοι ταλαιπωρούνται. Τα λεφτά δεν φτάνουν.

Δυστυχώς κάθε κυβέρνηση που ερχόταν, έλεγε ότι έχει τη λύση, ότι μπορεί μόνη της να μας βγάλει από την κρίση. Είχε τον εγωισμό της εξουσίας και την ψευδαίσθηση της παντογνωσίας. Πολύ περισσότερο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που τόσα πολλά έταξε και σήμερα ζούμε όλοι τα αδιέξοδα της ως εφιάλτες.   

-          Ο Νομός Ημαθίας θα μπορούσε να έχει πάει καλύτερα;

Φυσικά, εάν υπήρχε μια συντονισμένη προσπάθεια, ισχυρότερη διεκδίκηση και σαφής πρόταση. Εδώ πλέον σταματήσαμε να ακούμε προτάσεις για το μέλλον του τόπου μας. Θα σας δώσω δύο μόνο ενδεικτικά παραδείγματα.

Πρώτον, είναι πρώτη φορά που η Ημαθία διαθέτει τόσους κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιπλέον δύο πολύ στενούς συνεργάτες των δύο ηγετών της κυβέρνησης. Ένα σύμβουλο πρωθυπουργού και την εκπρόσωπο τύπου των ΑΝΕΛ.

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι μόλις βγει Κυβέρνηση, θα αλλάξει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα αποκαταστήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία, θα άρει το εμπάργκο των αγροτικών προϊόντων μας και θα ανοίξει αυτές και νέες αγορές. Είδατε εσείς να γίνεται κάτι από τα παραπάνω ή όλοι αυτοί οι εκλεγμένοι και αξιωματούχοι να συντονίζουν κάποια αναπτυξιακή δράση για την Ημαθία;   

-          Τελικά υπάρχει κάποια λύση, υπάρχει κάποια προοπτική;

Βεβαίως και υπάρχουν οι λύσεις, αρκεί να μιλήσουμε καθαρά, με προτάσεις και να αλλάξουμε όλα όσα ξέραμε έως σήμερα, που αποδείχτηκαν ότι ήταν λάθος.

Για να δημιουργηθούν λοιπόν βιώσιμες θέσεις εργασίας, να γίνουν επενδύσεις, να παραχθεί νέος πλούτος στον τόπο μας και να αξιοποιήσουμε όλους τους πλουτοπαραγωγικούς μας πόρους, χρειαζόμαστε ενδεικτικά:

- να λειτουργήσουν θεσμοί αξιολόγησης και ελέγχου, έτσι ώστε από τη μια να μην ξαναδούμε το χρέος και το έλλειμμα να κατατρώνε τη χώρα και τις ευκαιρίες της νέας γενιάς και από την άλλη οι υπηρεσίες κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία, πρόνοια, συντάξεις) να παρέχονται σε όλους και κυρίως σε όσους το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

- να ξεπεραστεί το σημερινό πελατειακό σύστημα, που μοιράζει τον πλούτο και τις ευκαιρίες στους ίδιους και τους ίδιους, τους λίγους και ισχυρούς, όσους είναι πάντα «μέσα στο σύστημα».

- να σεβαστούμε τους φυσικούς πόρους, που είναι η προϋπόθεση ύπαρξής μας

- να τελειώνουμε με τη λιτότητα, η οποία έδωσε ό,τι ήταν να δώσει και τώρα χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και πρόγραμμα για παραγωγή, η οποία δεν θα έρθει, όσο και να μειώσεις τους φορολογικούς συντελεστές, αν δεν αλλάξεις δομές και θεσμούς.

- επενδύσεις που θα έρθουν μόνο εάν δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο μικρό κράτος, μια νέα αυτοδιοίκηση, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, μια δικαιοσύνη που θα κάνει γρήγορα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά τη δουλειά της.  

-          Θεωρείτε υπεύθυνο το ΣΥΡΙΖΑ για τους αγανακτισμένους και τις πλατείες που οργάνωνε, όταν ήσασταν εσείς στα πράγματα και πόσο αυτό επηρέασε την πορεία της χώρας;

Ο Σύριζα, οι ΑΝΕΛ, η Χρυσή Αυγή και η ΝΔ, από το 2010 είχαν επιλέξει έναν τρόπο δράσης και σύγκρουσης. Αυτός ο τρόπος απέδωσε κομματικά οφέλη σε όλους τους παραπάνω.

Θεωρώ ως μεγαλύτερη ευθύνη τους ότι με αυτόν τον τρόπο δημιούργησαν ένα βαθύ διχασμό στην ελληνική κοινωνία, επέβαλλαν νέους και αδικαιολόγητους διαχωρισμούς. Έχασε τότε η Ελλάδα την ευκαιρία για μια ευρεία εθνική συνεννόηση, που – όπως έγινε και σε άλλες χώρες – θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε έξοδο από την κρίση.  Χάσαμε πολλά χρόνια, που στοιχίζουν στις νεότερες γενιές, γιατί δεν έγιναν οι μεγάλες αλλαγές στην ελληνική οικονομία και στη λειτουργία του κράτους μας.

Σήμερα, όσοι αμφισβήτησαν με τον πιο ακραίο τρόπο την πρότασή μας, έχουν αρχίσει και ψελλίζουν τα ίδια πάνω κάτω. Συμφωνούν στις λύσεις που οι ίδιοι απέτρεπαν. 

-          Ο χώρος σας, η κεντροαριστερά, βρίσκεται σε διαδικασία ανασυγκρότησης. Πώς προχωράει αυτή η διαδικασία;

Μετά από όσα περάσαμε και από όσα φορτώθηκαν στο χώρο μας, έχοντας αναλάβει και τις δικές μας ευθύνες, η κεντροαριστερά συσπειρώνεται και πάλι και μπαίνει σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία ανασυγκρότησης. Με υποψήφιους άξια και ικανά στελέχη. Κυρίως όμως έχουμε καταρτίσει ένα νέο πρόγραμμα για τη χώρα μας, που απαντάει ακριβώς σε όλες τις κακοδαιμονίες, τα προβλήματα και τα πραγματικά αίτια, που οδήγησαν στην κρίση. Ένα πρόγραμμα με νέο προσανατολισμό στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, με παροχές σε υγεία, πρόνοια και εκπαίδευση, που αναδιανέμει ευκαιρίες στην κοινωνία και στηρίζει όσους το έχουν ανάγκη. Και με βασική προτεραιότητα στον περιφερειακό σχεδιασμό των αναπτυξιακών προγραμμάτων και στη διαμόρφωση της περιφερειακής οικονομίας. 

-          Η κα Γεννηματά σας ανέθεσε από το 2015 το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Παιδείας. Αλλά έχετε συνεργαστεί και από πιο παλιά μαζί και στηρίζετε την υποψηφιότητά της. Για ποιους λόγους;

Καταρχήν τιμώ όλους τους υποψηφίους προέδρους. Επιπλέον η καινούργια αυτή προσπάθεια χρειάζεται νέα και δυνατή νομιμοποίηση, άρα μεγάλη συμμετοχή.

Η Φώφη Γεννηματά άνοιξε πρώτη αυτήν τη διαδικασία ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, του μεγαλύτερου κόμματος που συμμετέχει. Έχει δώσει διαχρονικά αγώνες και κατάφερε να φέρει στο ίδιο τραπέζι ανθρώπους, που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν φανταζόμασταν ότι μπορούν να συνυπάρξουν. Και αυτό έγινε μέσα από πολιτικές διαδικασίες, αλλά και μέσα από την ανάγκη πολιτικής αλλαγής, που αναδείχτηκε στη Βουλή, στις επιτροπές και τους τομείς του κόμματός μας, στη διαδικασία δημιουργίας της δημοκρατικής συμπαράταξης. Επίσης είναι αυτή που μπόρεσε να συνδέσει την κοινοβουλευτική παρουσία με την παρουσία μας στην κοινωνία. Ανανέωσε το ανθρώπινο δυναμικό (δείτε για παράδειγμα τους τομεάρχες του ΠΑΣΟΚ) και με επιτυχία προσκάλεσε ξανά παλιούς συντρόφους. Όλα τα παραπάνω αποτελούν εγγυήσεις, για να μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε την προοδευτική παράταξη της χώρας. Θα απαιτηθεί πολύ δουλειά και περισσότερες υπερβάσεις, αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε με ενότητα, ανανέωση και νέες προτάσεις. 

-          Θα σας ρωτήσω για δύο θέματα που ήταν προσωπική σας ατζέντα. Είσαστε ο «αρχιτέκτονας» του «Καλλικράτη στην Ημαθία». Αισθάνεστε δικαιωμένος για την τροπή που πήρε, με τη συνένωση δήμων χωρίς όμως πόρους;

Εξαρχής είχα ταχθεί υπέρ αυτής της δομής, γιατί, όπως είχα εξηγήσει, θεωρώ ότι οι αναπτυξιακοί, ιστορικοί και κοινωνικοί όροι του τόπου μας επέβαλλαν μια τέτοια συνένωση, που θα μπορούσε να δώσει και την προοπτική οικονομιών κλίμακας. Επίσης άλλη μια προτεραιότητα ήταν να μην αφεθούν στην τύχη τους οι μικροί δήμοι χωρίς δυνατότητες, που σήμερα θα ήταν σε πολύ χειρότερη κατάσταση.

Τότε και πάλι τα κόμματα έκαναν μικροπολιτικούς σχεδιασμούς κι έλεγαν ότι θα ανατρέψουν τον «Καλλικράτη» στην Ημαθία, για να εξασφαλίσουν πρόσκαιρα εκλογικά οφέλη.

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν δήμοι που έχουν δώσει πολύ θετικά παραδείγματα μετά τη συνένωσή τους. Γνωρίζω για παράδειγμα ότι ο Δήμος Βέροιας έχει επιδείξει μια εξαιρετική διαχείριση των οικονομικών του.

Ωστόσο ο Καλλικράτης δεν λειτούργησε όπως έπρεπε, γιατί από το 2012 ουσιαστικά εγκαταλείφθηκε και δεν ολοκληρώθηκαν οι προβλέψεις του για μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Και αυτό ήταν πολιτική επιλογή.

Άρα λοιπόν θα ένιωθα δικαιωμένος, εφόσον ολοκληρωνόταν το σχέδιο συνολικά, που ήθελε ισχυρούς δήμους, με πόρους, αρμοδιότητες, αξιολόγηση, με καθολικές υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες. Και αυτόνομη περιφέρεια ως μια μικρή κυβέρνηση, εργαλείο ανάπτυξης και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Πιστεύω ότι αυτό είναι το μέλλον και εκεί υπάρχει μεγάλο πεδίο δουλειάς. 

-          Το δεύτερο θέμα αφορά τη Νάουσα και την ΕΝΚΛΩ και τις απόπειρες που γίνονται σήμερα για την επαναλειτουργία των εργοστασίων. Ήσασταν από τους πρώτους που τρέξατε για την επαναλειτουργία τους.

Γνωρίζετε την ιδιαίτερη ενασχόλησή μου με το θέμα και θα σας απαντήσω καθαρά και άμεσα.

Στηρίζω κάθε προσπάθεια από όπου και αν προέρχεται, αρκεί να δώσει θέσεις εργασίας. Ακόμη περισσότερο μάλιστα, όταν το σχέδιο που συνδυάζει την ΕΝΚΛΩ με τη συνολική ανάπτυξη της Νάουσας, είναι το ίδιο σχέδιο που είχα παρουσιάσει στα Μέσα Ενημέρωσης τον Ιούνιο του 2010 και το είχαμε δουλέψει από κοινού με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τα στελέχη της ΕΝΚΛΩ.

Ωστόσο όμως δεν μπορώ να μην παρατηρήσω το εξής.

Το 2010 είχε προβλεφθεί και εγκριθεί μια καθόλα νόμιμα χρηματική εγγύηση δημοσίου πολλών εκατομμυρίων προς τις πιστώτριες τράπεζες, είχε γίνει καταρχήν αποδεκτή, ο ίδιος ο τότε Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε την επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ αλλά στη συνέχεια οι τράπεζες υπαναχώρησαν, λόγω δεύτερων εκτιμήσεων και σκέψεων. Αυτό ήταν μια ήττα.

Σήμερα δεν θέλω να αμφισβητήσω την πρόθεση της κυβέρνησης, αμφισβητώ όμως την αποτελεσματικότητά της, όταν διαφημίζει ότι η συνεισφορά της είναι απλά η αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα και η αδυναμία της μπροστά σε νομικές διαδικασίες. Πράξεις χρειάζονται.

Ξέρετε τι πολλαπλάσιες δυσκολίες και πόσες διαδικασίες εμείς έπρεπε να ξεπεράσουμε και μάλιστα στη χειρότερη στιγμή της κρίσης.

 -          Θα είστε υποψήφιος Βουλευτής στις επόμενες εκλογές;

Μέχρι τότε έχουμε πολλά να κάνουμε και κυρίως για να στήσουμε εξαρχής το νέο κόμμα μας. Προσωπικά και επαγγελματικά επίσης, το ελεύθερο επάγγελμα, η δικηγορία, έχει πολλές απαιτήσεις. Ωστόσο η αγωνία να συνεισφέρεις στον τόπο σου είναι διαρκής και γι’ αυτό είμαι πάντα στην πρώτη γραμμή. Θα ακολουθήσω τις διαδικασίες, που θα αποφασισθούν στο νέο φορέα και στο Συνέδριό μας.

 


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής