breaking news Νέο

«Το Σκοτεινό Χάρισμα του Αδόλφου Χίτλερ», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

 «Το Σκοτεινό Χάρισμα του Αδόλφου Χίτλερ», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Ο Βρετανός Ιστορικός Ερευνητής Laurence Rees στην εξαιρετικά διεισδυτική Μελέτη του «Το Σκοτεινό Χάρισμα του Αδόλφου Χίτλερ» (Εκδ. Πατάκη, Μτφρ. Ουρ. Παπακωνσταντοπούλου, Αθήνα 2016), μάς αποκαλύπτει τον ρόλο που έπαιξε το υποτιθέμενο «χάρισμα» του Ναζί Δικτάτορα, για την αναρρίχηση στην εξουσία, με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα.

Ο L. Rees είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους σεναριογράφους και παραγωγούς ντοκιμαντέρ του BBC, με θέματα του Β’ Π.Π., κι ένας από τους πιο εμβριθείς μελετητές του Γ’ Ράϊχ, με σημαντικό επίσης συγγραφικό έργο.

Η παρούσα μελέτη του αποτελεί φυσική εξέλιξη της πλέον εικοσαετούς συγγραφικής και ερευνητικής εργασίας του γύρω από το Γ’ Ράϊχ, με προηγούμενα βιβλία «Οι Ναζί : Το Δίδαγμα της Ιστορίας» και «Άουσβιτς : Οι Ναζί και η “Τελική Λύση”» (κυκλοφορούν από τις Εκδ. Πατάκη). Εδώ παρακολουθεί τον Αδ. Χίτλερ ως άτομο και πρόσωπο με την δική του ψυχοσύνθεση. Άνθρωπος γεμάτος μίσος, ανίκανος για φυσιολογικές ανθρώπινες σχέσεις, απρόθυμος να συζητά πολιτικά και αρνητής της διπλωματίας, ο Χίτλερ συνιστά ένα μεγάλο παράδοξο, αφού κατάφερε να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του μια τεράστια μαζική υποστήριξη μαγνητίζοντας εκατομμύρια ανθρώπους. Η συνέχεια ήταν άκρως τραγική και εγκληματική. Το ξέσπασμα του Β’ Π.Π., η εισβολή στην Σοβιετική Ένωση και το Ολοκαύτωμα καταλογίζονται αποκλειστικά στον Χίτλερ, που το υποτιθέμενο «χάρισμά» του, τον οδήγησε τελικά να θεωρείται ένας Εγκληματίας Πολέμου, για πολλούς μάλιστα χωρίς ιστορικό προηγούμενο.

 

Δ.Ι.Κ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής