breaking news Νέο

Προληπτικά μέτρα και κοινωνική ευθύνη τα όπλα μας ενάντια στον κοροναϊό

  • Προληπτικά μέτρα και κοινωνική ευθύνη τα όπλα μας ενάντια στον κοροναϊό
  • Προληπτικά μέτρα και κοινωνική ευθύνη τα όπλα μας ενάντια στον κοροναϊό
  • Προληπτικά μέτρα και κοινωνική ευθύνη τα όπλα μας ενάντια στον κοροναϊό

Ιδιαίτερα σημαντικά πράγματα, αναφορικά με την αντιμετώπιση κρουσμάτων κοροναϊού, αν συμβούν στη χώρα μας, επεσήμανε στην ομιλία του στους διευθυντές των σχολείων και των νηπιαγωγείων, σε εκδήλωση στην «Αντωνειάδειο» Στέγη, ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου

Βέροιας, Χρήστος Κούτρας. Την ημερίδα διηύθυνε ο διευθυντής της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ημαθίας, Διονύσης Διαμαντόπουλος. Παρέστησαν επίσης ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης, οι αντιδήμαρχοι Αλέξανδρος Τσαχουρίδης και Συρμούλα Τζήμα-Τόπη, ο διοικητής του Νοσοκομείου Ημαθίας, Ηλίας Πλιόγγκας, ο τέως διοικητής του, Τάκης Μαυρογιώργος και δεκάδες εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολείων και νηπιαγωγείων της Ημαθίας.

Ο κ. Κούτρας στην ιδιαίτερα κατατοπιστική τοποθέτησή του, τόσο για τον κοροναϊό, όσο και τη γρίπη, αλλά και την ψώρα σε σχολικές μονάδες, αναφέρθηκε στον ξεχωριστό χώρο αναμονής για την εξέταση υπόπτων για κοροναϊό περιστατικών, που έχει δημιουργηθεί στο δεξί χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Βέροιας. Επίσης έχει δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός θάλαμος νοσηλείας στην Παθολογική Κλινική, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας του ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού και των υπολοίπων ασθενών.  «'Όλα είναι μελετημένα εδώ και ένα μήνα, ώστε να παράσχουμε την καλύτερη δυνατή λύση», τόνισε.

Ο κ. Κούτρας είπε ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την ανάσχεση του μολυσματικού ιού πρέπει να βρεθούν πόροι, υλικά και επιστήμονες, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα γρήγορα να βοηθήσει φτωχές χώρες, που δεν έχουν υποδομές, για να μην υπάρξει ραγδαία εξάπλωσή του. «Οι άνθρωποι στις υπηρεσίες υγείας πρέπει να λειτουργήσουν με κοινωνική ευθύνη και επαγγελματισμό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς των ιών, μεταξύ των οποίων και του κοροναϊού, στις σχολικές μονάδες, ο κ. Κούτρας αναφέρθηκε στην τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής, στο σχολαστικό καθαρισμό των επιφανειών με χλωρίνη για 15 λεπτά, ενώ των μεταλλικών επιφανειών με οινόπνευμα 70 βαθμών.

Σημαντική διαφοροποίηση για τον κοροναϊό, σε σχέση με αυτόν της γρίπης, το ότι είναι ανθεκτικός σε  αντισηπτικά διαλύματα και χαρτομάντιλα, που χρησιμοποιούνται για πρόχειρο καθαρισμό των χεριών μας, αλλά και των επιφανειών!

Στα όσα, παράδοξα, ίσχυσαν με την είσοδο ανθρώπων που ήρθαν από την Ιταλία, χωρίς να ελεγχθούν στα ελληνικά αεροδρόμια, όπως ανέφερε η ΕΡΤ, αναφέρθηκε ο δήμαρχος Βέροιας, Κώστας Βοργιαζίδης. ζητώντας περισσότερη υπευθυνότητα από τις κρατικές υπηρεσίες, που πρέπει να έχουν προληπτικά μέτρα εξέτασης των επισκεπτών από χώρες που παρουσιάστηκαν κρούσματα κοροναϊού.

Τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης, που απαιτούνται σε σχολικές μονάδες, θα αποσταλούν από τον κ. Κούτρα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο κ. Κούτρας τόνισε ότι ο ίδιος λαμβάνει συνεχώς τις εξελίξεις με τον ιό, από το λοιμωξιολογικό κέντρο στην Αθήνα, λέγοντας ότι από τη στιγμή που δεν έχει σημειωθεί κρούσμα στη χώρα μας, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα την αποκριάτικο περίοδο.  «Αν υπάρξει κρούσμα στη χώρα μας, σε πρώτη φάση θα υπάρξει κλείσιμο δημόσιων χώρων συνάθροισης κοινού, ενώ όσο εξαπλώνεται ο

ιός, θα ενταθούν και τα αποτρεπτικά μέτρα», είπε ο διευθυντής της «παθολογικής».

Στις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας, που αναφέρει ότι το παιδί, που έχει βήχα και πυρετό, πηγαίνει σπίτι του, όπως και στον αερισμό των μαθητικών αιθουσών, αναφέρθηκε ο κ. Διαμαντόπουλος,

Για δε τη χρήση της μάσκας, που έχει γίνει πλέον...σπάνιο είδος και στη χώρα μας, τονίστηκε ότι η μάσκα προστατεύει τον ασθενή, ώστε να μη μεταδώσει τον ιό και όχι το αντίθετο, να τη φοράνε δηλαδή υγιείς άνθρωποι.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κούτρας τόνισε ότι η επιδημία, όταν και αν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια, θα  δοκιμάσει τις αντοχές του δημοσίου συστήματος υγείας, σε μια πτωχευμένη χώρα, όπως τη δική μας. Επεσήμανε, δικαίως, ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις επιδημίες είναι η διασπορά των ψευδών ειδήσεων, που δημιουργούν φόβο και πανικό. Οι πολίτες πρέπει να

ενημερώνονται από τις επίσημες κρατικές αρχές. Σημαντική η παράμετρος που έθεσε, για το λόγο που σημειώνεται η τρίτη επιδημία κοροναϊού στον 21ο αιώνα (SARS, νόσος των πτηνών) με την καταστροφή των τροπικών δασών, που αυξάνουν τις νυχτερίδες και τον ιό Έμπολα. «Ο συγκεκριμένος τρόπος «ανάπτυξης», που αλλάζει τα οικοσυστήματα, αυξάνει τις επιδημίες. Η βιομηχανική πτηνοτροφία και κτηνοτροφία, μεταλλάσσει τις ζωονόσους, όπως η γρίπη των χοίρων και των πτηνών, σε ανθρωπονόσους», κατέληξε ο κ. Κούτρας.

Ακολούθησε η ομιλία του για τη γρίπη και τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας, με τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και τους απασχολούμενους σε μονάδες υγείας, σε σχολεία κ.α να πρέπει να εμβολιάζονται κάθε χρόνο. Η γρίπη είναι πιο επικίνδυνη σε παιδιά κάτω των πέντε ετών, αλλά και σε υπερήλικες, πάνω

από 75 χρόνων, με την πνευμονία να αποτελεί την πιο σοβαρή επιπλοκή της.

Για την αντιμετώπιση του πυρετού που προκαλεί, συνέστησε τη χρήση παρακεταμόλης, ειδικά σε νέους κάτω των 18 ετών και ποτέ ασπιρίνη. Τα προληπτικά μέτρα αντιμετώπισής της είναι τα ίδια με τον κοροναϊό, (τακτικό πλύσιμο χεριών, σχολαστική ατομική υγιεινή, καθαρισμός και απολύμανση των τάξεων κ.α)

Παγκόσμια η γρίπη ευθύνεται για 350.000 με 600.000 θανάτους κάθε χρόνο.

Κλείνοντας ο κ. Κούτρας, αναφορικά με κρούσμα ψώρας που υπήρξε σε σχολείο της Ημαθίας, τόνισε ότι υπάρχει συγκεκριμένο ιατρικό πρωτόκολλο (ειδικά για τα παιδιά δεν δίνονται φάρμακα, αλλά μόνο αλοιφές), πλύσιμο των ρούχων και κλινοσκεπασμάτων σε προγράμματα άνω των 50 βαθμών, σιδέρωμά τους και κλείσιμο των τάξεων, μόνο σε περίπτωση που τα κρούσματα ξεπεράσουν τα 5

παιδιά.

 

Θόδωρος Ελευθεριάδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής