breaking news Νέο

Αύριο η πρεμιέρα της παράστασης «Ανθισμένες ροδακινιές - johatsu» στο Χώρο Τεχνών

  • Αύριο η πρεμιέρα της παράστασης «Ανθισμένες ροδακινιές - johatsu» στο Χώρο Τεχνών
  • Αύριο η πρεμιέρα της παράστασης «Ανθισμένες ροδακινιές - johatsu» στο Χώρο Τεχνών
  • Αύριο η πρεμιέρα της παράστασης «Ανθισμένες ροδακινιές - johatsu» στο Χώρο Τεχνών

«Ανθισμένες ροδακινιές - johatsu» είναι η καινούργια παράσταση, που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, στην παρουσίαση της οποίας προέβη το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες στη 1 το μεσημέρι, στο Χώρο Τεχνών, σ' ένα χώρο που - όπως έγινε κατανοητό - θα δοθεί η παράσταση, που έχει διαμορφωθεί έτσι, προκειμένου ηθοποιοί και κοινό να βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία, με τη συμμετοχή πολλών συντελεστών, όπως και μελών του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας (ΤΟΒ).

 

Γ. Μπατσαρά : «Είναι μια παράσταση που θα προβληματίσει»

«Η νέα παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας είναι μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση εμπνευσμένη από τον κάμπο της Βέροιας», ξεκίνησε να λέει η κ. Γεωργία Μπατσαρά, πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας και συνέχισε : «Μετά τον ΤΟΒ, που ανέδειξε την αξία του με φωτογραφίες, που είχαν μεγάλη απήχηση, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ είχε την έμπνευση να στηθεί αυτή η παράσταση. Ο κάμπος μας στηρίζει την οικονομία ολόκληρη του νομού και οι ροδακινιές μας είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του». Ολοκληρώνοντας, η κ. Μπατσαρά σημείωσε πως «είναι μία παράσταση, που θα κινήσει το ενδιαφέρον από οικονομική αλλά και από κοινωνική άποψη. Θα προβληματίσει».

 

Ζ. Πατσίκας : «Το jahatsu το γνωρίζουμε τώρα, είναι κάτι καινούργιο»

Ο Ζήσης Πατσίκας, πρόεδρος του ΤΟΒ, παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά, επεσήμανε αρχικά πως «κλείνουμε πέντε χρόνια ως ΤΟΒ, αναδεικνύοντας την ανθοφορία του κάμπου με θετικά αποτελέσματα. Κάθε χρόνο οι φωτογραφίες του ανθισμένου κάμπου μας πλημμυρίζουν το διαδίκτυο, εντυπωσιάζοντας, καθώς αποτελούν μία παλέτα αποχρώσεων του ροζ. Η προσπάθειά μας έχει μία ευλογία. Συναντάμε ανοιχτά μυαλά, δημιουργώντας δράσεις εξωστρέφειας».

Όπως είπε ο Ζήσης Πατσίκας, «έως τώρα γνωρίζαμε το γιαπωνέζικο Hanami, που σημαίνει βλέπω τα άνθη. Δηλαδή βγαίναμε έξω, βλέποντας τα άνθη. Κι όλα αυτά, βέβαια, είναι πηγές έμπνευσης. Φέτος συνεργαζόμαστε για δεύτερη φορά με το ΔΗΠΕΘΕ, δίνοντας αίγλη στις δράσεις μας. Το johatsu το γνωρίζουμε τώρα, είναι κάτι καινούργιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παράσταση συνοδεύεται και από έκθεση φωτογραφίας του ΤΟΒ στην είσοδο του θεάτρου».

 

Γ. Παρασκευόπουλος : «Η παράσταση μιλάει για τις μικρές χαρές που χάνουμε, θέλοντας να ξυπνήσει την ευαισθησία στη ματιά μας»

Με τη σειρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Παρασκευόπουλος, σημείωσε : «Οι Ανθισμένες ροδακινιές είναι η πρώτη επαγγελματική παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια. Ήταν καιρός να γίνει μια τέτοια παραγωγή, μετά τις παραστάσεις της παιδικής σκηνής, που κρατούν ζωντανό το ΔΗΠΕΘΕ».

Μιλώντας για τη συγκεκριμένη παράσταση, ο Γιάννης Παρασκευόπουλος τόνισε πως «ξεκίνησε από μια δική μου ιδέα, μετά από μια περιήγηση στον τόπο, τον οποίο και προσπάθησα να γνωρίσω. Η ιδέα μου πραγματώθηκε μέσα από τη σκηνοθετική ματιά του Χάρη Πεχλιβανίδη. Μικρές ιστορίες που μιλούν για ανθρώπους ,που δεν έδωσαν την ψυχή τους αντιπαροχή, για ανθρώπους που αντιστέκονται. Η παράσταση μιλάει για τις μικρές χαρές που χάνουμε, θέλοντας να ξυπνήσει την ευαισθησία στη ματιά μας». Και κατέληξε λέγοντας : «Ζώντας τους τελευταίους 6 μήνες στη Βέροια, βλέπω το θεατρικό τοπίο της πόλης. Υπάρχει ένα κοινό, που αποζητά το θέατρο. Υπάρχει ένα κενό στο θέατρο έρευνας. Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να καλύψουμε αυτό το κενό. Πιστεύω πως το συγκεκριμένο έργο μπορεί να κάνει σταδιοδρομία μόνο του, ενταγμένο στην ελληνική δραματουργία».

 

Χ. Πεχλιβανίδης : «Η παράσταση αυτή παίρνει αφορμή από τη Βέροια»

Ο Θεσσαλονικιός σκηνοθέτης Χάρης Πεχλιβανίδης από την πλευρά του, ανέφερε πως «το jahatsu είναι το φαινόμενο που παρατηρείται στην Ιαπωνία. Ξεκινώντας από τη δεκαετία του '60 μέρος των κατοίκων του, κάπου 100.000 το χρόνο, αλλάζει τόπο. Αυτό συνδέεται με το ότι μας αρέσει να ξεχνάμε. Έχουμε κάτι κοινό, Hanami με κερασιές εκεί, με ροδακινιές εδώ».

Περνώντας στην παράσταση, ο Χάρης Πεχλιβανίδης επισήμανε πως αυτή παίρνει αφορμή από τη Βέροια.

«Η παράσταση παίρνει αφορμή από τη Βέροια. Αυτή η μετακίνηση παρατηρείται στην ελληνική κοινωνία κι επειδή κάτι τέτοιο δεν μας αρέσει, με την παράσταση προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε. Προέκυψε μέσα από κουβέντες που είχαμε με ανθρώπους της Βέροιας, προχωρώντας βέβαια στη συνέχεια στη μυθοπλασία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η παράσταση “Ανθισμένες ροδακινιές - johatsu" ξεκινάει την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου και θα ανεβαίνει μέχρι τις 11 Απριλίου, ενώ τέλος, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Παρασκευόπουλο, έχει προγραμματισθεί μια σειρά δράσεων του ΔΗΠΕΘΕ (όπως την 27η Μαρτίου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα θεάτρου, στα τέλη Απριλίου με την θεατρική Άνοιξη κλπ), οι οποίες και αναμένεται να έχουν μεγάλη απήχηση στο θεατρόφιλο κοινό κι όχι μόνο.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής