breaking news Νέο

Ελπίδες ότι το Brexit μπορεί να προϋποθέτει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

  • Ελπίδες ότι το Brexit μπορεί να προϋποθέτει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα
  • Ελπίδες ότι το Brexit μπορεί να προϋποθέτει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα
  • Ελπίδες ότι το Brexit μπορεί να προϋποθέτει την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Μπορεί οι μέχρι τώρα προσπάθειες Ελλήνων πολιτικών, αρχαιολόγων και άλλων επιφανών ατόμων, για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα (τα οποία ξήλωσε από το αέτωμα της οροφής του ο λόρδος Έλγιν και μετέφερε στη Βρετανία και που κακώς βέβαια αναφέρονται ως Ελγίνεια) να απέβησαν επι ματαίω μέχρι τώρα, όμως με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί πλέον κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συμβεί!

Ειδικότερα, η δημοσίευση του προσχεδίου διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία για το Brexit έχει δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Αθήνα. Πάντως, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι δεν έχουν σαφή απάντηση σε αυτό το ζήτημα και επεξεργάζονται το άρθρο 32, στο οποίο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «τα συμβαλλόμενα μέρη (δηλαδή, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση) οφείλουν σύμφωνα με τους κανόνες να απευθύνουν διευκρινήσεις σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παρανόμως από τις χώρες καταγωγής τους». Σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους, πιθανότατα αφορά εκείνα τα πολιτιστικά αγαθά που σχετίζονται με το λαθρεμπόριο αρχαιοτήτων. Η συγκεκριμένη παράγραφος στο άρθρο 32 φαίνεται πως εισήχθη στο προσχέδιο μετά τις έντονες διπλωματικές πιέσεις τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιταλίας και της Κύπρου, χωρίς όμως πουθενά να γίνεται σαφής αναφορά στα γλυπτά του Παρθενώνα ή σε άλλα αρχαία πολιτιστικά αγαθά, που μπορεί να εντοπιστούν σε οίκους δημοπρασιών στη Βρετανία.

Σε αυτή τη δυνατότητα η Ελλάδα εν όψει Brexit είχε αναφερθεί και ο Βρετανός Μαρκ Στίβενς, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στους 100 δικηγόρους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως και είναι διοικητής του «Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας». Μάλιστα, ο Στίβενς είχε δηλώσει ότι η Αθήνα μπορεί να «εκμεταλλευτεί» την περίσταση και να μη συναινέσει στο Brexit, εάν δεν επιστραφούν τα γλυπτά του Παρθενώνα.

 

Συνοδοιπόροι στην προσπάθεια αυτή και οι δικηγόροι της Ελλάδας!

Και, βέβαια, δεν είναι μόνο ο Μάρκ Στίβενς που με τη δήλωσή του αφήνει διάπλατα ένα παράθυρο ελπίδας για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο τους, αλλά και οι δικηγόροι της Ελλάδας, που στέκονται συνοδοιπόροι σε μια τέτοια προσπάθεια.

Εδώ, να θυμίσουμε ότι πριν από ένα μήνα περίπου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Επιτροπής, η οποία συνεστήθη με πρωτοβουλία των προέδρων της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας σε πανελλήνιο επίπεδο με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο. Στην επιτροπή αυτή - ως γνωστόν - μετέχουν οι κ. κ. Φώτης Καραβασίλης και Κώστας Γιοβανόπουλος, πρόεδρος κα μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας αντίστοιχα. Στην εν λόγω, δε, πανηγυρική συνεδρίαση της επιτροπής αυτής ομιλητές υπήρξαν ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης κ. Δημήτρης Παντερμαλής και ο πρόεδρος του ΔΣΑ και συνάμα πρόεδρος της ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, κ. Δημήτρης Βερβεσός, η οποία και έλαβε χώρα στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, που φέρει το όνομα του δολοφονηθέντος Μιχάλη Ζαφειρόπουλου.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Στίβενς
Καραβασίλης

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής