breaking news Νέο

Οργισμένοι οι αγρότες από τις παρακρατήσεις και κατασχέσεις σημαντικού μέρους της βασικής ενίσχυσης

Οργισμένοι οι αγρότες από τις παρακρατήσεις και κατασχέσεις σημαντικού μέρους της βασικής ενίσχυσης

Μπορεί η πληρωμή της προκαταβολής 70% της Βασικής Ενίσχυσης να ολοκληρώθηκε νωρίτερα από την αναμενόμενη ημερομηνία, ωστόσο, χιλιάδες παραγωγοί είδαν λιγότερα χρήματα στον τραπεζικό τους λογαριασμό και ζητούν εξηγήσεις από την κυβέρνηση. Αρχικά έχουμε αυξημένες παρακρατήσεις. Επίσημα έχουμε παρακράτηση 4,5% (αντί 2% που ήταν πέρσι) για το Εθνικό Απόθεμα, 3% για πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων, 1% για λογιστική τακτοποίηση για τα λάθη του 2015 (δόθηκαν παραπάνω δικαιώματα σύμφωνα με την ΕΕ) και 1,3% για δημοσιονομική πειθαρχία. Συνολικά δηλαδή φτάνουν περίπου στο 10%. Όμως έχουμε και τις έντονες αντιδράσεις από χιλιάδες αγρότες και για τις κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη προς το δημόσιο (εφορία, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ), οφειλές προς δήµους (πληρωµές βοσκοτόπων κ.α.) και ΤΟΕΒ αλλά και µε εισφορές υπέρ ΕΛΓΑ. Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα την έντονη δυσαρέσκεια των αγροτών.

 

Ανακοίνωση ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ
Σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ, οι αποκλίσεις οφείλονται στο γεγονός ότι, χωρίς καμία προειδοποίηση ή προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς να υπάρξει η παραμικρή επεξήγηση έστω απ’ την πλευρά του υπουργείου, πέραν του ποσοστού που κρατήθηκε για το Εθνικό Απόθεμα (το οποίο και διπλασιάστηκε φέτος σε σχέση με το τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια), υπήρξε μια οριζόντια μείωση της τάξης του 3+ %, προκειμένου τα κονδύλια αυτά να κατευθυνθούν για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση του 2017 σε προϊόντα που για πρώτη φορά εντάσσονται (μαύρη κορινθιακή σταφίδα, καρποί με κέλυφος, μήλα, κρόκος Κοζάνης, μηδική).

Επίσης, ποσοστό της τάξης του 1+% παρακρατήθηκε ως «λογιστική τακτοποίηση», καθώς το 2015 είχαν δοθεί δικαιώματα που δεν έπρεπε, με το αναλογούν ποσό να περιλαμβάνεται στην φετινή, αναπάντεχη μείωση.

Φυσικά, οι μόνοι που δεν φέρουν ευθύνη για τα λάθη που μπορεί να υπήρξαν το 2015 είναι οι αγρότες, οι οποίοι και δικαιολογημένα διαμαρτύρονται.

Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι αντιδράσεις από πολλούς παραγωγούς, που ναι μεν πληρώθηκαν τη Βασική Ενίσχυση, έστω και με τις περικοπές που πριν αναφέραμε, αλλά το χρώμα του χρήματος δεν το είδαν, αφού το όποιο ποσό κατασχέθηκε αμέσως μετά την καταβολή του, για διάφορες οφειλές.

Σημειώνουμε ότι δεν πρόκειται για κατάσχεση της επιδότησης, αφού αυτή κανονικά πληρώθηκε, αλλά για μια διαδικασία σε δεύτερο χρόνο. Αυτό, όμως, καμία σημασία δεν έχει για τον παραγωγό, από τη στιγμή που το αποτέλεσμα για αυτόν είναι το ίδιο και είναι απολύτως απελπιστικό.

 

Επιστολή ΠΕΚ
Παρέμβαση με αφορμή τις πληρωμές έκανε η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), με επιστολή διαμαρτυρίας για τις κατασχέσεις στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Στην επιστολή η ΠΕΚ τονίζει ότι:

«Η πληρωμή βασικής ενίσχυσης 2017 και για άλλη μια φορά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μας απογοήτευσε. Η πανελλήνια ένωση κτηνοτρόφων γνωρίζοντας τους νόμους τόσο του κράτους, όσο και της ευρωπαϊκής ένωσης κρίνει απαράδεκτη την τελευταία πληρωμή που το Υπουργείο πραγματοποίησε προς όλους τους αγρότες της χώρας.
Τόσο η παρακράτηση των επιδοτήσεων που αγγίζει σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και το 10% όσο και οι παράνομες κατασχέσεις που έγιναν στους δικαιούχους καθιστούν για ακόμα μια φορά τους αρμόδιους φορείς ανίκανους να χειριστούν τις καταστάσεις. 
Η πανελλήνια ένωση κτηνοτρόφων υπολογίζοντας το έννομο συμφέρον των κτηνοτρόφων όλης της χώρας ζητά ξεκάθαρα από τον υπουργό να πάρει τις σωστές αποφάσεις και να ακυρώσει κάθε μορφή κατάσχεσης που υποστήκαμε καθώς και κάθε παράνομη παρακράτηση, πριν να είναι αργά. Οι κτηνοτρόφοι είναι ήδη στα όρια της χρεοκοπίας και αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, θα βγούμε στους δρόμους διεκδικώντας τα δικαιώματα μας.

Για την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων
Ο πρόεδρος 
Στέργιος Κύρτσιος


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής