breaking news Νέο

«Ποιήματα», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Ποιήματα», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Από τους κορυφαίους αγγλόφωνους Ποιητές του 20ου αι., ο Ιρλανδός Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέϊτς (1865-1939), ασχολήθηκε εκτός από την Ποίηση, και με την Πεζογραφία, το Θέατρο και το Δοκίμιο.

Ο Γέϊτς, αρχικά επηρεάστηκε από τον Γαλλικό Συμβολισμό, ενώ στην συνέχεια στράφηκε στους Ιρλανδικούς Μύθους και τις Παραδόσεις. Καθιέρωσε το «κελτικό στυλ», με θέματα από την Κελτική Μυθολογία, σε συνδυασμό με την μελαγχολία και τον μυστικισμό. Χρησιμοποίησε επίσης θέματα από τους Ελληνικούς και Ρωμαϊκούς Μύθους, την Καββάλα και τον Καθολικισμό. Σταδιακά κατόρθωσε να συγκεράσει τον Ρομαντισμό με τον Ρεαλισμό. Μαζί με άλλους Ιρλανδούς Συγγραφείς ιδρύουν, τέλη του 1904, το Abbey Theatre στο Δουβλίνο, όπου και ανέβηκαν πολλά έργα του. Το 1923 τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης εξέδωσε το Μικρό Ανθολόγιο : W.B. Yeats «Ποιήματα» (ΜΙΕΤ, Αθήνα 1994), όπου αναδημοσιεύονται 25 αντιπροσωπευτικές μεταφράσεις ποιημάτων του Γέϊτς. Το Ανθολόγιο προέκυψε ως φιλολογική και τυπογραφική άσκηση από τα μέλη του Σεμιναρίου Βιβλιολογίας, που διοργάνωσε το 1993 το ΜΙΕΤ. Την θαυμάσια έκδοση συνοδεύουν επιλεγμένες φωτογραφίες από την ζωή του Γέϊτς.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής