breaking news Νέο

Εκκλησίες και Αγιάσματα στην περιοχή της Προύσας - Του Γιώργου Κοτζαερίδη

  • Εκκλησίες και Αγιάσματα στην περιοχή της Προύσας - Του Γιώργου Κοτζαερίδη
  • Εκκλησίες και Αγιάσματα στην περιοχή της Προύσας - Του Γιώργου Κοτζαερίδη
  • Εκκλησίες και Αγιάσματα στην περιοχή της Προύσας - Του Γιώργου Κοτζαερίδη
  • Εκκλησίες και Αγιάσματα στην περιοχή της Προύσας - Του Γιώργου Κοτζαερίδη
  • Εκκλησίες και Αγιάσματα στην περιοχή της Προύσας - Του Γιώργου Κοτζαερίδη
  • Εκκλησίες και Αγιάσματα στην περιοχή της Προύσας - Του Γιώργου Κοτζαερίδη
  • Εκκλησίες και Αγιάσματα στην περιοχή της Προύσας - Του Γιώργου Κοτζαερίδη
  • Εκκλησίες και Αγιάσματα στην περιοχή της Προύσας - Του Γιώργου Κοτζαερίδη

Το Σουσουρλούκ είναι πολύ κοντά στην Προύσα και αποτελεί ξεχωριστό δήμο.  Η άλλοτε εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου έχει διασωθεί, αλλά μετατράπηκε σε τζαμί. Στο εσωτερικό της υπήρχαν πολλές αγιογραφίες οι οποίες σκεπάστηκαν και καταστράφηκαν.

Στον τουρκομαχαλά υπήρχε και μια άλλη παλιά εκκλησία, αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο που λειτουργούσε κάθε Σάββατο και την ημέρα της γιορτής του Αγίου. Στο άνω τμήμα της εισόδου της,  υπήρχε ένα ωραίο ανάγλυφο του Αγίου που φανέρωνε ότι ήταν πολύ παλιά.

Δυστυχώς όμως καταστράφηκε ολοσχερώς.

Στο διπλανό ελληνικό χωριό το Καλασάνι  σώζεται ακόμη  ο μεγαλοπρεπής ναός που είναι αφιερωμένος  στους Ταξιάρχες. Κατά τη διάρκεια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου είχε καεί, αλλά τη ξανάκτισαν, χρησιμοποιώντας όμορφες πέτρες που την έκαναν ξεχωριστή. Σήμερα έχει μετατραπεί σε τζαμί.

Στο Ντεμιρτέσι, ένα από τα κεφαλοχώρια της περιοχής υπάρχει ακόμη η πέτρινη εκκλησία του χωριού που ήταν αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και στο εσωτερικό της είχε δυο σειρές από κολώνες.

Όπως πολλές εκκλησίες στην Μικρά Ασία, έχει μετατραπεί σε τζαμί.

Φεύγοντας από την Προύσα και κατεβαίνοντας στον Κιανό κόλπο, φθάνουμε στο πανέμορφο χωριό των Ελιγμών, όπου στην παραλία του  στέκεται περήφανος ο παλιός βυζαντινός ναός του Αγίου Αβερκίου.

Βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, αν και έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την αναστήλωσή του.

Πολλοί πίστευαν ότι στη θέση όπου βρισκόταν ο ναός υπήρχε παλιότερα η μονή Ηλίου Βωμοί ή Ελεοβωμητών ή Ελεοβώμων, από την οποία πήρε το όνομά του και το χωριό.

 Μέσα στον ιερό ναό, υπήρχε ο τάφος του Ανδρόνικου Κοντοστέφανου, ο οποίος ήταν μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας των Κομνηνών και υπηρέτησε στο μοναστήρι σαν μοναχός με το όνομα Αντώνιος.

 

 Η επιγραφή που βρίσκονταν στον τάφο του αναφέρει:

 

 «Ενταύθα κείται πορφυρόβλαστος κλάδος

 Κομνηνοφυής, αρετών πασών τύπος,

 Κοντοστέφανος Ανδρόνικος γεννάδας,

 και λοίσθον, Αντώνιος εν μονοτρόποις.

 Δουκός Μεγάλου του μυριαριστέως

 Υιωνός, εκσφράγισμα πατρομητρόθεν

 μυριονίκων προ γενών βασιλέων.

 Οι γουν ορώντες την σωρόν του κειμένου,

 εύχεσθε τούτω προς ψυχής σωτηρίαν:

 τη δωδεκάτην εύρεν ινδικτιώνα τέλος,

 την εικάδα τρίτην τε Φεβρουαρίου,

 ετών τρεχούσης εξάκις χιλιάδος

 επτακοσίων και δέκα συν επτάδι.»

 

 Ο Ανδρόνικος της επιγραφής πρέπει να είναι, σύμφωνα με τον Gregoire, γιος του Μεγάλου Δούκα Ανδρόνικου Κομνηνού, ο οποίος το έτος 1182, τυφλώθηκε μαζί με τα τέσσερα παιδιά του από τον αυτοκράτορα Ανδρόνικο Κομνηνό(1182-1185), διότι συμμετείχαν σε μια συνομωσία εναντίον του αυτοκράτορα.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ανδρόνικος εξορίστηκε στο μοναστήρι του Αγίου Αβερκίου και πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου της 12ης Ινδικτιώνος, το έτος 6717, πιθανώς το αντίστοιχο έτος 1209.

Η παράδοση αναφέρει επίσης, ότι οι Ηλίου Βωμοί, κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, χρησιμοποιούνταν σαν τόπος εξορίας των μελών των αυτοκρατορικών οικογενειών.

Στο ίδιο χάλι είναι  και η εκκλησία των Ταξιαρχών η οποία  βρίσκεται στο πάνω χωριό και χρησιμοποιείται σαν αποθήκη.

Ακολουθώντας τον παραλιακό δρόμο φθάνουμε στα Μουδανιά όπου συναντούμε τον μητροπολιτικός ναό του Αγίου Γεωργίου. Παλαιότερα ήταν στολισμένος  με ένα πανέμορφο τέμπλο που φιλοτέχνησε ο Τήνιος γλύπτης, Θεόδωρος Λυρίτης, αλλά και με πανέμορφες αγιογραφίες που ζωγράφισε ο σπουδαίος αγιογράφος Θ. Κεσανλής.

Σήμερα λειτουργεί σαν πολιτιστικό κέντρο.

Στο  αμέσως επόμενο παραλιακό χωριό,  την Σιγή, βρίσκεται το στολίδι της περιοχής ο  βυζαντινός ναός των Ταξιαρχών. Ο ναός των Ταξιαρχών ήταν αναμφισβήτητα το καθολικό μιας μονής, από τις πολλές που είχαν κτιστεί στη Βιθυνία μετά τον 8ο αιώνα και αποτελούσαν ιδιοκτησία διαφόρων αριστοκρατικών οικογενειών της Κωνσταντινούπολης.

Αναφέρεται ότι κτίστηκε από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ζ΄ τον Πορφυρογέννητο, ανακαινίστηκε από τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο το 1448 και ανοικοδομήθηκε το 1818 από τον σουλτάνο Μαχμούτ  τον Β΄, επ΄ αρχιερατείας  του Προύσας  Πανάρετου.

Η μονή ήταν από τις πιο πλούσιες της περιοχής με πολλά τιμαλφή, ιερά σκεύη, χρυσά άμφια, κοσμήματα, σπουδαία αρχαιολογικά αντικείμενα και μια μεγαλοπρεπέστατη Ωραία Πύλη που ήταν στολισμένη με χρυσό, ασήμι, και πολύτιμους λίθους. Είχε παραστάσεις από τη γέννηση και τη βάπτιση του Χριστού, δωρεά της ευνοούμενης του Αλή Πασά, Κυρά Βασιλικής, την οποία είχε εξορίσει ο ίδιος στην Προύσα.

Η μονή γιόρταζε στις 6 Σεπτεμβρίου εις μνήμην του Θαύματος του Ταξιάρχη Μιχαήλ στις Κολοσσαίς.

Μπαίνοντας στο ναό, ο επισκέπτης  διακρίνει  δυο προσκυνητάρια πλαισιωμένα από τέσσερεις μαρμάρινους στύλους.

Υπάρχουν ακόμα κάποιες αγιογραφίες των Αρχαγγέλων, με παραμορφωμένα και χαραγμένα τα πρόσωπά τους, ενώ το εσωτερικό του ναού είναι σκαμμένο από κάποιους ιερόσυλους που έψαχναν για θησαυρούς.

Ο Ιστορικός αυτός ναός, κατόπιν ενεργειών του Μητροπολίτη Προύσας και νυν Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, αγοράσθηκε από το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης και επίκειται ανακαίνισή του.

Συνεχίζεται


ΕΛΙΓΜΟΙ. Ο Ταξιάρχης
ΚΑΛΑΣΑΝΙ. Ιερός ναός Ταξιαρχών
ΜΟΥΔΑΝΙΑ. Ιεός ναός Αγίου Γεωργίου
ΝΤΕΜΙΡΤΕΣΙ. Ιερός ναός Κοίμησης της Θεοτόκου
ΣΟΥΣΟΥΡΛΟΥΚΙ. Ιερός ναός Κοίμησης της Θοτόκου,
ΣΥΓΗ Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΜΙΧΑΗΛ ΣΥΓΗΣ

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής