breaking news Νέο

Αναμόρφωση σπουδών στα Θρησκευτικά με προγράμματα που κηρύχθηκαν αντισυνταγματικά!

Αναμόρφωση σπουδών στα Θρησκευτικά με προγράμματα που κηρύχθηκαν αντισυνταγματικά!

Λύση που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να ικανοποιεί το θεολογικό κόσμο της χώρας, είναι αυτή που επέλεξε να ακολουθήσει η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως, σχετικά με το νέο πρόγραμμα των Θρησκευτικών. Και τούτο, γιατί η κ. Κεραμέως έδωσε μεν το "πράσινο" φως για αναμόρφωση των σπουδών, αλλά με βάση τα προγράμματα σπουδών του 2017, που κηρύχθηκαν αντισυνταγματικά! Τα νέα προγράμματα σπουδών για τα Θρησκευτικά από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής (28 Φεβρουαρίου). Βέβαια, ακόμα και η χρονική συγκυρία που επιλέχθηκε για να δημοσιευθούν, ίσως έχει τη δική της ξεχωριστή σημασία... Γιατί το λέμε αυτό; Μα ότι και για την επόμενη χρονιά, το μάθημα των Θρησκευτικών πάλι θα γίνει χωρίς βιβλία, ενώ σ' ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε για ολοκαίνουργια βιβλία εντός δύο ετών, με τους ελληνικούς ρυθμούς που ακολουθούνται, μάλλον παραπέμπει σε σενάριο επιστημονικής φαντασίας!

 

Ναι μεν, αλλά...

Τώρα, βάση των "νέων" Θρησκευτικών είναι τα προγράμματα επί υπουργίας Κώστα Γαβρόγλου. Δηλαδή, το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ επέλεξαν ως θεμέλιο τα προγράμματα σπουδών, τα οποία είχαν κριθεί αντισυνταγματικά! Σε αυτά, λοιπόν, το ΙΕΠ αποφάσισε να γίνουν ριζικές αναθεωρήσεις, ώστε να συμμορφώνονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ωστόσο, υπάρχει και πάλι το παράδοξο ότι βασίζονται στα ακυρωθέντα προγράμματα σπουδών και στο γνωσιολογικό περιεχόμενο, το οποίο όμως ακύρωσε το ΣτΕ, κρίνοντας ότι δεν ανταποκρίνεται στις διατάξεις του άρθρου 16 του Συντάγματος!

Επ’ αυτού, πάντως η ΔΑΚΕ Πειραιώς πριν από δεκαήμερο περίπου με ανακοίνωση της φρόντισε να... θυμίσει στην κ. Κεραμέως ότι "οι Ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας εφαρμόζονται από την επόμενη μέρα και πως η μη εφαρμογών των αποφάσεων θεωρείται ποινικό αδίκημα". Να θυμίσουμε ακόμα πως η Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων (ΠΕΘ) έχει ήδη αντιδράσει σ' αυτήν την σύσταση της 7μελους επιτροπής, για τον λόγο ότι "αυτή η επιτροπη αποτελούνταν από αυτούς που συνέταξαν και υποστήριξαν το καταργημένο πρόγραμμα του μαθήματος των Θρησκευτικών με τις 4 αποφάσεις του ΣτΕ.

 

ΙΕΠ: Το μάθημα των Θρησκευτικών να παραμείνει ένα μάθημα γνώσης και όχι κατήχησης

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής δεν παύει να τονίζει ότι "το μάθημα των Θρησκευτικών, μετά τις υποχρεωτικές αλλαγές ώστε να είναι απολύτως σύμφωνο με τις αποφάσεις του ΣτΕ, επιδιώκει να παραμείνει ένα μάθημα γνώσης και όχι κατήχησης, ένα μάθημα για τον ορθόδοξο πολιτισμό που αφορά όλους όσοι κατοικούν στην Ελλάδα", καθώς και ότι "παραμένει ένα μάθημα που υπηρετεί τον κεντρικό στόχο του εκπαιδευτικού μας συστήματος, δηλαδή να διαμορφώνει πολίτες με δημοκρατική συνείδηση και αξίες που γνωρίζουν ότι ζουν σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία!" Βέβαια, το παρήγορο είναι ότι αποφασίστηκε να αφαιρεθούν κείμενα, εικόνες και τραγούδια, όπως της Ριάνα ή η "Συννεφούλα", καθώς κρίθηκε ότι δεν αφορούν την ορθόδοξη πίστη.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΙΕΠ, η επιστροφή στα παλιά προγράμματα και τα βιβλία του 1998 και του 2003 - 2006, αν και ως λύση φαινόταν απλούστερη αυτής που τελικώς επελέγη, ήταν προβληματική, διότι υπάρχει αναντιστοιχία στο παιδαγωγικό και το διδακτικό πλαίσιο, αλλά και ασυμφωνία με τις δικαστικές αποφάσεις των ΣτΕ, ΕΔΔΑ κλπ.

Τέλος, η "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" με δικές της πληροφορίες, γνωρίζει ότι η προγραμματισθείσα συγκέντρωση διαμαρτυρίας των χριστιανικών σωματείων για το μάθημα των Θρησκευτικών, τη Δευτέρα 9 Μαρτίου και ώρα 3 μ.μ. έξω από το Υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, αναβάλλεται. Ο λόγος της αναβολής έχει να κάνει με μια κίνηση καλής θέλησης των Χριστιανικών Σωματείων, για το ότι το Υπουργείο Παιδείας σκέπτεται να μελετήσει προσεκτικά και σε βάθος το κατά πόσον η αναθεώρηση των προγραμμάτων συμμορφώνεται πλήρως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής