breaking news Νέο

Δεν βγάζουν τον μήνα τα νοικοκυριά!

Δεν βγάζουν τον μήνα τα νοικοκυριά!

Σε 19 μέρες εξαντλείται το εισόδημα των μέσων νοικοκυριών, αριθμός που μειώνεται στις 16 ή και λιγότερες ημέρες για τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα. Η οικονομική βιωσιμότητα του μέσου νοικοκυριού προκαλεί ανησυχία, αποτυπωνοντας τις βαθιές πληγές που άφησε στην ελληνική κοινωνία η δεκαετής οικονομική κρίση. Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ, τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα συνεχίζουν να βρίσκονται στο κατώφλι σοβαρών κοινωνικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων (υπερχρέωση και φτώχεια).

Το 12,9% των νοικοκυριών δήλωσε οτι τα εισοδήματα του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές του ανάγκες, εύρημα που σχετίζεται με το ποσοστό ακραίας φτώχειας που σημειώνεται στη χώρα μας. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνεται και το ποσοστό της εισοδηματικής επισφάλειας (12,1%) για την έκτακτη ανάγκη κάλυψης δαπάνης 500 ευρώ. Αλλωστε σχεδόν το 80% δηλωνει ότι δεν καταφέρνει να αποταμιεύσει, γεγονός που σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ επιτείνει τον κίνδυνο φτώχειας και αποκλεισμού. Την ίδια στιγμή το 16,1% των νοικοκυριών έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία. Τα πολυμελή νοικοκυριά, καθώς και όσα έχουν τουλάχιστον έναν άνεργο, σημειώνουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά (άνω του 20%). Το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται στα 105,6 δις ευρώ και ο συνολικός αριθμός οφειλετών υπερβαίνει τα 4.000.000.

Το 35,5% των νοικοκυριών δήλωσε ότι έχει δανειακές υποχρεώσεις προς τράπεζες (κάρτες δανείων, καταναλωτικά, στεγαστικά δάνεια). Από αυτά τα νοικοκυριά περισσότερα από 1 στα 5 (22%) έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Αντίστοιχα 1 στα 5 (18,4%) νοικοκυριά δηλώνει ότι κατά το τρέχον έτος δεν θα καταφερει να ανταποκριθεί στις οφειλές του προς τις τράπεζες.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής