breaking news Νέο

Προσφυγικό: Αναθεώρηση της συμφωνίας με την ΕΕ ζήτησε ο Ερντογάν από τη Μέρκελ

Προσφυγικό: Αναθεώρηση της συμφωνίας με την ΕΕ ζήτησε ο Ερντογάν από τη Μέρκελ

Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ενημέρωσε τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ για τη συμφωνία Τουρκίας – Ρωσίας σχετικά με την Ιντλίμπ, ενώ ζήτησε την αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό

 

Την αναθεώρηση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό/μεταναστευτικό, ενώ τα πνεύματα στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι οξυμένα, ζήτησε από τη γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν οι δύο ηγέτες, τρεις ημέρες μάλιστα πριν η κ. Μέρκελ συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Βερολίνο, ο Ταγίπ Ερντογάν της είπε πως η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία δεν λειτουργεί και πρέπει να αναθεωρηθεί.

 

Δείτε επίσης: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού – Βέβαιη η μετάβαση στη φάση της επιδημίας στη Γαλλία

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, στην τηλεφωνική επικοινωνία ο Ερντογάν είπε επίσης στη Μέρκελ ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή της Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, έχει ως στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και οι τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

 

«Ο πρόεδρος Ερντογάν ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για την Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατευθούν πολίτες και τουρκικός στρατός, καθώς και ότι θα διασφαλιστεί η σταθερότητα στην περιοχή. Ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, καθώς η προηγούμενη συμφωνία δεν είναι πλέον λειτουργική» αναφέρεται σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

 

Βοήθεια 500 εκατ. ευρώ προς την Τουρκία από την ΕΕ

 

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει βοήθεια ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των σύρων προσφύγων στην Τουρκία προκειμένου να αποκλιμακώσει την ένταση με την Άγκυρα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλέστηκε το γαλλικό πρακτορείο, την Πέμπτη.

 

Η προσφορά της νέας χρηματοδότησης έρχεται αφότου ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγόρησαν την Τουρκία για «εκβιασμό» με το άνοιγμα των συνόρων προς την Ελλάδα, την προηγούμενη εβδομάδα, που έφερε ένταση στα σύνορα στον Έβρο.

 

Όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, η νέα χρηματοδότηση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ θα είναι συμπλήρωμα στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρώπης – Τουρκίας του 2016.

 

Την Τετάρτη, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, ανακοίνωσε επείγουσα βοήθειας 170 εκατομμυρίων ευρώ «για τους πιο ευάλωτους στη Συρία» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Άγκυρα. Η χρηματοδότηση αυτή δεν περιλαμβάνεται στα 500 εκατομμύρια ευρώ ενισχύσεων για τους πρόσφυγες.

 

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τα 6 δισ. ευρώ προς την Τουρκία, τα 4,7 είναι ήδη δεσμευμένα και από αυτά έχουν ήδη εκταμιευθεί 3,2 δισ. ευρώ.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής