breaking news Νέο

Κ. Χατζηθεοδωρίδου : «Γυναίκες μπροστά στον αγώνα να κατακτήσουμε αυτά που μας ανήκουν»

Κ. Χατζηθεοδωρίδου : «Γυναίκες μπροστά στον αγώνα να κατακτήσουμε αυτά που μας ανήκουν»

Η κ. Κούλα Χατζηθεοδωρίδου, πρόεδρος της ομάδας Γυναικών Βέροιας - παράρτημα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και αντιπρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων του κλάδου τροφίμων - ποτών - γάλακτος Ημαθίας - Πέλλας, ήταν αυτή που πέρασε την Παρασκευή το μεσημέρι το... κατώφλι του στούντιο του Ράδιο Αιχμή και μίλησε στην εκπομπή «ΛΟΓΙΑ ΣΤΑΡΑΤΑ», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, την Κυριακή 8 Μαρτίου, μία εκπομπή που μεταδίδεται κάθε ΔΕΥΤΕΡΑ - ΤΡΙΤΗ - ΤΕΤΑΡΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ από το Ράδιο Αιχμή στη συχνότητα 102,8 Fm και ιντερνετικά στη διεύθυνση www.imerisia-ver.gr, με παρουσιαστές τους ΑΛΕΚΟ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ και ΠΑΥΛΟ ΧΡ. ΤΟΥΤΟΥΝΤΖΙΔΗ.

«Η 8η Μάρτη είναι ημέρα σύμβολο αγώνα για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες. Φωτεινό παράδειγμα, που δείχνει ότι, μόνο με τον οργανωμένο αγώνα μπορούμε να κατακτήσουμε αυτά που θα έπρεπε να μας ανήκουν και μας τα στερούν.

Οι γυναίκες της εργατικής τάξης δεν έχουν καμία σχέση και κανένα κοινό συμφέρον με τις γυναίκες της αστικής τάξης, δηλαδή αυτές που εκμεταλλεύονται το μόχθο τους ή με τις γυναίκες που στελεχώνουν τα επιτελεία και τους μηχανισμούς της εξουσίας, των επιχειρηματικών ομίλων και των κυβερνήσεών τους», επεσήμανε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενη αμέσως μετά στην ισότητα και στη μητρότητα, είχε να πει : «Η ισότητα αξιοποιείται, για να καταπέσουν προς τα κάτω οι μισθοί και τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών, αλλά τελικά και των αντρών. Στο όνομα της ισότητας τσακίζονται δικαιώματα και κατακτήσεις των γυναικών, όπως η προστασία της μητρότητας, η στήριξη του κοινωνικού ρόλου της γυναίκας, η κοινωνική ασφάλιση. Όσο, δε, για τη μητρότητα, αυτή δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στην επαγγελματική ζωή, ούτε και λόγο απόλυσης.

Η ελαστική και μερική απασχόληση για τη συμφιλίωση δήθεν επαγγελματικής, προσωπικής και οικογενειακής ζωής, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να μας βρίσκει σύμφωνες. Η μητρότητα πρέπει να είναι κοινωνική υποχρέωση και ευθύνη και να στηρίζεται ολόπλευρα από το κράτος κι όχι μόνο ατομική ευθύνη της γυναίκας». Η Κούλα Χατζηθεοδωρίδου, πέρα από τις γυναίκες, έβαλε και τους άνδρες στο... δικαιωματικό αγώνα. «Εμείς δεν βλέπουμε τους άντρες σαν εχθρούς. Άντρες και γυναίκες είμαστε το ίδιο, καταδικασμένοι στην πίεση και την εκμετάλλευση. Βαδίζουμε χέρι - χέρι με τους άντρες, για να κατακτήσουμε πράγματα που μας στερούν».

 

«Εμείς δεν είμαστε φεμινίστριες, αλλά γυναίκες αγωνίστριες!»

Η ίδια, δίνοντας το στίγμα της παρουσίας ως ομάδα Γυναικών Βέροιας σε τοπικό επίπεδο, υπήρξε απόλυτα σαφής : «Εμείς είμαστε Γυναίκες όλων των ηλικιών, οι οποίες και έχουν ένα σκοπό : Να κατακτήσουμε δικαιώματα που μας στερούν. Και πρωτίστως πάνω απ' όλα να καταλάβουν όλοι ότι, δεν είμαστε φεμινίστριες, αλλά γυναίκες αγωνίστριες».

 

Παρούσα σε δύο εκδηλώσεις η ΟΓ Βέροιας

Με την ευκαιρία, η Κούλα Χατζηθεοδωρίδου αναφέρθηκε σε δύο εκδηλώσεις, που θα λάβουν χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, στις οποίες και έχει προσκληθεί η ομάδα Γυναικών Βέροιας.

«Την Κυριακή 8 Μαρτίου, η ομάδα Γυναικών Βέροιας θα παραστεί σε εκδήλωση, που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας, στις 11.30 π.μ., στα γραφεία του, στην οποία και θα αναφερθεί για τα προβλήματα των Γυναικών, ενώ την Τετάρτη 11 Μαρτίου, το απόγευμα, στο καφέ Ζαχαροπλαστείο «ΣΕΡΕΜΕΤΑ», θα υπάρξει από την πλευρά μας ομιλία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας», είπε.

Η πρόεδρος της ομάδας Γυναικών Βέροιας δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και σ' ένα ζήτημα, για το οποίο δημιουργήθηκε πολύς ντόρος. Το ζήτημα των αμβλώσεων, για το οποίο η εκκλησία έχει εκφράσει την αντίθεσή της.

«Δεν δεχόμαστε τις σκοταδιστικές απόψεις, που στοχοποιούν το δικαίωμα της γυναίκας σε ασφαλή, αλλά και δωρεάν άμβλωση στα Δημόσια Νοσοκομεία. Όπως ακόμα, ούτε στο όνομα της δήθεν αυτοδιάθεσης του σώματος, να κρύβονται τα κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια, που συναντά μία γυναίκα στην ατομική επιλογή της».

 

«Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε να βγουν προβλήματα στην επιφάνεια»

Κληθείσα να μιλήσει με τη δεύτερη ιδιότητά της (αντιπρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων του κλάδου τροφίμων - ποτών - γάλακτος Ημαθίας - Πέλλας), σημείωσε: «Είναι πολλά τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Τα κυριότερα από αυτά έχουν να κάνουν με τις συνθήκες εργασίας και τις χαμηλές αμοιβές. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες στο χώρο της δουλειάς τους. Σαχάρα το καλοκαίρι και με πολικές θερμοκρασίες το χειμώνα. Τουλάχιστον, εφ' όσον δεν έχουμε τις αμοιβές που πρέπει, να είχαμε τη δυνατότητα να λειτουργούμε μέσα σε καλές συνθήκες. Στα διαλογητήρια οι εργαζόμενοι δουλεύουν με το πρώτο φως της ημέρας και μέχρι να πέσει το σκοτάδι! Γι' αυτό εμείς λέμε να βοηθήσουμε να βγουν τα προβλήματα στην επιφάνεια. Αποκρύπτονται ατυχήματα, τα οποία θα έπρεπε να γίνουν γνωστά. Αλλά μπροστά στον κίνδυνο οι εργαζόμενοι να μείνουν χωρίς δουλειά, δεν γίνεται καμία αναφορά γι΄ αυτά! Και εδώ δεν μιλάμε για μόνιμη εργασία, αλλά για δίμηνη στα κονσερβοποιϊα.

Πρέπει επίσης οι εργαζόμενοι να βγαίνουν στο ταμείο ανεργίας με λιγότερα ένσημα και να υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Τι να πω άλλο; Στην κυβέρνηση ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε...»

Ως επιμύθιο της συζήτησης μαζί της, η Κούλα Χατζηθεοδωρίδου ανέφερε : «Γυναίκες μπροστά στον αγώνα να κατακτήσουμε αυτά που μας ανήκουν».

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής