breaking news Νέο

Αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος επιχειρεί η ΓΣΕΕ

Αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος επιχειρεί η ΓΣΕΕ

Την αναδιοργάνωση του συνδικαλιστικού κινήματος επιχειρεί η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), λίγες ημέρες μετά την πραγματοποίηση του 37ου συνεδρίου της στο Καβούρι της Αττικής, μετά από δύο αποτυχημένες προσπάθειες σε Καλαμάτα και Ρόδο.

Ειδικότερα, η πραγματοποίηση δυο νέων συνεδρίων, ενός οργανωτικού και ενός εκλογικού, εντός του επόμενου έτους. Η καθιέρωση του ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού βιβλιαρίου κατά την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των συνδικαλισμένων. Και η σύσταση επιστημονικής επιτροπής για τη μελέτη του μετασχηματισμού της εργασίας την εποχή της ψηφιακής απασχόλησης, είναι τα "εργαλεία", με τα οποία η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ θα επιχειρήσει την "επανεκκίνηση" και ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και την αποκατάσταση της εκπροσώπησης των δευτεροβάθμιων οργανώσεων που αποκλείστηκαν λόγω των βιαιοτήτων του ΠΑΜΕ.

Πρόκειται για το "στοίχημα της επόμενης μέρας" για τον κ. Γιάννη Παναγόπουλο, ο οποίος αναμένεται να καταλάβει - για τελευταία φορά - τη θέση του προέδρου της οργάνωσης, καθώς επανειλημμένως έχει δηλώσει πως μέχρι το τέλος αυτής της θητείας θα αποχωρήσει, παραδίδοντας τα ηνία στην νεώτερη γενιά των συνδικαλιστών.

«Από τη στιγμή που κάναμε εκλογές, προγραμματίζουμε να έχουμε ένα διάλογο, για να διαμορφώσουμε απόψεις για το πως θα προχωρήσουμε σαν συνδικαλιστικό κίνημα στη νέα εποχή της ΓΣΕΕ», ανέφερε στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑ" ο Δημήτρης Ταχματζίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας και εκλεγμένος στην νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ με την παράταξη της ΠΑΣΚΕ, λίγες ώρες πριν πάρει το δρόμο για την Αθήνα, προκειμένου να παρευρίσκεται αύριο Πέμπτη και ώρα 11.30 π.μ. στη διαδικασία συγκρότησης της νέας διοίκησης της ΓΣΕΕ, ενώ ακόμα θα αναδειχθεί η 15μελής εκτελεστική Επιτροπή και άλλα οργανωτικά αξιώματα.

 

Προσπάθειες ανασυγκρότησης

Τώρα, σ΄ό,τι αφορά στις πρώτες κινήσεις που σχεδιάζει η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ, αυτές περιλαμβάνουν τη συγκρότηση επιστημονικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση του κινήματος σύμφωνα με τα νέα δεδομένα του μετασχηματισμού της εργασίας λόγω της ψηφιοποίησης, αλλά και της καθιέρωσης νέων συνθηκών της αγοράς. Θα ακολουθήσουν συνέδρια για την αποκατάσταση της εκπροσώπησης στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις, που διαλύθηκαν λόγω των επεισοδίων στελεχών του ΠΑΜΕ.

Οι εκπρόσωποι δε των τριών δευτεροβάθμιων οργανώσεων που θα εκλεγούν, θα συμμετάσχουν στο επόμενο εκλογικό σενάριο της ΓΣΕΕ, το οποίο θα είναι έκτακτο και θα διεξαχθεί νωρίτερα από την τριετία.

Πέραν τούτου, προγραμματίζεται για το επόμενο φθινόπωρο οργανωτικό συνέδριο και συνέδριο ιδεών, στο οποίο το σύνολο των συνδικαλιστικών παρατάξεων θα πάρει θέση και θα αναζητηθούν τρόποι αναδιοργάνωσης του κινήματος.

 

Προς ηλεκτρονική καταγραφή

Ακόμα, στο σχεδιασμό της νέας διοίκησης της ΓΣΕΕ είναι και η καθιέρωση του ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού βιβλιαρίου, το οποίο και θα συμβάλλει στην απόλυτη απεικόνιση των συνδικαλισμένων εργαζόμενων της χώρας και κατ' επέκταση αυτών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες από το πρωτοβάθμιο έως το τριτοβάθμιο επίπεδο των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

 

Άνοδος ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, απώλειες ΠΑΜΕ, διάσπαση ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, να αναφερθεί ότι αύξηση της δύναμης της ΠΑΣΚΕ (ΚΙΝΑΛ) και της ΔΑΚΕ (ΝΔ), συρρίκνωση της ΔΑΣ (ΚΚΕ) και διάσπαση του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψαν οι αρχαιρεσίες του 37ου συνεδρίου της ΓΣΕΕ, το οποίο πραγματοποιήθηκε - τελικώς - σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, Αττικής, χωρίς την εκδήλωση επεισοδίων από το ΠΑΜΕ, εξ αιτίας της ισχυρής παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων. Συγκεκριμένα, η ΠΑΣΚΕ έλαβε 17 έδρες (δυο επιπλέον) και η ΔΑΚΕ 11 έδρες (τρεις επιπλέον). Η ΔΑΣ (ΚΚΕ) 9 έδρες (έχασε μία), ενώ το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ διασπάστηκε σε δύο: το ΕΜΕΙΣ έλαβε τρεις έδρες, ενώ το ΕΑΚ δυο έδρες.

Η "ενότητα" έλαβε δύο έδρες και το Ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο μία έδρα.

 

Παύλος Χρ. Τουτουντζίδης


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής