breaking news Νέο

Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, Επίσκοπος Συμφερουπόλεως : «Δυστυχισμένος ο άνθρωπος που γνωρίζει όλες τις επιστήμες, αλλά δεν γνωρίζει το Θεό»

Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, Επίσκοπος Συμφερουπόλεως : «Δυστυχισμένος ο άνθρωπος που γνωρίζει όλες τις επιστήμες, αλλά δεν γνωρίζει το Θεό»

«Μη σκανδαλίζεστε όταν ακούτε αυτά που λένε κατά της πίστεως. Αφού αυτοί που τα λένε, δεν καταλαβαίνουν την ουσία της. Ε­σείς να θυμάστε πάντα τη βασική αρχή που γνώριζαν πολύ καλά οι πρώτοι χριστιανοί. Αυτοί θεωρούσαν δυστυχισμένο τον άνθρωπο που γνωρίζει όλες τις επιστήμες, δεν γνωρίζει όμως τον Θεό. Και αντίθετα θεωρούσαν μακάριο αυτόν που γνωρίζει το Θεό, έστω και να μη γνώριζε απολύτως τίποτα από τα ανθρώπινα. Να κρατάμε την πίστη μας, που είναι αλήθεια αιώνια και αναμφισβήτητη».

Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, Επίσκοπος Συμφερουπόλεως, ο Θαυματουργός. Τον έχουμε δίπλα μας στη Δοβρά, με το λείψανό του να θαυματουργεί συνεχώς, με πάμπολλες γιατριές ανιάτων ασθενειών, που έχει περιγράψει πολλάκις ο Μητροπολίτης μας κ. Παντελεήμονας.

Ο Άγιος Λουκάς δεν ήταν ένας απλός γιατρός, αλλά καθηγητής ανατομίας και χειρουργικής στο πανεπιστήμιο της Τασκένδης, από το 1920. Έχοντας γράψει σαράντα ιατρικά συγγράμματα, με κλασικό το «Δοκίμια για την χειρουργική των πυογόνων λοιμώξεων», έθεσε τα θεμέλια για μια ολόκληρη ιατρική ειδικότητα, το δε έργο του συνεχίζει να χρησιμοποιείται στην ιατρική ως και σήμερα.

Ο Άγιος εκδιώχθηκε από το σοβιετικό καθεστώς με εξορίες και βάσανα, γιατί αρνήθηκε να βγάλει το ράσο και το σταυρό του όταν δίδασκε, αλλά και γιατί δεν στήριξε τη «ζωντανή εκκλησία», ένα εκκλησιαστικό πραξικόπημα, μέσω του οποίου το σοβιετικό καθεστώς προσπαθούσε να ελέγξει τους πιστούς.

Αποτελεί στήριγμα για τους Ορθοδόξους χριστιανούς, ενώ το μοναστήρι της Παναγίας Δοβρά, με τον αναγειρόμενο Ναό του και την παράκληση που τελεί κάθε Τρίτη ο Μητροπολίτης μας, προς τιμή του, είναι σημείο αναφοράς και χάριτος.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής