breaking news Νέο

Εκκλησίες στην περιοχή της Προύσας - Του Γιώργου Κοτζαερίδη

  • Εκκλησίες στην περιοχή της Προύσας - Του Γιώργου Κοτζαερίδη
  • Εκκλησίες στην περιοχή της Προύσας - Του Γιώργου Κοτζαερίδη
  • Εκκλησίες στην περιοχή της Προύσας - Του Γιώργου Κοτζαερίδη
  • Εκκλησίες στην περιοχή της Προύσας - Του Γιώργου Κοτζαερίδη
  • Εκκλησίες στην περιοχή της Προύσας - Του Γιώργου Κοτζαερίδη
  • Εκκλησίες στην περιοχή της Προύσας - Του Γιώργου Κοτζαερίδη

Στην υποδιοίκηση Μουδανιών ανήκε και το γραφικό χωριό Γιαλιτσιφλίκι. Χτισμένο πάνω σε λόφους, δεν απέχει πάρα πολύ από την θάλασσα και τα Μουδανιά.

Στο Γιαλιτσιφλίκι η εκκλησία ήταν αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.  Χτισμένη στα βόρεια του χωριού, πάνω από το ρέμα, επέτρεπε στους επισκέπτες της να βλέπουν όλη την περιοχή.

Η όμορφη εκκλησιά κτίστηκε το 1904, αφού πρώτα οι κάτοικοι γκρέμισαν την παλιά, που είχε χαρίσει στους πρώτους κατοίκους ο Τούρκος Μπέης, γιατί κινδύνευε να καταρρεύσει. Γιόρταζε το Δεκαπενταύγουστο και την ημέρα αυτή ξεφαντώναμε σε ένα μεγάλο πανηγύρι με παλαίστρες, στις οποίες συμμετείχαν Τούρκοι και Έλληνες και από τα γύρω χωριά.

Σήμερα  είναι κατεστραμμένη και  μόνο απομεινάρια των τοίχων της, φανερώνουν την παρουσία της.

Το επόμενο χωριό Ντερέκιοι, είναι χτισμένο μέσα σε μια κοιλάδα που την διέσχιζε ένα ποταμάκι και ανήκε στην υποδιοίκηση των Μουδανιών.

Στο Ντερέκιοϊ υπάρχει η πανέμορφη εκκλησία, που ήταν αφιερωμένη στην Αγία Παρασκευή. Την είχε κτίσει το 1857 ο Προυσαεύς αρχιτέκτονας Αβραάμ Ιωαννίδης και αποτελούσε το στολίδι της περιοχής.

Κτισμένη όπως ήταν σε ψηλό μέρος του χωριού, την έβλεπαν όλοι να αγκαλιάζει τα σπίτια, προσφέροντάς τους την ευλογία της. Εσωτερικά και ψηλά στην κορυφή της, υπήρχε ο Παντοκράτορας και στο κέντρο την συγκρατούσαν έξι στύλοι με πολύ όμορφα κιονόκρανα. Το τέμπλο και ο άμβωνας ήταν σκαλισμένοι με γύψο ενώ στους γύρω τοίχους ήταν ζωγραφισμένες αγιογραφίες.

Η παράδοση αναφέρει ότι η εκκλησία είχε κτιστεί κατόπιν χρηματικής ενίσχυσης του περιβόητου καπετάν Μανώλη από το Αϊβαλί».

Βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Άδειασε ο ουρανός της και τεράστια καδρόνια κρέμονται από ψηλά σαν να ζητούν βοήθεια. Αρνούνται πεισματικά να πέσουν, γεγονός που θα σήμαινε το τέλος του πανέμορφου αυτού μνημείου.

Στους τοίχους της δεξιάς πλευράς, ένα χριστιανικό μάτι εύκολα διακρίνει τις σκιές των Αγίων που κάποτε στόλιζαν το ναό, ενώ ψηλά υπάρχει ακόμη ο γυναικωνίτης.  Από εκεί, φαίνεται πολύ καλύτερα η ομορφιά του χριστιανικού αυτού ναού. Μπροστά διακρίνεται το Ιερό, ή μάλλον ότι απέμεινε από αυτό, και μάλιστα έτοιμο να πέσει.

Οι έξι κίονες που στήριζαν την οροφή, είχαν καταρρεύσει και κείτονταν άψυχοι στο κέντρο της εκκλησίας.

Το εσωτερικό της εκκλησίας ήταν παντού σκαμμένο, ακόμη και οι τοίχοι και οι άψυχοι κίονες. Τα βέβηλα χέρια κάποιων ανόητων έσκαψαν σπιθαμή προς σπιθαμή, ψάχνοντας για λίρες και χρυσαφικά που άφησαν πίσω τους οι κυνηγημένοι Έλληνες, συντελώντας έτσι στην καταστροφή της.

H Τσάμλυτζα  είναι ένα πανέμορφο χωριό της υποδιοίκησης Μιχαλιτσίου και πάνω σε έναν λόφο της είναι κτισμένη η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Είχε κτιστεί το 1833. Σήμερα δεσπόζει πάνω στον λόφο χωρίς σκεπή και ερειπωμένη.

Λίγο πιο μακριά από την Τσάμλυτζα υπάρχει το Πιστικοχώρι με το όνομα Πιρμικίρι. Τα ερείπια της εκκλησίας του χωριού, που ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Θεόδωρο τον Τήρωνα βρίσκονται στη  βορειοανατολική πλευρά του χωριού. Ήταν παλιά εκκλησία, είχε κτιστεί  το 1833 και την ανακαίνισαν το 1903. Γινόταν μεγάλο πανηγύρι την ημέρα της γιορτής της και ο παπάς μετά τη Θεία Λειτουργία μοίραζε στους κατοίκους χαλβά από πετμέζι και τσίπουρο.

Σήμερα είναι σε κακή κατάσταση και το μόνο που απέμεινε, είναι τέσσερα ντουβάρια.

Ένα άλλο κοντινό Πιστικοχώρι είναι η Κήδεια όπου βρίσκονται τα ερείπια της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής.  

Η εκκλησία  είχε κτιστεί το 1847, στα βορειοδυτικά του χωριού, σε ένα πολύ ωραίο μέρος με πολλά δέντρα. Γιόρταζε την πρώτη Παρασκευή μετά το Πάσχα και το Δεκαπενταύγουστο.

Όπως  σε όλες σχεδόν τις  ελληνικές εκκλησίες  της περιοχής το μόνο πράγμα που συναντά ο επισκέπτης είναι οι τέσσερεις τοίχοι και τίποτε άλλο.

Παντού υπάρχουν σκαμμένες  τρύπες, που φανερώνουν ότι κάποιοι έσκαψαν για να βρούν λίρες καταστρέφοντας την εκκλησία.

Όταν ο Ελληνικός στρατός υποχωρούσε από το Μέτωπο, περνώντας μέσα από τα Ελληνικά χωριά, έβαζε φωτιά με σκοπό να καούν και να μην μείνει τίποτε στους Τούρκους.

Έτσι κάηκαν τα περισσότερα πιστικοχώρια με τις εκκλησίες τους.

Στο διπλανό χωριό το  Τσατάλ Αγήλ υπάρχει ακόμη το κτίσμα της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Πάνω στη σκεπή της οι Τούρκοι τοποθέτησαν κάποιες αλουμινοκατασκευές και τη χρησιμοποιούν σαν  αποθήκη ζωοτροφών. Είχε κτιστεί στα μέσα του 19ου αιώνα στην πλατεία του χωριού. Γιόρταζε στις 8 Μαΐου και μαζί της όλο το χωριό.


ΚΗΔΕΙΑ.Ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής
ΝΤΕΡΕΚΙΟΪ Ιερός ναός Αγίας Παρασκευής
ΠΙΡΜΙΚΙΡΙ. Ιερός ναός Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνα
ΤΣΑΜΛΥΤΖΑ. Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου
ΤΣΑΤΑΛ ΑΓΗΛ Ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου

Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής