breaking news Νέο

Football League : Ο Κορονοϊός, τα προβλήματά του και στο βάθος... αναδιάρθρωση

Football League : Ο Κορονοϊός, τα προβλήματά του και στο βάθος... αναδιάρθρωση

Την εκ νέου αναδιάρθρωση των κατηγοριών και την στήριξή τους από την πολιτεία μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργεί η διακοπή του πρωταθλήματός τους, λόγω του κορονοϊού, ζήτησαν με επιστολή προς τον πρόεδρο της Ένωσής τους, 12 από τις 14 ΠΑΕ που αγωνίζονται φέτος στο πρωτάθλημα της Football League.

Συγκεκριμένα αφού προηγουμένως χαρακτηρίζουν σωστή την απόφαση της αναστολής των πρωταθλημάτων της  Super League 2  και της Football League, μιας και η προστασία του υπέρτατου αγαθού, όπως είναι η δημόσια υγεία, στη συνέχεια μπαίνουν στην ουσία του προβλήματος που αντιμετωπίζουν από την επ' αόριστο διακοπή του πρωταθλήματος.

Ο προγραμματισμός των ομάδων, αναφέρουν στην επιστολή τους έγινε με την λογική ότι οι αγωνιστικές υποχρεώσεις τους θα ολοκληρώνονταν στο τέλος Μαρτίου του 2020, ενώ στην  SuperLeague 2 που αποτελείται από λιγότερες ομάδες (12), έχει όμως 10 επί πλέον αγώνες πλεϊ οφ και πλεϊ άουτ στις αρχές Μαϊου.

Σύμφωνα όμως με το τρέχον σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19  θα απαιτηθούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες απλά για να εκτιμηθεί το μέγεθος του προβλήματος στη χώρα μας. Από κει και πέρα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο η επιστροφή στην στοιχειώδη κανονικότητα δεν αναμένεται πριν τα τέλη Απριλίου.

Είναι λοιπόν προφανές, επισημαίνουν στην επιστολή τους οι 12 ΠΑΕ που την υπογράφουν, ότι ο προγραμματισμός της FootballLeague επιβαρύνεται με δύο μήνες περίπου και ασφαλώς το ίδιο ισχύει και για τις ομάδες της SuperLeague2.

Οι ΠΑΕ λοιπόν δεν πλήττονται μόνο στο σκέλος των εσόδων, αλλά και των εξόδων, αφού με τα σημερινά δεδομένα θεωρείται απίθανο την φετινή περίοδο να πραγματοποιηθούν αγώνες με την παρουσία φιλάθλων. Έτσι εξαφανίζονται τα προσδοκώμενα έσοδα των ομάδων των δύο κατηγοριών, καθιστώντας τα παιχνίδια ακόμη πιο ζημιογόνα.

Ακόμη, συνεχίζουν στην επιστολή τους οι 12 ομάδες η επιμήκυνση του αγωνιστικού χρόνου δημιουργεί από μια σειρά υποχρεώσεις που δεν είχαν υπολογιστεί στον αρχικό προϋπολογισμό, όπως επί πλέον μισθοδοσία, τροφεία, στέγη, ασφάλιση προσωπικού και ποδοσφαιριστών κ.α. επιβαρύνοντας δυσανάλογα τον προϋπολογισμό.

Θεωρούμε λοιπόν υποστηρίζουν στην επιστολή τους, ότι οι ομάδες της SuperLeague2 και της FootballLeague θα βρεθούν σε πολύ δυσχερή θέση. Και τα πράγματα αυτά μπορεί να γίνουν ακόμη χειρότερα αν η επιστροφή στην αγωνιστική δράση καθυστερήσει για 3-4 εβδομάδες και μας ζητηθεί να ολοκληρώσουμε το πρωτάθλημα τον Ιούνιο.

  • Τι θα γίνει, αναρωτιούνται, σε περίπτωση που νοσήσουν ένας ή και περισσότεροι ποδοσφαιριστές;
  • Τι θα γίνει αν μια ή περισσότερες ομάδες χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα;
  • Τι θα γίνει αν μια ή περισσότερες ομάδες βρεθούν στα πρόθυρα της διάλυσης, επειδή δεν θα μπορούν να εξυπηρετήσουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους, λόγω της ανατροπής του προγραμματισμού τους;

Επαναλαμβάνουμε ότι συμφωνούμε με τα αντανακλαστικά που έδειξε η Ένωσή μας στο φλέγον ζήτημα της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Θεωρούμε όμως, τονίζουν, ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δείξει και αντίστοιχα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση των παράπλευρων απωλειών που δημιουργεί η σημερινή έκτακτη συγκυρία.

Και κατά την άποψή μας, καταλήγουν οι 12 ομάδες που συνυπογράφουν την επιστολή απαιτούνται άμεσα οι παρακάτω ενέργειες.

  1. Να διερευνηθούν και να αποφασιστούν τρόποι στήριξης των ΠΑΕ και των εργαζομένων σε αυτές.
  2. Να ενημερωθούμε για την ασφαλιστική κάλυψη του προσωπικού μας στον κίνδυνο της πανδημίας του Covid-19.
  3. Να αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα – οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση των πρωταθλήματων στην περίπτωση που η αναστολή τους χρειαστεί να παραταθεί περισσότερο από τα τέλη Μαρτίου.

Και ολοκληρώνοντας τα αιτήματά τους οι 12 ομάδες, επισημαίνουν, το πιο σημαντικό όπως το χαρακτηρίζουν. Ακόμη κι αν επαληθευθεί το πιο αισιόδοξο σενάριο, της γρηγορότερης δυνατής επιστροφής σε αγωνιστική δράση, την οποία ευχόμαστε όλοι, η επιστροφή στην κανονικότητα, όπως συμβαίνει με όλες τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει για ένα διάστημα την λειτουργία τους, έτσι και στις ΠΑΕ, η κανονικότητα δεν πρόκειται να επανέλθει αυτόματα, θα χρειαστεί ένα μεσοδιάστημα. Και αυτό αφορά όλους τους κλάδους της οικονομίας. Μια τέτοια ανατροπή, την ώρα που δίνουμε μεγάλο αγώνα για να φανούμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους αθλητές, τους υπαλλήλους, τους προμηθευτές, την διοργανώτρια αρχή και στους πιστωτές μας δεν θεραπεύεται αυτόματα, ούτε με έναν διακόπτη. Θα χρειαστεί χρόνος για να αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά οι σημερινές απαγορεύσεις. Οι ΠΑΕ των μικρότερων κατηγοριών, πρέπει άμεσα όμως να λειτουργήσουν, μέσα σε ένα πλαίσιο που θα τις επιτρέπει να είναι βιώσιμες.

Να παράγουν έσοδα και όχι μόνο χρέη. Χωρίς υγιείς επενδυτές το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μπορεί να πάει μπροστά και συνεχώς θα απαξιώνεται και το μέλλον του θα είναι μηδενικό.

Και καταλήγουν στο διαταύτα: «Η κρίση γεννά ευκαιρίες, μια ευκαιρία είναι να διορθωθεί άμεσα το αποτυχημένο καθεστώς των SuperLeague 2 και Football League, υπό την παρούσα μορφή».


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής