breaking news Νέο

Προσοχή στους ηλεκτρονικούς απατεώνες, εκμεταλλεύονται το κλίμα ανησυχίας για τον κορονοϊό

Προσοχή στους ηλεκτρονικούς απατεώνες, εκμεταλλεύονται το κλίμα ανησυχίας για τον κορονοϊό

Το κλίμα ανησυχίας, που προκαλεί παγκόσμια η πανδημία του κορονοϊού, εκμεταλλεύονται, μέσω διαδικτύου, οι κυβερνοεγκληματίες. Η παγκόσμια ανησυχία, οι ευπαθείς ομάδες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο, η υπερβολική ζήτηση για αγαθά που δεν είναι πλέον σε απόθεμα και η παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όλα αυτά ισοδυναμούν με μια τεράστια ευκαιρία για τους απατεώνες του διαδικτύου. Οι πιο συνηθισμένες μορφές απάτης;

 

*Κακόβουλα νέα

Οι απατεώνες προσποιούνται ότι στέλνουν σημαντικές πληροφορίες από έγκυρους φορείς, όπως τον Π.Ο.Υ. ή από αξιόπιστους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, με στόχο να ξεγελάσουν τα πιθανά θύματα να κάνουν κλικ σε κακόβουλα link. Συνήθως, τέτοιοι σύνδεσμοι μπορούν να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό, να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες ή να επιχειρήσουν να αποσπάσουν διαπιστευτήρια σύνδεσης και κωδικούς πρόσβασης.

 

*Εκμετάλλευση της φιλανθρωπίας

Οι κυβερνοεγκληματίες προσπαθούν να πείσουν το θύμα να βοηθήσει στη χρηματοδότηση εμβολίου για τα παιδιά στην Κίνα. Καθώς αυτή τη στιγμή εμβόλιο δεν υπάρχει, οι χρήστες τελικά καταλήγουν να στέλνουν bitcoin στα πορτοφόλια των απατεώνων.

 

*Μάσκες

 *Οι απατεώνες *στέλνουν spam email  θέλοντας να ξεγελάσουν τα θύματα ότι μπορούν να παραγγείλουν μάσκες που θα τους κρατήσουν ασφαλείς από τον κοροναϊό. Στην πραγματικότητα, τα θύματα καταλήγουν να αποκαλύπτουν, χωρίς να το θέλουν, ευαίσθητα προσωπικά και οικονομικά δεδομένα. Μόνο στην Αγγλία οι απατεώνες, δήθεν πωλητές μασκών, απέσπασαν ένα εκατομμύριο δολάρια !

Για αυτό λοιπόν καλό είναι να αποφύγετε να κάνετε κλικ σε συνδέσμους ή να κάνετε λήψη συνημμένων σε ανεπιθύμητα μηνύματα/κείμενα από άγνωστες πηγές ή ακόμα και από αξιόπιστες πηγές, παρά μόνο αν είστε απολύτως βέβαιοι ότι το μήνυμα είναι αυθεντικό.

 Αγνοήστε τις επικοινωνίες που ζητούν τα προσωπικά σας στοιχεία. Αν κρίνετε ότι είναι απαραίτητο να τα δώσετε, φροντίστε πρώτα να ελέγξετε την αυθεντικότητα του αποστολέα, χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό μέσο από το ίδιο το email (π.χ. αναζήτηση στο διαδίκτυο).

 Προσέξτε ιδιαίτερα τα email που έχουν σήμανση «επείγον» ή «προσοχή» και σας παροτρύνουν να λάβετε άμεσα μέτρα ή προσφέρουν εμβόλια ή θεραπείες για τον COVID-19.

 Προσέξτε για φιλανθρωπικές καμπάνιες ή εκστρατείες crowdfunding που μπορεί να είναι απάτες.

 Χρησιμοποιήστε αξιόπιστο λογισμικό με πολλαπλά επίπεδα ασφάλειας, που διαθέτει προστασία από το ηλεκτρονικό «ψάρεμα» (phising).


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής