breaking news Νέο

«Ο Μικρός Αντάρτης», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

«Ο Μικρός Αντάρτης», παρουσίαση βιβλίου από τον Δ. Ι. Καρασάββα

Σημαντική συμβολή για την Σύγχρονη Ιστοριογραφία αποτελεί η μαρτυρία του Βασιλείου Κ. Πολιτίδη, στον τόμο των Αναμνήσεών του «Ο Μικρός Αντάρτης» (Εκδ. Αρχύτας, Ραφήνα Αττικής 2018), όπου εξιστορεί την εμπειρία του ως Μαχητής του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στην τελευταία φάση του Εμφυλίου Πολέμου, και αργότερα ως Πολιτικός Εξόριστος στην Λαϊκή Δημοκρατία της Ουγγαρίας.

Ο Βασίλης Κ. Πολιτίδης γεννήθηκε το 1933 στον Νέο Καύκασο Φλωρίνης. Σε πολύ μικρή ηλικία εντάχθηκε στον Δ.Σ.Ε. και μετά την λήξη του Εμφυλίου βρέθηκε εξόριστος στην Ουγγαρία. Επαναπατρίστηκε το 1988, και από τότε ζει μόνιμα στην Βέροια.

Η μαρτυρία του Β. Κ. Πολιτίδη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για το πλήθος των πληροφοριών που μας παρέχει. Πρόκειται για μια συγκλονιστική αφήγηση όπου ο Συγγραφέας, ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα, αναφέρεται και στα θλιβερά γεγονότα στο Μπούλκες, στα δραματικά γεγονότα στην Ουγγαρία το 1956, σε μία σειρά από κομβικές ολομέλειες του ΚΚΕ, στην εξορία, και ειδικά στην 12η που πραγματοποιήθηκε στην Βουδαπέστη το 1968, όπου και επισημοποιήθηκε η διάσπαση του κόμματος. Επίσης αναφέρεται τόσο στην δική του ζωή όσο και στην κατάσταση των υπολοίπων πολιτικών προσφύγων στην Ουγγαρία. Γνώστης γεγονότων, καταστάσεων και προσώπων, ο Β.Κ. Πολιτίδης καταθέτει την συγκλονιστική, θαρραλέα και πολύτιμη μαρτυρία του, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, και διευκολύνοντας τους Ιστορικούς και Ερευνητές στο έργο τους.

Το θάρρος και η τίμια στάση του Βασίλη Κ. Πολιτίδη γέννησε αυτήν την παρακαταθήκη-μαρτυρία, που πλουτίζει την σχετική βιβλιογραφία και κατατάσσεται στις σημαντικές πηγές που φωτίζουν πτυχές μιας δραματικής περιόδου της Ιστορίας μας.

 

Δ. Ι. ΚΑΡΑΣΑΒΒΑΣ


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής