breaking news Νέο

Αυτόματη αναγνώριση πολυλειτουργικής εκμετάλλευσης για μεταποιητές

Αυτόματη αναγνώριση πολυλειτουργικής εκμετάλλευσης για μεταποιητές

Σε έντυπο και διαφημιστικό υλικό ή ως επισήμανση επί της συσκευασίας των προϊόντων οικοτεχνικής παραγωγής, δύναται πλέον να χρησιμοποιηθεί  το σήμα του Πολυλειτουργικού Αγροκτήµατος, σύµφωνα µε το θεσµικό πλαίσιο που τέθηκε σε εφαρμογή. Ειδικότερα, όσοι αγρότες δραστηριοποιούνται στην οικοτεχνική παραγωγή, µπορούν να κάνουν αίτηση στον ΕΛΓΟ ∆ήµητρα, προκειμένου να λάβουν το σήμα του πολυλειτουργικού αγροκτήµατος, µε προσανατολισμό γεωργικό, εφόσον δραστηριοποιούνται κυρίως στην αγροτική δραστηριότητα και στην οικοτεχνία.
Επιπροσθέτως, δικαίωμα δημιουργίας και λειτουργίας Πολυλειτουργικών Αγροκτηµάτων έχουν όλοι όσοι βρίσκονται στα Μητρώα των Αγροτών και συντηρούν είτε ζωικό κεφάλαιο µε αυτόχθονες φυλές ή καλλιεργούν τη γη µε πιστοποιηµένες ποικιλίες, σύµφωνα µε την ΚΥΑ (ΦΕΚ 1145/Β’/2017). Αναλυτικότερα ισχύον τα εξής:
1) Η καλλιεργήσιµη έκταση που δηλώνεται στην αίτηση που υποβάλλει ο ενδιαφερόµενος θα πρέπει να βρίσκεται εντός των ορίων του αγροκτήµατος, το οποίο θα πιστοποιηθεί ως πολυλειτουργικό. Στην περίπτωση που ο προσανατολισµός του αγροκτήµατος δηλώνεται ως γεωργικός (φυτικής κατεύθυνσης), η καλλιεργήσιµη έκταση πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% της διαθέσιµης συνολικής έκτασης του αγροκτήµατος.
2) Φυτικό κεφάλαιο: Το φυτικό κεφάλαιο θα πρέπει να περιλαµβάνει τη καλλιέργεια δύο τουλάχιστον ειδών φυτικής παραγωγής, εκ των οποίων η µία τουλάχιστον επιλογή να αφορά την καλλιέργεια τοπικών/παραδοσιακών ποικιλιών, ή/και ειδών, ή/και τη χρήση πιστοποιηµένου πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και την καλλιέργεια µε παραδοσιακές ή/και φιλοπεριβαλλοντικές µεθόδους παραγωγής.
3) Ζωικό κεφάλαιο: Το ζωικό κεφάλαιο θα πρέπει να έχει ποικιλοµορφία, ώστε να προάγονται οι στόχοι του πολυλειτουργικού αγροκτήµατος, και όπου είναι εφικτό να αποτελείται από αυτόχθονες ή τοπικές φυλές ζώων.
Ως ελάχιστος πληθυσµός εκτροφής ζωικού κεφαλαίου ορίζονται, συνδυαστικά ή µη, οι τρεις (3) µεγάλες µονάδες ζώων (ΜΜΖ). Στην περίπτωση που ο προσανατολισµός του αγροκτήµατος δηλώνεται ως γεωργικός (ζωικής κατεύθυνσης), τουλάχιστον το 40% της διαθέσιµης συνολικής έκτασης του αγροκτήµατος θα πρέπει να χρησιµοποιείται στην κτηνοτροφική δραστηριότητα (στάβλοι, αµελκτήρια, αποθήκες ζωοτροφών, έκταση ελεύθερης βοσκής, κ.τ.λ.) καθώς και το 40% τουλάχιστον των συνολικών ΜΜΖ να αποτελείται από αυτόχθονες φυλές ζώων.


Σύνδεση Συνδρομητή

Καλώς Ήρθατε! Συνδεθείτε στο λογαριασμό σας

Να με θυμάσε Ξεχάσατε τον κωδικό σας;

Δεν είστε συνδρομητής; Αίτηση Εγγραφής

Ξεχάσατε τον κωδικό σας

Αίτημα Εγγραφής